LIFE

Непознатата Чехия – вълшебна и златна

11.02.2019

Чехия е любима дестинация на всички ценители на качествената бира и бароковата архитектура, но далеч не е правилно да се ограничаваме единствено със столицата ѝ Прага. В самото сърце на Европа Чехия гостоприемно ни кани в китни села и градчета, за да опитаме от виното им и да се разходим из лозите им.


Бурчаков поход и селата по границата

На границата между Чехия и Словакия всяка година се провежда т.нар. Бурчаков поход (Burčák – вид вино). Бурчак е особен вид частично ферментирало гроздово вино, което има балансирано съотношение на алкохол и захар, но с приятен кисел вкус. Това е междинен продукт при производството на вино, а съдържанието на алкохол е приблизително 1-7%.

През октомври чешките села в източната част на страната се пълнят с туристи, които искат да опитат бурчак от местните винари. Нищо не може да се сравни с усещането, когато влакът те свали в центъра на увеселителен парк, а ти тръгнеш из уличките на селото, за да намериш най-вкусното от всички вина. А после с часове можеш да се разхождаш из лозята и дори да стигнеш до следващото селце и да потърсиш подслон там.

Много чехи с право изтъкват, че подобен тип мероприятия имат и негативно влияние върху реда и чистотата на местните селища. Но пък е екзотична форма на фестивал и привлича хиляди туристи от цял свят.


Милотице

Ако искате да се насладите на Бурчаков поход, то една от възможностите е Милотице, село в област Ходонин (Hodonín) в Южноморавския регион на Чехия. В Милотице се намира ренесансов замък от втората половина на 16-ти век, възстановен в бароков стил. Експозициите му се допълват от сезонни изложби и картини. В близост е разположен природният резерват Писечни рибник (Písečný rybník) с три острова и запазена флора (водни лилии) и фауна, както и природен резерват Хорки (Horky).

Мутенице

Друг вариант за феновете на винарството е Мутенице (Mutěnice),  село в Южноморавския регион на Чехия с около 3 650 жители. По време на Бурчаковия поход селото се изпълва с музиканти, танцови ансамбли и пътуващи актьори, които допринасят за слънчево и приятно настроение през целия ден.

Оломоуц и религиозните сгради

Оломоуц е град в Моравия, в източната част на Чешката република. Разположен на река Морава, градът впечатлява с многобройните си църкви. Днес е административен център на Оломоуцкия регион и шестият по големина град в Чехия.

Оломоуц има няколко големи площада, а главният  е украсена с колоната „Света Троица“, обявена за обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Оломоуц често остава на заден план сред туристите, които посещават предимно Прага и нейните архитектурни забележителности. Но Оломоуц изобщо не отстъпва на по-голямата си сестра и радва посетителя още с пристигането му на гарата. Градът има множество исторически религиозни сгради, предимно в (нео)готически и (нео)бароков стил.

Църквата „Сейнт Морис“, прекрасна готическа сграда от 15-ти век, има 6-ти по големина църковен орган в Централна Европа. В Оломоуц необароковият параклис на Свети Йоан Саркандър стои на мястото на бившия градски затвор. В началото на Тридесетгодишната война, католическият свещеник Джон Саркандер е бил затворен там. Обвинен за сътрудничество с врага, той бил измъчван, но не разкрил нищо. Тук са запазени зъбците за изтезания и надгробната плоча на Саркандер. Той е канонизиран от папа Йоан Павел II по време на посещението си в Оломоуц през 1995 година.

Бърно – скритата перла на Чехия

Бърно е вторият по големина град в Чехия, най-големият моравски град, а също и историческата столица на мартовския моравски край. Градът е разположен на сливането на реките Свитава и Свратка.

Въпреки че Бърно също не е толкова популярен, колкото Прага, градът е важен център на висшето образование, с 33 факултета, принадлежащи към 13 висши учебни заведения и около 89 000 студенти, предимно от Чехия и Словакия.

Бърно може да се похвали и с изложбения си център, който се нарежда сред най-големите такива в Европа (23-то място в света). Комплексът е открит през 1928 г. и е установил традицията на големите изложения и търговския панаири в Бърно.

Разбира се, най-интересни за посещение са замъкът с крепостта Шпилберк, както и катедралата „Св. Петър и Павел“ на хълма Петров – две средновековни сгради, които доминират над градския пейзаж и често са изобразявани като традиционни символи. Замъкът Шпилберк, първоначално кралски замък, основан през 13-ти век, след 17-ти век се използва като крепост, а по-късно и като затвор. Днес той е един от основните паметници на града.

Също толкова важна е катедралата „Св. Петър и Павел“. Тя е построена през 14-ти и 15-ти век на мястото на параклис от 11-ти век. В сегашния си вид с две неоготически кули е завършен едва през 1909 година.

Други голям запазен замък близо до града е замъкът Вевержи (Veveří). Известен архитектурен паметник на Бърно е и функционалистката вила Тугендхат, включена в списъка на ЮНЕСКО със световното наследство. Характерна е и църквата „Свети Джеймс“, която е една от най-запазените и най-зрелищни готически църкви в Бърно.

В Бърно има стотици исторически забележителности, от които една е световно наследство, а осем паметници са включени като национално културно наследство на Чешката република. Повечето от основните забележителности на Бърно са разположени в историческия му център. Общо 484 защитени обекта могат да бъдат посетени в града. За сравнение – в Прага те са 1330.  Въпреки осезаемата разлика в мащабите на градовете, Бърно не е за подценяване. Той е със съвсем различен дух от столицата. Историческият му център не е голям, но пък е богат е на архитектурни забележителности от различни периоди, а също е интересен дори в самите си покрайнини.

Чехия е истинско съкровище на Европа. Дали ще посетите златната Прага, или някое от другите многобройни градчета и села, със сигурност радостта и хармонията, които ви обгръщат там, дълго няма да ви напуснат. Културен или кулинарен туризъм, походи – чехите са се погрижили да ни осигурят от всички наслади за душата.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак отидох в Исландия с палатка, но спах в колата04.12.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино