Топ 5 роли на Хю Джакман

05.03.2017

Целият свят познава лицето и гласа му. Някои са го слушали да пее, други са го гледали как танцува. Трети не са наясно с подвизите му на театралната сцена, за които е бил отличаван с награда „Тони” за главна мъжка роля в мюзикъл, но пък обожават приключенията му на големия екран, в които се сдобива с големи бакенбарди и нокти, стърчащи от кокалчетата на пръстите му. Трудно може да се намери образ, който да е извън актьорските му способности. Лесно обаче може да бъде наречен „най-добрият шоумен на света”. Това е Хю Джакман.

Австралийският феномен е изминал дълъг път от началото на сценичната си кариера в родната си страна. Филмовите му изяви започват едва в края на 90-те години, когато вече е отлично трениран актьор и танцьор. Но екранните му появи рядко имат нещо общо с песни или танци. Точно затова е още по-впечатляващ фактът, че кариерата му в киното е също толкова успешна, колкото тази на театралната сцена. Именно на филмовите му роли е посветена тази класация.

5. „Престиж”/’The Prestige’ (2006) – Четвъртата лента от филмографията на режисьора Кристофър Нолан събира на големия екран двама много обичани актьори, познати най-вече от ролите си на супергерои. Върколакът и Батман се потапят в ролите на враждуващи сценични фокусници от викторианска Англия – така един срещу друг застават Хю Джакман и Крисчън Бейл.

Ролите на двамата са създадени по начин, по който да акцентират върху естествените им силни страни. Вълшебникът, изигран от Бейл, притежава ключът към най-изумителния сценичен трик на планетата, но няма и половината от магнетизма и чара на своя съперник. За Джакман няма нищо по-лесно от това да бъде себе си и безпроблемно да въплъти именно този чар и магнетизъм в ролята си.

 

Постепенно именно героят на австралиеца се оказва обсебен от идеята да разкрие тайната на своя съперник и тази фиксидея му коства връзката с красива дама, изиграна от Скарлет Йохансон, и с ментора му, под чиято кожа влиза сър Майкъл Кейн. Балансът между харизматичния облик, който фокусникът приема на сцената, и вманиачената решителност, която определя действията му в реалността, е деликатна задача, но човек с дарбите на Хю Джакман я изпълнява безупречно, което донася на ролята му почетното пето място в тази класация.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаПетте най-добри филма на Скарлет Йохансон17.04.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование