Morphine ситуация: трибютни преживявания

Това трибютите са скапано нещо. По принцип. Но с изключения.

Обявеният час ме възмущава отново. Защото зад числото 23 се крие схемата на всеки клуб, неспособен да поддържа аудитория цяла вечер. Моите съчувствия. Идеята е времевият диапазон да бъде разширен – хората ще се появят час-два по-рано. След концерта ще останат още толкова. И оборотът се пълни. Други хора, с повече опит в бранша, ще проявят инстинкта да се появиш в средата на интрото в доволно състояние.

Morphine не идва от наркотика, профани. И състоянието, за което споменах, не включва задължително разширени зеници под прерогатива, че за да чуеш тая музика, трябва да си под влиянието. Истинската музика е самосиндикална и няма нужда от излишно добавена настойност посредством наркотика. А и прекрасните ампули закачат повече от хероина. Само казвам. Морфей, бог на сънищата, е имал предвид Mark Sandman. Затова силно сваления бас и баритон саксофонът унасят.

Предпочитам да се наричам семпъл слушател, но реално съм непълноценен такъв. Понеже рядко набивам алкохолни инвестиции на концерт. Нужно ми е само последното малко, завършекът на перфектната доза за навлизане в паралелна реалност. Рецептата се автопредписва строго индивидуално спрямо пациента. Изисква се кураж и постоянство в експериментите. Пътят до съвършенството е осеян с хиляди трезви нощи и смъртоносни пиянства. Изострям уши, за да чуя тия момчета какво ще кажат.

Получи се най-вече защото бяха себе си. Като музиканти. Липсваше типично-пагубното за трибюта поклонничество, създадено да обезличи. Момчетата просто излязоха и просто изсвириха парчетата на една велика банда. Съвсем достатъчно е да държиш тона, останалото идва от само себе си. Ясно е, че сме изпуснали, че оригиналът остава само в студийните записи. Но като затвориш очи, звучи добре. Доста добре.

автор: Георги Александров

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to