Топ 5 роли на Хелена Бонъм Картър

Хелена Бонъм Картър е от онези личности, към които няма как да останеш безразличен, щом се докоснеш за малко до тях – дори през екрана. Жена със собствено неповторимо излъчване и блестяща актриса, тя обогатява съвременното кино със своя цвят и неопровержим талант. Появите ѝ на големия екран са винаги запомнящи се и дори с поддържащите си роли тя без никакъв проблем успява да ”открадне шоуто”. В хода на работата ѝ постепенно нейният образ е свързван с все по-чудати и дори зловещи роли. За това голяма заслуга има нейният съпруг Тим Бъртън, в чиито филми тя често влиза в ролите на странните му герои. От началото на своята кариера в киното през 80-те години до днес, британската актриса натрупва обемна филмография и затова не е никак лесно да бъдат определени нейните най-паметни актьорски постижения. И все пак покоряващият ѝ сценичен талант изгрява особено ярко в някои филми. Нека видим кои са петте роли, с които Хелена Бонъм Картър спечели любовта на зрителите и с които завинаги ще остане в историята на киното.

Снимка: LA Times

Снимка: LA Times

5. Мис Хавишам, „Големите надежди” – ‘I stole her heart away. Put ice in its place.’

Снимка: Telly Visions Blog

Снимка: Telly Visions Blog

Класическото произведение на Чарлз Дикенс е пресъздадено в една прекрасна филмова адаптация от 2012 година. В нея Хелена Бонъм Картър изиграва ролята на мис Хавишам – богата, но самотна възрастна жена, която живее с осиновената си дъщеря Естела в имението си. Мис Хавишам стои вечно затворена в тъмнина между стените на големия си дом и никога не сваля старата си булчинската си рокля от деня, в който е измамена и изоставена пред олтара от любимия си мъж. Ролята на мис Хавишам се оказва ключова за развитието на действието във филма, тъй като прехвърлянето на собствените ѝ нещастия върху Естела и старанието ѝ да я превърне в бездушна разбивачка на мъжки сърца провалят отношенията между младото момиче и главния герой Пип.

Тази роля добавя още един ексцентричен, почти призрачен образ във филмографията на Хелена. Мис Хавишам е драматургично сложна героиня, но актрисата успява да улови всеки нюанс от нейната изтерзана душа – от първоначалните манипулации до последвалото разкаяние на прага на смъртта. Хелена Бонъм Картър правдиво внушава основното впечатление, което трябва да носи този образ – на човек, който заслужава искрено съжаление, но който същевременно е сторил нещо егоистично и морално неприемливо. Хелена допринася към изграждането на образа на мис Хавишам и отвъд актьорския си талант. Тя проучва внимателно подробности като това как би изглеждал човек, който не е излизал на слънчева светлина в продължение на години и споделя идеите си със създателите на филма. Подобна отдаденост и внимание към детайла превръщат ролята на Хелена в „Големите надежди” в най-доброто представяне на Дикенсовата героиня на големия екран и могат да бъдат единствено адмирирани.

4. Белатрикс Лестранж, „Хари Потър” – ‘I killed Sirius Black! I killed Sirius Black!’

Снимка: Ouch Press

Снимка: Ouch Press

Кой фен на поредицата за Хари Потър е способен да забрави зловещите писъци на Белатрикс Лестранж, носещи се из коридорите на Министерството на магията? Умопомрачената магьосница и най-вярна последователка на лорд Волдемор е една от най-емблематичните роли за Хелена Бонъм Картър и се нарежда сред най-завладяващите злодеи в историята на фентъзито. Подходът на Хелена към екранното изобразяване на героинята превръща Белатрикс в онези злодеи, които са толкова брилянтни в жестокостта и лудостта си, че чак ни стават симпатични. Въпреки че нямаме възможност да се радваме на изобилие от сцени с Белатрикс Лестранж в последните три части от поредицата, всяка нейна поява е изпълнена с напрежение и опасност и ни кара тайно да харесваме смъртожадната. Да играеш злодей на границата на лудостта не е лесна задача, но Хелена Бонъм Картър се справя забележително добре с ролята. Любопитно е, че ролята на Белатрикс първоначално е била възложена на Хелън МакРори, която играе сестрата на Белатрикс – Нарциса Малфой. Впоследствие обаче с трудния образ на далеч по-страшната и опасна сестра на Нарциса се заема Хелена и ние сме безкрайно благодарни за това, защото не можем да си представим друга Белатрикс.

3. Кралица Елизабет, „Речта на краля” – ‘It’s ‘Your Majesty’ the first time. After that is ‘ma’am’, as in ‘ham.’

Снимка: 'Jane Austen Film Club' Blog

Снимка: ‘Jane Austen Film Club’ Blog

Историческата драма „Речта на краля” съвсем заслужено донася на Хелена Бонъм Картър номинация за „Оскар“ в категорията за най-добра поддържаща женска роля на 2010 година и награда „БАФТА“ в същата категория. Актрисата излиза от кръга на вечно ексцентричните си образи и представя по великолепен и пленителен начин една здраво стъпила на земята личност, практична и мъдра. Именно това са качествата, които прилягат на една кралица, а точно такава играе Хелена Бонъм Картър в „Речта на краля”. Елизабет Боуз-Лайън, позната още като Кралицата майка е съпругата на британския крал Джордж VI и негова незаменима опора по време на управлението му. Филмът не се съсредоточава толкова много върху политиката, а върху далеч по-човешки и духовни теми в своята рамка, което дава възможност на Хелена Бонъм Картър и екранния ѝ партньор Колин Фърт да разкрият напълно актьорския си потенциал. Винаги е истинско предизвикателство да изиграеш реално съществувал човек, защото трябва да го представиш максимално истинно, като същевременно придадеш нужната енергия на образа му. Хелена Бонъм Картър представя Кралицата майка с точната енергия – на грижовна и отдадена съпруга и същевременно на изключително силна жена.

2. Госпожа Ловет, „Суийни Тод” – ‘All good things come to those who can wait.’

Снимка: Popcorn Reel (Archive)

Снимка: Popcorn Reel (Archive)

Колко печално звучат тези думи на госпожа Ловет, когато знаеш злополучния край на историята ѝ. Нейното чакане не свършва с нищо хубаво. Филмовата адаптация на мюзикъла „Суийни Тод: Бръснарят Демон от Улица Флийт” е една пропита с кръв история (наистина, има кръв навсякъде) за саморазрушаващата сила на отмъщението и пагубните човешки страсти. В истински Шекспиров (или пък Джордж-Мартинов) стил почти всички главни действащи лица накрая падат мъртви. Хелена Бонъм Картър е абсолютно на мястото си в зловещата атмосфера на калния викториански Лондон, създадена от съпруга ѝ – режисьорът Тим Бъртън. Ако трябва да изброим начините, по които героинята ни изумява, не знаем откъде да започнем. Дали от пайовете ѝ с месо, за чието съдържание ви съветваме да не питате, дали нейните песни или пък странната ѝ връзка с налудничавия бръснар, чийто бръснач опитват дузина нещастни брадясали мъже в Лондон.

Госпожа Ловет е комплексна героиня и пластовете на нейната личност постепенно започват да се разкриват с развитието на действието, докато не стигнат до трагичната кулминация. Именно заради това, а и заради факта, че през значителна част от филма тя трябва да пее, Хелена Бонъм Картър признава, че това е една от най-трудните ѝ роли в кариерата. Интересно е, че връзката на Хелена с режисьора Тим Бъртън по никакъв начин не ѝ осигурява място на снимачната площадка през 2008 година. Всъщност, за да получи ролята на госпожа Ловет, която е искала да изиграе от много време, тя минава през кастинг. Одобрението на Хелена за ролята на странната хазяйка на демоничния бръснар е безспорно едно от най-добрите решения, взети от продуцентите на музикалния трилър. Само тя може да придаде нужната доза странност и мрак в образа на госпожа Ловет и на този фон да добави и елементи като очарование и прокрадваща се светлина, породена от вярата в бъдещето.

1. Марла Сингър, „Боен клуб” – ‘Tyler, you’re the worst thing that ever happened to me.’

Снимка: Wallpapers Up

Снимка: Wallpapers Up

„Боен клуб”е филм, който определя цяло едно поколение. Създаден в края на 90-те, той се превръща в емблематичен за това десетилетие. Причината – неговият неочакван обрат и привлекателни, макар и объркани герои. Марла Сингър е един от тези герои, притиснати и неудоволетворени от съществуването си. Нейната връзка с неназования разказвач с раздвоение на личността още повече усложнява вече хаотичния ѝ свят, но всичко завършва с една от най-запомнящите се финални сцени в историята на киното. Именно „Боен клуб” през 1999 година показва за пръв път друга страна от възможностите на Хелена Бонъм Картър пред камерата. Актрисата успява да пресъздаде един психически лутащ се образ, който, въпреки своите проблеми, е по своему жив и привлекателен за зрителите. Качествата на лентата и привидната лекота, с която е представен един толкова сложен образ, превръщат Марла Сингър в определяща роля за цялата кариера на Хелена Бонъм Картър. Наградата ‘Empire’ за най-добра британска актриса допълнително доказва приноса на Хелена към успеха на „Боен клуб”.

Това далеч не са единствените добри роли на Хелена Бонъм Картър в киното, но са нейните най-запомнящи се и любими превъплъщения, за които няма как да не се сетим, когато чуем името ѝ. Ако сме пропуснали някоя от любимите ви роли на актрисата, споделете коя е тя в коментарите.

Автор: Алексия Петрова

Алексия Петрова
е родена в през 1996 г. в София. В момента изучава журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Интересите й включват най-вече кино и музика, но освен това палачинки, лисици и безкрайното нощно небе. Точно като Пипи тя вярва, че никога няма да порасне.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to