Топ 5 роли на Хелена Бонъм Картър

10.07.2016

Хелена Бонъм Картър е от онези личности, към които няма как да останеш безразличен, щом се докоснеш за малко до тях – дори през екрана. Жена със собствено неповторимо излъчване и блестяща актриса, тя обогатява съвременното кино със своя цвят и неопровержим талант. Появите ѝ на големия екран са винаги запомнящи се и дори с поддържащите си роли тя без никакъв проблем успява да ”открадне шоуто”. В хода на работата ѝ постепенно нейният образ е свързван с все по-чудати и дори зловещи роли. За това голяма заслуга има нейният съпруг Тим Бъртън, в чиито филми тя често влиза в ролите на странните му герои. От началото на своята кариера в киното през 80-те години до днес, британската актриса натрупва обемна филмография и затова не е никак лесно да бъдат определени нейните най-паметни актьорски постижения. И все пак покоряващият ѝ сценичен талант изгрява особено ярко в някои филми. Нека видим кои са петте роли, с които Хелена Бонъм Картър спечели любовта на зрителите и с които завинаги ще остане в историята на киното.

5. Мис Хавишам, „Големите надежди” – ‘I stole her heart away. Put ice in its place.’

Снимка: Telly Visions Blog
Снимка: Telly Visions Blog

Класическото произведение на Чарлз Дикенс е пресъздадено в една прекрасна филмова адаптация от 2012 година. В нея Хелена Бонъм Картър изиграва ролята на мис Хавишам – богата, но самотна възрастна жена, която живее с осиновената си дъщеря Естела в имението си. Мис Хавишам стои вечно затворена в тъмнина между стените на големия си дом и никога не сваля старата си булчинската си рокля от деня, в който е измамена и изоставена пред олтара от любимия си мъж. Ролята на мис Хавишам се оказва ключова за развитието на действието във филма, тъй като прехвърлянето на собствените ѝ нещастия върху Естела и старанието ѝ да я превърне в бездушна разбивачка на мъжки сърца провалят отношенията между младото момиче и главния герой Пип.

Тази роля добавя още един ексцентричен, почти призрачен образ във филмографията на Хелена. Мис Хавишам е драматургично сложна героиня, но актрисата успява да улови всеки нюанс от нейната изтерзана душа – от първоначалните манипулации до последвалото разкаяние на прага на смъртта. Хелена Бонъм Картър правдиво внушава основното впечатление, което трябва да носи този образ – на човек, който заслужава искрено съжаление, но който същевременно е сторил нещо егоистично и морално неприемливо. Хелена допринася към изграждането на образа на мис Хавишам и отвъд актьорския си талант. Тя проучва внимателно подробности като това как би изглеждал човек, който не е излизал на слънчева светлина в продължение на години и споделя идеите си със създателите на филма. Подобна отдаденост и внимание към детайла превръщат ролята на Хелена в „Големите надежди” в най-доброто представяне на Дикенсовата героиня на големия екран и могат да бъдат единствено адмирирани.

4. Белатрикс Лестранж, „Хари Потър” – ‘I killed Sirius Black! I killed Sirius Black!’

Снимка: Ouch Press
Снимка: Ouch Press

Кой фен на поредицата за Хари Потър е способен да забрави зловещите писъци на Белатрикс Лестранж, носещи се из коридорите на Министерството на магията? Умопомрачената магьосница и най-вярна последователка на лорд Волдемор е една от най-емблематичните роли за Хелена Бонъм Картър и се нарежда сред най-завладяващите злодеи в историята на фентъзито. Подходът на Хелена към екранното изобразяване на героинята превръща Белатрикс в онези злодеи, които са толкова брилянтни в жестокостта и лудостта си, че чак ни стават симпатични. Въпреки че нямаме възможност да се радваме на изобилие от сцени с Белатрикс Лестранж в последните три части от поредицата, всяка нейна поява е изпълнена с напрежение и опасност и ни кара тайно да харесваме смъртожадната. Да играеш злодей на границата на лудостта не е лесна задача, но Хелена Бонъм Картър се справя забележително добре с ролята. Любопитно е, че ролята на Белатрикс първоначално е била възложена на Хелън МакРори, която играе сестрата на Белатрикс – Нарциса Малфой. Впоследствие обаче с трудния образ на далеч по-страшната и опасна сестра на Нарциса се заема Хелена и ние сме безкрайно благодарни за това, защото не можем да си представим друга Белатрикс.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия Петрова"Алиса в Огледалния свят" - spoiler-free ревю25.05.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование