Връща ли се Джони Деп в топ форма с „Мордекай“?

25.01.2015

featMortdecaiДжони Деп отдавна е потвърдил статута си на един от най-популярните и обичани актьори в нашите географски ширини. Филмите на Деп у нас масово се гледат на кино и се харесват от хората по необяснимо правило. Посочваната причина винаги е самият Деп, макар и повечето хора да бъркат неустоимия чар на суперзвездата с някаква неземна актьорска способност, каквато той със сигурност не притежава. Но дори в България ленти като „Самотният рейнджър“ и „Превъзходство“ накараха филмовите зрители да повдигнат вежди въпросително. Серията на Деп от критически и комерсиални провали се засилва от началото на настоящото десетилетие. Дали най-новият му филм „Мордекай“ най-после я спира?

Цифрите във финансовите данни и процентите в критическото одобрение ще ви кажат „не“. Аз ще ви кажа „да“. Явно съм малцинство, но ще се опитам да аргументирам мнението си, а то е, че „Мордекай“ е напълно задоволителна комедия с няколко невероятно смешни сцени и постоянно остроумен диалог.
mortdecaiДжони Деп за пореден път играе себе си и това може автоматично да отблъсне много хора от мисълта да гледат филма. Многобройните му фенове обаче ще са доволни, а неутралните зрители, които решат да дадат шанс на филма, със сигурност ще се посмеят от сърце на много от забавните моменти. Чаровната и хумористична екранна персона на Деп тук е инжектирана с голяма доза хипербола и също толкова много европейски привкус, тъй като актьорът играе абсолютната карикатура на модерен британски благородник.
Лорд Чарли Мордекай има красива съпруга в лицето на Гуинет Полтроу, личен слуга в лицето на Пол Бетани, семейно имение, изрусена коса, изключително смешен мустак и много, много дългове. Благородникът участва активно в спекулата и черния пазар на произведения на изкуството, но далеч не притежава нужните способности, за да оцелее в подобен престъпен свят. За негово щастие слугата му Джок притежава нужния набор от умения, за да го спасява в най-напечените ситуации – може да се бие, да стреля, да шофира бързо, да разсъждава ефикасно… да бъде квинтесенциалният „агент 007“, но не в служба на Нейно Величество, а на Мордекай.
Забавно е да видим Пол Бетани, който, както винаги, и тук се изявява в поддържаща роля, да върши нещата, които сме свикнали да асоциираме със звездите на касовите филми като Лиам Нийсън, Дуейн Джонсън или дори самия Джони Деп. Но той не е единственият помощен персонаж, който успява да разсмее зрителя. Юън МакГрегър също е на ниво в ролята на високопоставен инспектор от MI-5, който е безнадеждно влюбен в съпругата на Мордекай и подчинява всичките си действия на желанието си да бъде с нея. От самата Гуинет Полтроу не се изисква да прави кой знае колко, освен да бъде красива и манипулативна, но адекватната ѝ игра е задължителен компонент в много от хумористичните ситуации и тя се справя безпроблемно.
paltrowmcgregorТова ни връща именно до главния герой и актьора под кожата му. Джони Деп е традиционно неузнаваем с прическата и мустака на лорд Мордекай, а английският акцент и превзетите му маниери са безупречни. Те са част от много от звездните му представяния през последното десетилетие, но тук са хиперболизирани до изключително забавна крайност. Арогантен и безкрайно претенциозен, героят му се доближава до зрителя единствено посредством чаровната си дезориентираност и факта, че ролята се изпълнява от Джони Деп. Казано по друг начин – ролята на Мордекай е написана за изпълнение от Деп доста ефикасно и тук единството между актьор и персонаж е напълно органично и приятно за гледане.

Режисьорът Дейвид Кеп не е никак чужд на криминалния жанр и инсценира нужните екшън сцени без никакви проблеми. Същото може да се каже и за сюжета. В него изобилстват забавни обрати, промени и предателства и по-претенциозен зрител вероятно би открил различни дупки в него. Но историята изнася хумористичните ситуации и екшъна с лекота и динамика, за да ни доведе до очакван и задоволителен завършек.

Какво повече може да се иска от такъв тип филм? Ако мога да открадна реплика от легендарния Том Круз, мисията е изпълнена. Амбицията на Кеп и Деп (едва сега осъзнавам колко забавно се римуват имената на режисьора и актьора) е да забавляват зрителите, да ги разсмеят и да поставят основите на евентуална нова поредица, а тя я постигат. Независимо от масовите контрастни реакции, аз лично ще стискам палци за продължение.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Закрилникът 2“ получава пет звезди – и не по принуда04.09.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование