Кои са Kaleo и защо трябва да ги чуем?

19.02.2018

Мелодични фини бавни парчета и мръсен блусарски енергичен рок

Kaleo са група с повече от едно лице и при всяко свое различно звучене са покъртително добри. Дълго се чудех дали са подходящи за тази рубрика, тъй като всъщност са далеч по-популярни (дори) в България от бандата, с която я открих – Highly Suspect. Песента ‘Way Down We Go’ бе част от саундтрака на един от най-гледаните филми у нас през 2017 (‘Logan’), на една от най-познатите компютърни игри (Fifa 16) и на редица известни сериали – Suits, Blindspot, Riverdale, Lucifer, The Originals, както и много други.

Kaleo са исландска група с американско звучене и хавайско име, което означава „звукът“ или „гласът“. Сформирана е през 2012 от връстници, посещаващи едно и също училище. Основният ѝ двигател е Джей Джей (Йокук Юлиусон), който е вокалист на бандата и пише по-голямата част от музиката и текстовете.

Започнах да пея късно, бях може би на 17 или 18. В началото се научих да свиря на класическо пиано, след което започнах да пиша песни. По-късно се научих как да свиря на китара и да пея. Считам се повече за автор на песните, отколкото за вокалист… Не бях пял фалцет преди да напиша ‘All the Pretty Girls’ и никога не бях свирил с уста, преди да напиша ‘Automobile’.

Членовете на групата израстват с любовта към делта блуса – една от най-старите вариации на стила. Най-големият им идол и вдъхновител е гениалният Робърт Джонсън. С времето те се влюбват все повече в американската музика и култура и не крият това в творчеството си. Получава се така, че няколко месеца след като записват песента ‘Automobile’, в която мислено обикалят градовете в САЩ, те се озовават в тях и остават там за постоянно.

„Oh I’m going to San Diego, here I come
San Francisco, won’t be long
Sacramento, whoa yeah, in the sun
I just might go“

Kaleo имат една номинация за Грами – за най-добро изпълнение (‘No Good’) през 2017. Предстои им участие на Rock Wercher, където компания ще им правят величия като Pearl Jam, Gorillaz и Джак Уайт, а през миналата година подгряваха The Rolling Stones в Хамбург.

Откъм награди най-големите им успехи са свързани със сингъла ‘Way Down We Go’. През 2016 той се качва на първото място в класацията за алтернативни песни на Billboard, изпреварвайки ‘Dark Necessities’ на Red Hot Chili Peppers. Освен това придобива златен статут във Великобритания, Белгия, Ирландия, ЮАР и Германия, платинен в Русия, Австралия и САЩ и двоен платинен в Канада.

Най-удивителното им качество е, че звученето им може да варира, но с всяко от лицата си изкарват по нещо забележително. ‘All The Pretty Girls’ и  ‘Save Yourself’ например спокойно биха могли да минат за песни на Bon Iver или Бен Хауърд, докато парчета като ‘No Good’ и ‘Hot Blood’ имат много по-осезаем rock’n’roll привкус.

За разнообразието в творчеството им допринася и заигравката с родния фолклор. Освен че го определят като важна част от влиянията си, те решават и да го включат пряко в репертоара си. Правят своя версия на исландската народна песен ‘Vor í Vaglaskógi’. Резултатът е поредното доказателство, че музиката надскача езиковите бариери и може да докосне всеки, независимо дали текстът е разбираем, или не.

С всяка песен на Kaleo откриваш по нещо ново и рядко оставаш разочарован. Исландците са една от най-активните концертни банди и рядко се спират на едно място. През 2018 вече два пъти имаха представления в южната ни съседка Гърция. Остава ни да се надяваме и България да е в списъка с дати от следващото турне, включващо Балканите.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевКои са Highly Suspect и защо трябва да ги чуем?25.07.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика