„Агент полуинтелигент“ на Саша Барън Коен – spoiler-free ревю

07.03.2016

След множество успешни телевизионни изяви и главни роли в авторските пълнометражни филми „Борат“, „Бруно“ и „Диктаторът“ в комедията не останаха кой знае колко граници, които Саша Барън Коен да пресече. Или поне такива, чието престъпване да донесе на зрителите му още истерични пристъпи на смях. Това става пределно очевидно в най-новата му лента „Агент полуинтелигент“, която обикаля киносалоните у нас вече 10 дни.

Снимка: HDWallpapers.IN
Снимка: HDWallpapers.IN

Филмът е пародия на шпионския жанр в киното, навярно по-популярен отвсякога след изключително успешната за него 2015 година и множество хитове като „Kingsman: Секретните служби“ и „Мисията невъзможна: Престъпна нация“. Но когато екшън сцените в една предполагаема пародия са по-добре режисирани, вълнуващи и ефикасни, отколкото забавните изпълнения, то нещо във въпросната пародия очевидно куца.

Саша Барън Коен и Марк Стронг играят главните роли в лентата – двама братя, прекарали детството си заедно, но впоследствие разделени и поели по съвсем различни пътища в живота. Винаги авторитетният Стронг играе топшпионин към Секретните служби на Нейно величество, специалист във всякакъв тип схватки, преследвания и контакти с красиви жени. Барън Коен е невзрачният му роднина, останал да живее в английската провинция живота на дебел безделник с един куп деца, с които дружно подкрепя местния футболен отбор. Когато съдбата събира братята и ги принуждава да работят заедно, безумните ситуации започват да никнат като гъби след дъжд.

Снимка: SlashFilm.com
Снимка: SlashFilm.com

За съжаление, те са много по-отблъскващи и просто гнусни, отколкото реално смешни. Моментът, в който двамата братя се скриват в ректума на слон, докато друг огромен бозайник извършва полово сношение с него, по всяка вероятност трябва да вземе първенство във всякакви класации за най-отвратителни сцени във филми, получили широко разпространение по кината в цял свят. Други псевдохумористични положения като принудителния орален секс между двамата главни герои, изобразени изключително графично, също ще осигурят на лентата място в подобни класирания.

Такива крайно безвкусни изпълнения се уравновесяват най-вече от интересно заснетите екшън сцени от режисьора Луи Летерие, отговорен за страхотни хитове в жанра като „Транспортер“, „Сблъсъкът на титаните“ и „Зрителна измама“. Все пак не липсват и някои добри хумористични попадения като все така грубите, но доста по-ефективни шеги със знаменитости като Даниел Радклиф и бъдещия върховен галактически лорд Доналд Тръмп, изиграни във филма от свои имитатори. Намират се и няколко особено смешни препратки към закоравелите футболни фенове най-вече във връзка с окаяния международен статут на английския национален отбор.

Снимка: ComingSoon.NET
Снимка: ComingSoon.NET

Айла Фишър, Пенелопе Крус и все така неприлично корпулентната и крайно НЕзабавна Ребъл Уилсън правят кратки появи в хода на действието, без да се запомнят с кой знае какво. Ветеранът Йън МакШейн е похабен в също толкова мимолетна роля, в която все пак се постарава да изстреля всичките си реплики с максимална доза комичен патос. В крайна сметка единственото хубаво нещо, което може да произлезе, за който и да е от актьорите във филма, е евентуална поредица от реалистични и грубовати екшън роли в стил „Лиам Нийсън“ за Марк Стронг, който е повече от способен да навлезе в такова амплоа.

Официален рекламен кадър от филма
Официален рекламен кадър от филма

Ако нямате търпение да дойде лятото и поредната комедия на Адам Сандлър или Кевин Джеймс, то със сигурност можете да отидете и да гледате „Агент полуинтелигент“ на кино – очакванията ви не само ще бъдат покрити, но и по всяка вероятност надскочени. Но дори в собствената си марка груб хумор филмът има по-качествен конкурент в киносалоните в момента и това е „Deadpool“. Ако ли предпочитате повече тънката ирония, по-разумно ще постъпите, ако изгледате „Аве, Цезаре!“ на братята Джоуел и Итън Коен. В който и да е от случаите бих могъл да ви пожелая само приятно гледане!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Убийство в Ориент Експрес" - класическа изисканост и нотка екшън11.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование