Peaky Blinders – британският Boardwalk empire

24.04.2014


Великобритания имаше нуждата да отвърне на удара и да разкаже своята история от междувоенния период. Зараждането на мафията е процес и важна част от миналия век. Америка ни даде Boardwalk empire, представяйки ни първите стъпки на Капоне, Лучано, Лански и империята на Нъки Томпсън.

Peaky Blinders трудно може да се мери по мащабност, но BBC са се постарали да го направят достатъчно бляскав. Всъщност, на кого му трябва да е бляскаво? Това е Бирмингам в годините след Първата световна война. Няма нищо бляскаво в тази история. А тя ни препраща към първите букмейкъри в страната и борбата за лицензиране на нелегалния бизнес. Да, точно това са и Peaky Blinders. Всъщност – семейство, пълно с подчертани персонажи и една обща цел. На галено – престъпна банда. Вълнуващото е, че не се следва една сюжетна линия, а в сериала са вкарани опитите за комунизъм в Англия и Ирландския въпрос.

Главната роля се играе от Килиън Мърфи, когото аз лично чаках с нетърпение да си попадне на мястото. Смело мога да заявя, че успя да го направи. Надали има британско лице, което по-добре да пасне на ролята. Войната е направила лицето му сурово, хладно, рядко се усмихва. Но близките кадъри (6 точки за операторите) показват дълбоката чувствена гама в очите му. Изключително силен персонаж.

Любовта му с Грейс (Анабел Уолис) успява да му размрази леденото му лице. Разбира се, Грейс не е просто момиче, а капан за него, но това е вече история.

Последно време индустрията започна да ни предлага раздвояване. Дава ни главни герои, с неморални  действия и причина за съчувствие. Имаме си Уолтър  Уайт (Breaking Bad), имаме си Франк в Къща от Карти. Сега сме изправени пред  Томас Шелби, който тежко обременен от бичовете на войната, е длъжен да се грижи за семейството и да постигне целите си. Да, той е студен. Той убива,  той е против закона. Но е много трудно да го съдиш.

Peaky Blinders не е сериал за момчетата, които вадят бръснарски ножчета от каскетите си в индустриална Англия след войната. Не е толкова и за букмейкърите, които се трепят с откраднати оръжия и бухалки. Peaky Blinders е филм за Англия. Тази Англия, която бива разпокъсвана от жажди, амбиции и идеологии в едни не толкова светли времена. Тази Англия, чиито нюанси за пресъздадени чрез мозайка от преплетени персонажи. Тази Англия, където в бирмингамските канали са плували повече трупове, отколкото лайна и повече оръжия, отколкото лодки.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналото10.05.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование