LIFE

Европейско пътешествие – яж, обичай и събирай гледки

27.06.2019

I част: Сърбия, Хърватия, Австрия

Лятото е вече тук, което значи, че по навик част от багажа ни си стои в режим на изчакване в куфара, а най-честото нещо, което търсим в интернет, са самолетни билети.

В рамките на два месеца аз имах щастието да посетя шест европейски държави. И за да не пазя така егоистично емоциите си от тях, ще ви ги споделя с по 6 неща за всяка държава, които силно искам това лято и вие да повторите за мен. Тръгваме ли

Сърбия

Нашата близка съседка Сърбия е чудесна дестинация за тези от вас, които искат да хукнат нанякъде още този уикенд. Аз ще се спра на столицата Белград – градът, който през тези месеци беше начална и финална точка на всички мои пътувания .

За да стигнете, са ви нужни около 5 часа, ако тръгвате от София, и понякога доста търпение на границата.

Опитайте СРЪБСКА сръбска скара

Опитате ли сръбска скара в Сърбия, ще разберете, че сръбската скара в България не е много сръбска. Плескавицата, разбира се, е задължителен избор. Мястото, което ви препоръчвам, е Restoran Radnicki– ресторант с традиционна атмосфера и храна, интерпретирани по модерен начин. Обслужването е добро, а още по-голям плюс е, че може да поръчвате на български. Не само ще ви разберат, а и ще ви се радват.

Посетете крепостта и парка ,,Калемегдан”

Крепостта, построена през 279 г. пр.Хр., се простира на 125-метрова скала над вливането на р. Сава в р. Дунав. В превод: гледката е спираща дъха. В парка около крепостта има много атракции, както и открити музейни експозиции. Преди да отидете на място задължително прочетете повече относно историята на крепостта и парка. Знаете ли, че предимно с военните сили на Втората българска легия през 1867 г. е превзета Белградската крепост? Колкото до влизането: входът е безплатен.

Разходете се по улица „Кнез Михайлова“

Това е главната улица в Стари град, по която можете да се насладите на типичната архитектура и атмосфера на стария Белград. Улицата приключва на входа на парка ,,Калемегдан”.

Разходете се по улица ,,Скадарлия”

През 1854г. се бележи поставянето на улица ,,Скадарлия” върху картите на Белград. Тогава започва и сформирането на улицата и съпътсващите я малки улички в арт-квартал, наричан ,,Белградския Монмартър”. Творци, писатели, художници, актьори и бохеми са се събирали на ,,Скадарлия”. Силно ви препоръчвам да посетите заведението ,,Златният бокал” в началото на улицата. Кафаната е запазена още от края на 19.век. Интериорът е бохемски старинен и има способността да връща назад във времето.

Замислете се над историята

Ако се огледате из сръбската столица, ще забележите, че следите от бомбандировките са навсякъде. По време на Втората световна война, през 1944г., Белград е атакуван въздушно 11 пъти. През 1999г. пък започват бомбардировките на Югославия от НАТО. Историята покрай тези събития може да е спорна.

Резултатите от тях- не. И днес се виждат полу-разрушени и опожарени сгради, а градът още не се е възтановил от тежките инфрастуктурни разрухи.

Минете по някой от големите мостове над р. ,,Сава” и р. ,,Дунав”.

Хърватия

Около 4 часа делят Белград от Загреб. Това е на цели 9 часа от нашата столица, София, но за сметка на това Загреб има много какво да предложи на посетителите си.

Хапнете в типична хърватска коноба

Коноба е хърватската сестра на сръбската кафана и на българската кръчма. Konoba Didov San е точно такова заведение, което предлага традиционна атмосфера и храна. Crni rižot е типично хърватско ястие, което можете да опитате там. То представлява ризото с морски дарове и мастило от сепия. Друг популярен избор са грилованите жаби.

Вижте Загребската катедрала

Загребската неоготическа катедрала е построена през 1093г. и е най-високата сграда в Хърватия. Пред нея всеки се чувства миниатюрен.

Разходете се из Горний град

Горний град е старият град на Загреб. Там ви очакват малки калдаръмени улички с голяма денивилация и голямо спокойствие. Улиците на Загреб не преливат от хора и ви дават възможността да им се насладите добре.

Минете по улица ,,Илица”

Улица ,,Илица” е точно в центъра, ако не и самото му олицетворение, и е дълга 5.66 км., което я прави една от най-дългите улици в Загреб. Там се намират много магазини, пекарни и работилнички. Преди мноооого години, това е била грънчарската улица на града.

Посетете Музея на илюзиите

Именно на улица ,,Илица” се намира Музея на илюзиите. Освен всички забавни илюзии, на които ще се насладите там, музеят е и  “instagram friendly”, т.е има точни инструкции къде и как да застанете, за да си направите fancy снимки. Но каквото и да ви кажа повече за него, освен че изключително много  си заслужава да отидете, би развалило изненадата от него.

Научете се да поздравявате с “brate”

В Хъвратия всеки ще ви говори на “brate”, когато чуе български език. Наистина! Това обръщение присъства в почти всеки мой спомен от Загреб. Така че съм длъжна да предам традицията напред.

Австрия

Австрия е на едва час от Загреб. Така че това беше логично следващата спирка от road trip-a за моя рожден ден.

Посетете Грац

Град Грац има изненадващо много да покаже на посетителите си, въпреки малката си площ. Освен да се разходите из китния център, задължително се качете до крепостта ,,Шлосберг”, която се намира на хълм с височина 500м., от който се вижда целия град. Около крепостта има парк с много интересни атракции като скалния асансьор, с който можете да слезете (препоръчително) или да се качите на хълма.

Просто Алпите

Има много главни пътища и дори магистрали, които минават покрай подножието на Алпите. Съветвам да изберете точно такъв маршрут.

Гледката, която се открива към планинската верига, е внушителна.

Не яжте бонбони ,,Моцарт”

Заради традиционните бонбони ,,Моцарт” пътувахме чак до Залцбург и посетихме Cafe- Kondotorei Fürst, където те са създадени от Пол Фюрст, а бонбоните и досега се правят всеки ден на ръка. Разбира се, ако минавате през Залцбург, се отбийте там и опитайте. Но ви предупреждавам, че ние, цели четирима души, не харесахме нито един от многото видове бонбони, които опитахме там.

Но… яжте шницел

При предишните си посещения на Австрия съм опитвала виенски шницел, но тази година за пръв път опитвам шницел по рецепта от област Щирия. Това, което го различава от традиционния виенски шницел, са многото подправки и панировката от тиквени семки. В Щирия тиквата се използва в много ястия.

Столица на тази област е град Грац, а място, което ви препоръчвам за хапване там, е Herzl Weinstube. За да стигнете до него, е нужно да минете през красивия пасаж Altstadtpassage (в буквален превод: пасажът на стария град).

Посетете Swarovski Kristallwelten

Кристалните светове на Сваровски се намират в близост до Инсбрук, Австрия. За жалост, каквото и да кажа за това място, би издало неговата мистерия. Ще ви предупредя единствено да обръщате внимание на цветовете и ароматите в различните стаи.

Спрете в някое малко селце

И се радвайте на зеленината и красивата природа.

Това са първите три европейски държави, с които исках да ви запозная. Надявам се да продължите пътуването си с мен и във втората част- Германия, Италия и Испания.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваЯж, пътувай и обичай15.07.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино