Топ 5 роли на Хю Джакман

Целият свят познава лицето и гласа му. Някои са го слушали да пее, други са го гледали как танцува. Трети не са наясно с подвизите му на театралната сцена, за които е бил отличаван с награда „Тони” за главна мъжка роля в мюзикъл, но пък обожават приключенията му на големия екран, в които се сдобива с големи бакенбарди и нокти, стърчащи от кокалчетата на пръстите му. Трудно може да се намери образ, който да е извън актьорските му способности. Лесно обаче може да бъде наречен „най-добрият шоумен на света”. Това е Хю Джакман.

Австралийският феномен е изминал дълъг път от началото на сценичната си кариера в родната си страна. Филмовите му изяви започват едва в края на 90-те години, когато вече е отлично трениран актьор и танцьор. Но екранните му появи рядко имат нещо общо с песни или танци. Точно затова е още по-впечатляващ фактът, че кариерата му в киното е също толкова успешна, колкото тази на театралната сцена. Именно на филмовите му роли е посветена тази класация.

5. „Престиж”/’The Prestige’ (2006) – Четвъртата лента от филмографията на режисьора Кристофър Нолан събира на големия екран двама много обичани актьори, познати най-вече от ролите си на супергерои. Върколакът и Батман се потапят в ролите на враждуващи сценични фокусници от викторианска Англия – така един срещу друг застават Хю Джакман и Крисчън Бейл.

Ролите на двамата са създадени по начин, по който да акцентират върху естествените им силни страни. Вълшебникът, изигран от Бейл, притежава ключът към най-изумителния сценичен трик на планетата, но няма и половината от магнетизма и чара на своя съперник. За Джакман няма нищо по-лесно от това да бъде себе си и безпроблемно да въплъти именно този чар и магнетизъм в ролята си.

Постепенно именно героят на австралиеца се оказва обсебен от идеята да разкрие тайната на своя съперник и тази фиксидея му коства връзката с красива дама, изиграна от Скарлет Йохансон, и с ментора му, под чиято кожа влиза сър Майкъл Кейн. Балансът между харизматичния облик, който фокусникът приема на сцената, и вманиачената решителност, която определя действията му в реалността, е деликатна задача, но човек с дарбите на Хю Джакман я изпълнява безупречно, което донася на ролята му почетното пето място в тази класация.

4. „Кейт и Леополд”/’Kate and Leopold’ (2001) – Първоначален тласък на филмовата кариера на Джакман му дава ролята на Върколака в „Х-Мен”, но веднага след това на актьора му се налага да докаже широкия диапазон на своите способности, за да не попадне в капана на еднотипните екшън роли, на които са обречени някои негови колеги. Романтичната комедия „Кейт и Леополд” събира Хю Джакман на екрана с кралицата на жанра Мег Райън и му дава възможност да открадне повече женски сърца отвсякога.

Тук Джакман изиграва английски благородник, пренесъл се във времето от 19-ти век до наши дни. Дезориентиран в непознатата му епоха, той получава помощ от героинята на Мег Райън и романсът между тях набъбва с течение на комичното сюжетно действие. В ролята на благородника Джакман демонстрира таланта си в сферата на комедията, докато дискретно печели зрителите и най-вече зрителките с неизменния си чар. Екранната му комбинация с Мег Райън и химията между двамата кара дори критиците да възнаградят романтичната комедия с позитивни отзиви и носи на Джакман номинация за „Златен глобус” за главна мъжка роля. Повече причини, отколкото са нужни, за да намери това превъплъщение място в такава класация.

3. „Затворници”/’Prisoners’ (2013) – Трилърът на Денис Вилньов от 2013 година остави аудиторията разтърсена и смазана от напрежение, а за критиката остана почетното задължение да похвали подобаващо страхотния филм. Във филма за похищения на деца се подвизава истински звезден ансамбъл, но и за секунда не остава съмнение кой го води и изпълнява главната роля.

Хю Джакман се превплъщава в ролята на бивш алкохолик, който се опитва да бъде отдаден съпруг и баща, когато дъщеричката му изследва безследно. Безсилен пред категоричните обезкуражаващи обстоятелства, той се решава на радикални постъпки в търсенето на детето си. Филмът не бяга от моралния конфликт в ядрото на сюжета, а го илюстрира във всички възможни светлини именно през образа на Джакман и неговите действия. Въпросът е елементарен: колко далеч ще стигнете, за да спасите детето си?

Когато светлината на прожекторите е стоварена върху актьор чрез толкова драматично тежка роля, това винаги е предизвикателство. Хю Джакман се справя с него повече от задоволително. Сцените му с Джейк Гиленхол изпъкват като изключително впечатляващи. Номинацията за „Оскар” му е спестена, но не и мястото в паметта на зрителите.

2. “Клетниците”/”Les Miserábles” (2012) – Има определени роли, които просто са предопределени да бъдат изиграни брилянтно от даден актьор. Феновете на Хю Джакман нададоха колективен радостен възглас, когато стана ясно, че любимият им изпълнител ще играе ролята на Жан Валжан във филмова адаптация на сценичния мюзикъл „Клетниците” по романа на Виктор Юго. И почти веднага възгласите им се промениха във вопли, когато стана ясно, че в същата година вечният критически фаворит Даниел Дей-Луис ще играе Ейбрахам Линкълн под режисурата на Стивън Спилбърг. Надпреварата за „Оскар” за главна мъжка роля беше печално предопределена, но за феновете на Джакман и за киноманите остана удоволствието от съвършеното му превъплъщение.

„Клетниците” е първият и единствен дотук филмов мюзикъл за Джакман. Ролята на Валжан му пасва идеално – музикалните изпълнения на са никакъв проблем за полираните му певчески способности, както и тежките драматични моменти не са проблем за актьорските му умения. Актьорът въплъщава безпроблемно всички радикални емоции, които ролята изисква от него – непринудено и естествено изобразява състоянията на тих патос, екзалтация, тъга, щастие, просветление и други. Именно и затова е толкова вбесяваща мисълта, че ако ролята на Жан Валжан не беше съвпаднала с прехваленото превъплъщение на Даниел Дей-Луис като Линкълн, днес щяхме да говорим за носителя на „Оскар” Хю Джакман.

Почетни споменавания: „Австралия”/’Australia’ (2008) и „Жива стомана”/’Real Steel’ (2011)

1. Поредиците „Х-Мен” и „Върколакът” (1999 – 2017) – Много роли на Хю Джакман са добри, високо оценени и дори брилянтни. Една ще си остане легендарна. Когато високият 191 сантиметра слабоват австралиец, известен дотук с певческите си и танцувални подвизи на театралната сцена, получава ролята на Върколака, решението е посрещнато с гняв и неразбиране. Никой не може да си представи как Джакман ще изиграе ефикасно нисичкия здравеняк със смъртоносна мутация, регенеративен фактор и циничен език.

Днес никой не си спомня това. Налице е само фактът, че Джакман е световен рекордьор по филмови появи в ролята на един и същи супергерой. Той е Върколака и Върколакът е Хю Джакман. Всяка една легендарна характеристика на обичания комиксов супергерой е въплътена безупречно от Джакман във всичките пъти, в които австралиецът го е изигравал на големия екран – лаконичният стил, пиперливите изказквания, моралният конфликт, емоционалната нестабилност на един 200-годишен мутант и, разбира се, неудържимата ярост.

Преди премиерата на „Логан“ през март 2017 година тази роля вероятно нямаше да оглави класацията. Но прощалният филм на Джакман в най-емблематичното му амплоа сам по себе си е най-впечатляващото превъплъщение в цялата му кариера. Останалите му осем появи в поредиците са просто бонус за нас, зрителите. Стар, уязвим, отчаян и гневен до мозъка на костите си, Върколакът в „Логан“ е превърнат в архетип от жанра на уестърна и изигран от австралийската звезда във всички нюанси на неговата смазана психика. Дефинитивният портрет на митичния герой след 17-годишно артистично пътуване безапелационно заема първото място в текущата класация.

Несъгласни с подредбата? Чувствайте се свободни да споделите мнението си в коментар и кажете кой Ваш екранен фаворит заслужава да бъде отразен в такава класация! За още интересни класации от сферата на изкуствата, продължавайте да следите активно Под Моста!

Георги Петров

е на 25 и е завършил бакалавърска степен по специалност “журналистика” в СУ „Свети Климент Охридски”. Работил е като международен и културен редактор за новините на БНТ “По света и у нас”, водил е рубрика на филмова тематика по Box TV и в момента работи като водещ на рубриката „Кино Аларма” в БНР „Христо Ботев”.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to