Кино

Пет „Добри поличби“ за любителите на Пратчет и Геймън

22.04.2019

„Съвременните теории за създаването на Вселената твърдят, че ако тя изобщо е била създадена, а не просто възникнала – както си е и било неофициално – то се е появила преди между десет и дванайсет милиона години. По същия начин за самата Земя, общо взето, се предполага, че е на около четири и половина милиона години.
Тези твърдения са неверни.“
Из „Добри поличби“

Помните ли талантливия демон Кроули и способния ангел и собственик на антикварна книжарница Азирафел? Не?! То тогава ви остава малко повече от месец да се запознаете с тях, а после да се насладите на един телевизионен Апокалипсис – „Добри поличби“. Тези от вас, които вече са чували за „Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица“, знаят какво ги очаква. Война и Глад вече не са конници, а мотоциклетисти. Ангел и демон трябва да се обединят за една последна битка, защото Земята не е толкова лошо място за живот.

Но какво освен шантавата история ни кара да очакваме с нетърпение още един от многото фентъзи сериали? Нека преговорим накратко…

В началото беше Книгата

Всичко започва преди близо тридесет години с двама невероятни писатели и „Добри поличби: Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица“. Няма нужда от дълги разсъждения върху романа на Тери Пратчет и Нийл Геймън. Той е забавен, мъдър, увлекателен и много богат на митологични персонажи и на библейски символи с щипка пикантно фентъзи. Свикнали сме на преекспонираната в изкуството тема за борбата между Бог и Сатаната, между ангели и демони. Но тук ни повежда на приключение едно хилядолетно приятелство между двама на пръв поглед опоненти – Кроули и Азирафел. Те стават симпатични на читателя с простата концепция, че противоположностите се привличат. Запознаваме се и с Адам, който е най-нормално момче, обича животните и мисли за околната среда. Е, Адам всъщност е Антихриста…

Създаден от Нийл Геймън

Филмирането на книга на Геймън не е огромна изненада. На проекти по негови романи и графични новели сме ставали свидетели и преди. Още през 1996 г. „Никога, никъде, никой“ (Neverwhere) се появява на малкия екран, а авторът на едноименната книга и комедиантът Лени Хенри са в основата на създаването му. От 2017 г. любителите на фентъзито се наслаждават на „Американски богове“ (American Gods)  и богатата палитра от митологични създания. В лентата Нийл Геймън участва като изпълнителен продуцент. От богатото въображение на английския писател и комиксите се роди сериалът „Луцифер“ (Lucifer). Един невероятен актьорски състав беляза и „Звезден прах“ (Stardust), а създателят на книгата отново влезе в ролята на продуцент. Да незабравяме и прекрасната анимация „Коралайн“.

Досегашните опити за поставяне на екран на тези истории в никакъв случай не са лоши. Изключваме втори сезон на „Американски богове“, който има много лоши критически и зрителски отзиви. В повечето случаи обаче историите на Геймън се радват на голям зрителски интерес. Но сякаш основните философски и житейски възгледи на Нийл се губят сред многото персонажи. Липсва ни сценарий по книга на автора, написан от самия него.

Слава Богу, Апокалипсисът закъсня и ни даде шанс да видим и това – „Добри поличби“ със създател, продуцент и сценарист Нийл Геймън.

А може би и не е имал друг избор. Кой по-добре би могъл да почете паметта на сър Тери Пратчет?!

Актьорският състав

Дейвид Тенант и Майкъл Шийн изглежда са страхотен тандем и няма как да не отчетем английската актьорска школа, която си проличава още от трейлъра на сериала. Те се вписват перфектно в образите на лошото момче Кроули и благовъзпитания Азирафел. Но с какво още помним екранната двойка?

Дейвид Тенант (David Tennant) е роден през 1971 г. в Шотландия с името Дейвид Джон МакДоналд. По-късно сменя фамилията си с артистичен псевдоним, вдъхновен от Нийл Тенант от Pet Shop Boys. Най-известен е с ролята си на Десетия Доктор в „Доктор Кой“, както и главната роля в телевизионния сериал от 2005 г. „Казанова“ и на Барти Крауч Джуниър във филмовата адаптация на „Хари Потър и Огненият бокал“. Интересен факт е, че Дейвид от малък е запален фен на поредицата за Доктор Кой, а сериалът е една от причините да мечтае да стане актьор. Озвучава анимационни филми и играе в многобройни телевизионни продукции, за които печели редица награди.

Майкъл Шийн (Michael Sheen) е роден през 1969 г. в Нюпорт, Уелс. Първоначално се занимава с футбол, но бързо се отказва и се захваща с театър, където го виждаме в пълния му блясък. За ролите си получава три номинации за престижната награда „Лорънс Оливие“. На екран става популярен с персонажите си в „Сделката“, „Кралицата“ и „Специална връзка“, ролята на Нерон в телевизионния сериал „Древен Рим: Възходът и падението на една империя“, а през 2010 г. озвучава Белия заек в „Алиса в страната на чудесата“.

Не ни остава друго освен да очакваме с нетърпение съвместната работа на двамата талантливи актьори.

Музиката

Очевидно е, че Queen е една от най-любимите (а може би и най-любимата) група във Великобритания. Все пак е „кралицата“ на рок музиката. А също и лесна за намиране във всяка бензиностанция (или поне така се твърди). Ето защо образите на Азирафел и Кроули са въведени под златните хитове „Under pressure“ (дело на съвместното творчество на Дейвид Боуи и Queen) и „You are my best friend“. Колко тематично, предвид напрежението, на което са подложени двамата приятели-врагове. Все пак идва краят на света…


„Pushing down on me
Pushing down on you, no man ask for
Under pressure
That burns a building down
Splits a family in two
Puts people on streets“

Режисьорът

На последно място, но не и по важност, трябва да споменем режисьора на епизодите – Дъглас Маккинън (Douglas Mackinnon). Той има опит в работата с Нийл Геймън, а също и с телевизионните сериали. Най-известен е с „Доктор Кой“, като режисира няколко епизода в периода 2008-2015 г., а участието му в екипа на „Шерлок“ му носи награда „Еми“. (Spoiler: Бенедикт Къмбърбач е в ролята на Сатаната.)

Очакваме шестте епизода на „Добри поличби“ да бъдат официално пуснати на 31.05.2019 г. Комбинацията между актьорски състав и екип зад кадър прави лентата още по-интригуваща. А да не забравяме, че това е поредният поклон на Геймън пред паметта на стария му приятел сър Тери.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 202019.03.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика