LIFE

Велико Търново – 5 спирки, които да не пропуснете да посетите

15.02.2019

Отдавна исках да напиша нещичко за този магичен град. За това невероятно място в сърцето на България. Сигурно сте го виждали във филми като „Крадецът на праскови“ на режисьора Въло Радев (1964г.), където безумно красивата Невена Коканова си партнира със сръбския актьор Раде Маркович, или, може би, в „Търновската царица“ на режисьора Янко Янков (1981г.). В главните роли са Стефан Данаилов и Камелия Тодорова. Филми, показващи само част от запомнящата се и опияняваща красота на този град.  Несъмнено Търново е място, където много наши класици са оставали поне частица от себе си в него, преди да го опишат в своите произведения.

Днес искам да ви запозная с няколко кътчета от него, които не са сред най-популярните, но, за сметка на това, бих препоръчала задължително да посетите ако скоро планирате пътуване до там.

Къщата на алпиниста

Гледка от Къщата на Алптиниста

Ако по някаква случайност идвате от южния вход на града или минавате покрай небезизвестния пътен възел със сигурност няма как да подминете високата постройка извисена над скалите. Търновци ще ви кажат, че това е „Къщата на алпиниста“ и е една от най-живописните точки в Старата столица. За да стигнете до там ще трябва да минете през вилната зона или квартал „Зона Б“, но със сигурност ще има кой да ви упъти. Мястото открива спираща дъха гледка към целия град и прилежащите му квартали. Струва си да се посети отблизо.

Домът на културните дейци

Има едно прекрасно място на ул. Велчо Джамджията 16, което е събирало толкова много културни дейци на едно място, че стените имат много да разказват. Домът на културните дейци е едно от емблематичните кътчета във Велико Търново. Там Емилиян Станев многократно е чел своите произведения. Поети и писатели като великите Йордан Радичков, Любомир Левчев, Антон Дончев, Дора Габе и много други светила на изкуството са посещавали Домът на културните дейци. Истинско духовно светило. Когато отидете до Велико Търново опитайте се да намерите, из между уличките, това местенце. Убедена съм, че след това ще имате поводи да разказвате.

Малкия Интер

На ул. Читалищна ще откриете една малка перла недалеч от хълма Царевец. Това толкова прекрасно, бохемско и, бих казала, ретро заведение на име „Малкия Интер“, винаги успява да впечатли със своя интериор посетителите. Несъмнено ако огладнеете след всички разходи ту надолу, ту нагоре по скритите пътеки и възвишение, това кокетно кътче със сигурност ще утоли жаждата и ще засити глада ви. Приглушената светлина и приятната обстановка ще ви накарат да излезете за миг от забързаното ежедневие и да релаксирате на воля.

Парк „Дружба”

Един от не толкова популярните паркове в старата ни столица е „Дружба”. Изключително уединено местенце малко по-далеч от централната част. Освен че има много свободни и просторни алеи за спорт, паркът притежава и въжена градина. Ако навлезете в централната част ще откриете няколко паметни места – тук са погребани дъщерята на Христо Ботев – Иванка, както и неговата съпруга – Венета. В друга част на парка е гробът на възрожденския строител Колю Фичето, който е и създател на Къщата с маймунката и  Църква „Св. Великомъченица Марина“, които също може да откриете в града. Дори и най-малките кътчета носят духът на историята.

Клуб „ТАМ”

Едно от най-прекрасните места във Велико Търново, несъмнено, това е клуб „Там” – подиумът на младите поети и създатели на изкуство. Намира се на ул. Марно Поле 2. Ако имате нужда да послушате малко хубава музика, да гледате представление или изложба, а защо не просто да послушате поезия, то това е правилното място за вас. Клубът е едно артистично място, където можеш да намериш частица от себе си във всяко едно произведение на изкуството. А атмосферата? Тя е чисто и просто приятелска.

Петте спирки са една малка част от богатствата, които крие този град. Започнеш ли да го изучаваш, да го опознаваш – педя по педя, ще откриеш какви съкровища крие той. Защото Търново е любов от първата глътка! А любовта е истинска, когато има с кого да я споделиш.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак отидох в Исландия с палатка, но спах в колата04.12.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино