Кино

5 незабравими роли на актьора Олег Табаков

17.11.2018

Разхождали ли сте се някога из Москва? Има една уличка, Чаплигина, на която се намира един изключителен дом на културата – Московски театър „Олег Табаков”. Мястото, на което, до последно, твореше гениалният руски актьор Олег Табаков, извая фигурите на много талантливи руски артисти, сред които Андрей Смоляков, Денис Никифоров, Марина Зудина, Виталий Егоров, Сергей Безруков и много други. На 12-и март големият артист на руското кино и театър ни напусна, но ролите му, през всички тези години, продължават да бъдат едни от най-емблематичните и най-ярките за световната кино индустрия.

Нека, накратко, да ви запозная с една много малка част от богатото филмово наследство на бележития актьор.

1. „Няколко дни от живота на Обломов”- 1979г.

Филмът е по мотиви от романа на руския писател Иван Гончаров „Обломов” – една от обичаните роли на актьора Олег Табаков. Филмът е режисиран от небезизвестния Никита Михалков и дори, по техни спомени, когато и последният снимачен ден приключил, двамата дълго тъгували от това, че работата по филма е финализирана.

Героят на Табаков не е открил своята цел в живота, своето място в света. Богатството не е стремежът на героя. Това е един от образите, на които, по изключително умел начин, Олег Табаков успява да даде един темперамент и грациозност. Той много добре усеща и влиза в кожата на своя герой.

Филмът е избран, от американските кинокритици, за най-добрия чуждоезичен филм.

2. „Човекът от булеварда на Капуцините” – 1987г.

Казват, че когато намразиш образа на един актьор, означава, че той си е свършил много добре работата. Това със сигурност можем да видим и във филма на режисьорката Алла Сурикова. Олег Табаков ловко успява да изгради образа на своя герой Хари Маккю. Действително трудно можем да наречем този герой положителен, но не можем и да му сложим етикет на негативен такъв.

В своите спомени Алла Сурикова споделя, че на снимачната площадка всички измисляли по нещо и така допринасяли за своите персонажи. Самият Олег Табаков, за да придаде по-скоро комичен вид на своя герой, поставил тампони в ноздрите си, за да станат по-широки, а лицето му да изглежда по коварно.

3. „Москва не вярва на сълзи” – 1979г.

Един от легендарните филми за своето време и абсолютен успех за режисьора Владимир Меншов е „Москва не вярва на сълзи”. Макар и в този филм Олег Табаков да играе само епизодична роля, той показва как на пръв поглед един самоуверен човек може да се превърне в страхливец. Това е момент от филма, който оставя трайна следа. Образът на Володя е накарал много дами в аудиторията да се смеят и същевременно да плачат, а мъжете от своя страна да ревнуват и дори завиждат.

По този начин Табаков показва брилянтността на актьорската професия. Да успееш от един малък персонаж да изградиш образ, който и до днес зрителите да помнят и разграничават от останалите.

4. „Седемнадесет мига от пролетта” – 1973г.

В 840 минутния филм на Татяна Лиознова, Олег Табаков играе ролята на служителя по разузнаването на Третия Райх Валтер Шеленберг или иначе казано – бригадефюрер. И тук, както в почти всяка история около създаването на един филм, съществуват интересни моменти, които показват до каква степен актьорът (в този случай Олег Табаков) успява да направи от екранния си персонаж един истински завършен образ.

Тогавашната руска критика твърди, че образът, който представя на публиката е неморален. Табаковият персонаж се е получил прекалено сладникав и това е предпоставка да изпита отрицателни емоции. Други твърдят, че има прилика между истинския Шеленберг и Табаков.

Едно е сигурно, неговата поява на снимачната площадка може да превърне това, с което се е заел в шедьовър.

5. „Дартанян и тримата мускетари” – 1978г.

Няма човек на този свят, който да не е чувал за мускетарите на Александър Дюма. В този случай, ако Олег Табаков беше отказал на режисьора Георгий Хилкевич да изиграе ролята на Луи XIII, то тогава може би нямаше и да я има тази история.

Режисьорът на лентата бил категоричен, че само Олег Табаков и неговата екранна партньорка Алиса Фрейндлих трябва да изиграят ролите на крал Луи XII и Анна Австрийска и веднага щом се съгласили са започнали кастингите за останалите персонажи за филма.

Старомоден, доминиращ, малко заблуден, Олег Табаков така добре се вписва в ролята, че образът му става изключително харизматичен и открояващ се над останалите персонажи.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаАлисия Викандър и нейните пет най-добри роли23.02.2018

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино