Кино

Пет „Добри поличби“ за любителите на Пратчет и Геймън

22.04.2019

„Съвременните теории за създаването на Вселената твърдят, че ако тя изобщо е била създадена, а не просто възникнала – както си е и било неофициално – то се е появила преди между десет и дванайсет милиона години. По същия начин за самата Земя, общо взето, се предполага, че е на около четири и половина милиона години.
Тези твърдения са неверни.“
Из „Добри поличби“

Помните ли талантливия демон Кроули и способния ангел и собственик на антикварна книжарница Азирафел? Не?! То тогава ви остава малко повече от месец да се запознаете с тях, а после да се насладите на един телевизионен Апокалипсис – „Добри поличби“. Тези от вас, които вече са чували за „Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица“, знаят какво ги очаква. Война и Глад вече не са конници, а мотоциклетисти. Ангел и демон трябва да се обединят за една последна битка, защото Земята не е толкова лошо място за живот.

Но какво освен шантавата история ни кара да очакваме с нетърпение още един от многото фентъзи сериали? Нека преговорим накратко…

В началото беше Книгата

Всичко започва преди близо тридесет години с двама невероятни писатели и „Добри поличби: Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица“. Няма нужда от дълги разсъждения върху романа на Тери Пратчет и Нийл Геймън. Той е забавен, мъдър, увлекателен и много богат на митологични персонажи и на библейски символи с щипка пикантно фентъзи. Свикнали сме на преекспонираната в изкуството тема за борбата между Бог и Сатаната, между ангели и демони. Но тук ни повежда на приключение едно хилядолетно приятелство между двама на пръв поглед опоненти – Кроули и Азирафел. Те стават симпатични на читателя с простата концепция, че противоположностите се привличат. Запознаваме се и с Адам, който е най-нормално момче, обича животните и мисли за околната среда. Е, Адам всъщност е Антихриста…

Създаден от Нийл Геймън

Филмирането на книга на Геймън не е огромна изненада. На проекти по негови романи и графични новели сме ставали свидетели и преди. Още през 1996 г. „Никога, никъде, никой“ (Neverwhere) се появява на малкия екран, а авторът на едноименната книга и комедиантът Лени Хенри са в основата на създаването му. От 2017 г. любителите на фентъзито се наслаждават на „Американски богове“ (American Gods)  и богатата палитра от митологични създания. В лентата Нийл Геймън участва като изпълнителен продуцент. От богатото въображение на английския писател и комиксите се роди сериалът „Луцифер“ (Lucifer). Един невероятен актьорски състав беляза и „Звезден прах“ (Stardust), а създателят на книгата отново влезе в ролята на продуцент. Да незабравяме и прекрасната анимация „Коралайн“.

Досегашните опити за поставяне на екран на тези истории в никакъв случай не са лоши. Изключваме втори сезон на „Американски богове“, който има много лоши критически и зрителски отзиви. В повечето случаи обаче историите на Геймън се радват на голям зрителски интерес. Но сякаш основните философски и житейски възгледи на Нийл се губят сред многото персонажи. Липсва ни сценарий по книга на автора, написан от самия него.

Слава Богу, Апокалипсисът закъсня и ни даде шанс да видим и това – „Добри поличби“ със създател, продуцент и сценарист Нийл Геймън.

А може би и не е имал друг избор. Кой по-добре би могъл да почете паметта на сър Тери Пратчет?!

Актьорският състав

Дейвид Тенант и Майкъл Шийн изглежда са страхотен тандем и няма как да не отчетем английската актьорска школа, която си проличава още от трейлъра на сериала. Те се вписват перфектно в образите на лошото момче Кроули и благовъзпитания Азирафел. Но с какво още помним екранната двойка?

Дейвид Тенант (David Tennant) е роден през 1971 г. в Шотландия с името Дейвид Джон МакДоналд. По-късно сменя фамилията си с артистичен псевдоним, вдъхновен от Нийл Тенант от Pet Shop Boys. Най-известен е с ролята си на Десетия Доктор в „Доктор Кой“, както и главната роля в телевизионния сериал от 2005 г. „Казанова“ и на Барти Крауч Джуниър във филмовата адаптация на „Хари Потър и Огненият бокал“. Интересен факт е, че Дейвид от малък е запален фен на поредицата за Доктор Кой, а сериалът е една от причините да мечтае да стане актьор. Озвучава анимационни филми и играе в многобройни телевизионни продукции, за които печели редица награди.

Майкъл Шийн (Michael Sheen) е роден през 1969 г. в Нюпорт, Уелс. Първоначално се занимава с футбол, но бързо се отказва и се захваща с театър, където го виждаме в пълния му блясък. За ролите си получава три номинации за престижната награда „Лорънс Оливие“. На екран става популярен с персонажите си в „Сделката“, „Кралицата“ и „Специална връзка“, ролята на Нерон в телевизионния сериал „Древен Рим: Възходът и падението на една империя“, а през 2010 г. озвучава Белия заек в „Алиса в страната на чудесата“.

Не ни остава друго освен да очакваме с нетърпение съвместната работа на двамата талантливи актьори.

Музиката

Очевидно е, че Queen е една от най-любимите (а може би и най-любимата) група във Великобритания. Все пак е „кралицата“ на рок музиката. А също и лесна за намиране във всяка бензиностанция (или поне така се твърди). Ето защо образите на Азирафел и Кроули са въведени под златните хитове „Under pressure“ (дело на съвместното творчество на Дейвид Боуи и Queen) и „You are my best friend“. Колко тематично, предвид напрежението, на което са подложени двамата приятели-врагове. Все пак идва краят на света…


„Pushing down on me
Pushing down on you, no man ask for
Under pressure
That burns a building down
Splits a family in two
Puts people on streets“

Режисьорът

На последно място, но не и по важност, трябва да споменем режисьора на епизодите – Дъглас Маккинън (Douglas Mackinnon). Той има опит в работата с Нийл Геймън, а също и с телевизионните сериали. Най-известен е с „Доктор Кой“, като режисира няколко епизода в периода 2008-2015 г., а участието му в екипа на „Шерлок“ му носи награда „Еми“. (Spoiler: Бенедикт Къмбърбач е в ролята на Сатаната.)

Очакваме шестте епизода на „Добри поличби“ да бъдат официално пуснати на 31.05.2019 г. Комбинацията между актьорски състав и екип зад кадър прави лентата още по-интригуваща. А да не забравяме, че това е поредният поклон на Геймън пред паметта на стария му приятел сър Тери.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Rick and Morty
Димитър РахталиевКак “Рик и Морти” промени представите за анимация05.08.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE