На ръба на лудостта – сериалът „Водолей“

20.07.2015

1

Обичта като катализатор на промяна в съзнанието, което предполагаемо ще промени и останалия свят. Любовта като оръжие за постигане на егоистичното, като извинение за лудостта. Глад за близост погълнал глада за храна, желание за плът, отхвърлило желанието за материална измеримост на придобитото. Илюзия, обрисувана с цветни фенери, със звук на китари, с усещане за значимост, за принадлежност към доброволно избрано „семейство“. Красива пътека от диви цветя, водеща към онзи личен ад, от който дори опиатите не могат да те измъкнат. А накрая на пътеката с лукава усмивка те посреща не дяволът, а Чарли Менсън.

2

Годината е 1967 г., а мястото – Лос Анджелис, намираме се в сърцето на Лятото на любовта с надеждата, че то никога няма да свърши. Това чаровно пътуване във времето става възможно с новия сериал на NBC – „Водолей“, стартирал на 28 май тази година. Логично, той носи името на песен от емблематичната лента „Коса“, чийто режисьор е забележителният Милош Форман. Макар да е базиран отчасти на реални персонажи, „Водолей“ не претендира да е исторически коректен към тяхното развитие. Създателят му Джон МакНамара го определя като „историческа фикция“, но сюжетът на сериала по-скоро съчетава драмата с основните черти на криминалните сериали. Главният герой очаквано е детектив Сам Ходиак, който през работно време разнищва криминални случай с партньора си Браян Шейф (в ролята Грей Деймън), а малкото останали свободни минути  прекарва на ръба на битовия алкохолизъм. Ако физиономията му ви е ужасно позната, то грешката съвсем не е в телевизора, защото в този герой се превъплъщава не кой да е, а невероятният Дейвид Духовни. Да, именно той беше Ханк Мууди в ‘Californication’, а няколко години по-рано преследваше извънземни в обувките на Фокс Мълдър в „Досиетата Х“.

В процеса на разплитане на отделните случаи сериалът повдига теми, свързани с войната, дискриминацията и наркоразпространението, които обаче често остават недостатъчно задълбочено развити в самия сюжет. В самото начало Сам Ходиак тръгва по следите на изчезналата Ема Карн (в ролята Ема Дюмонт), която далеч не желае да бъде открита. Намерила закрила и любов в лицето на Чарли Менсън, тя се присъединява към неговото „голямо семейство“, което мотивира аморалното си поведение с идеята за безрезервната обич. Именно тя се явява движеща сила на „семейството“, чиято основна цел е Чарли да пробие в музикалния бизнес и да стане по-велик дори от Бийтълс.

Този изключително важен герой пък оживява на екрана в кожата на Гетин Антъни, когото сме виждали в ролята на Ренли Баратеон в „Игра на тронове“. Актьорът заменя короната за стара китара и куфар с идеали, за да се „прероди“ в Чарли Менсън – легендарен престъпник, осъден за убийства, изнасилвания, грабежи и редица други злоупотреби. Той е агресивен, неуравновесен и болезнено амбициран да пробие в музикалния бизнес. В сериала Менсън е достатъчно обаятелен, че да склони редица момичета да се присъединят към неговото „семейство“, но и достатъчно хитър да продължи да се измъква на властите отново и отново. В реалността обаче Чарли Менсън, който днес е на преклонна възраст, изживява доживотна присъда по обвинения за съучастие в  седем убийства. Той е един от малкото хора на света, които могат да се похвалят със своя лична апокалиптична теория, по-известна като ‘Helter Skelter’. Той е съвременно олицетворение на лудостта, но и на Лятото на любовта. През 1969 г., попитан дали съжалява за своите деяния, той отговаря: „Сега мога да кажа всичко. Но наистина не знам какво означава да съжаляваш.“, а през 1993 г. Guns N’ Roses поместват в своя албум ‘The Spaghetti Incident?’ кавър на негова песен. Чарлс Менсън е мразен и обичан, талантът му – отхвърлян и признат, но във „Водолей“ не виждаме в дълбочна неговото развитие. В сериала историята на Чарли сериозно се различава от действителността, присъстват отделни негови маниери, но не е изцяло разгърната идеята зад странното му поведение. Несъмнено обаче той е най-интересният герой в сериала, онзи, чието появяване чакаме с нетърпение във всеки епизод, докато истинският Чарли Менсън се възмущава, че „В миналото да бъдеш луд означаваше нещо. В днешно време всички са луди“.

4

„Водолей“ разглежда силно чувствителни обществени теми, някои от които са валидни и днес, но трудно може да бъде причислен към графата „сериали, които ни държат будни по цяла нощ“. В него присъстват две основни сюжетни линии, които се развиват паралелно (разнищването на престъпления от страна на Сам Ходиак и действията на Чарли Менсън), понякога се преплитат и напрежението ескалира, понякога нямат общо и просто ги следим с любопитство. В сериала присъстват и много второстепенни герои като амбициозната Шармейн Тъли (в ролята Клеър Холт), които обаче не претърпяват особено задълбочено развитие. Често липсва онзи личен конфликт, който ни кара да се привързваме към героите, да се разпознаем в някои от тях, да им съчувстваме, да се ядосваме, да съпреживяваме видяното на екрана. Въпреки това, сериалът има някои безспорни качества, като интригуващо изградените криминални случаи и интересно обвързаните герои. „Водолей“ си заслужава вниманието дори и само заради очарованието на 60-те години, в които любовта има друго значение, а лудостта все още не принадлежи на всеки.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-те02.05.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино