Кино

Семейство Адамс: Шантавата история на едни анти-герои

09.11.2020

Когато есента се промъква с тихи стъпки, оставяйки зловещото предчувствие за идваща зима, се сещам за определени филми и сериали, които имат същата атмосфера. Те не са страшни като хорърите, но са чудати и загадъчни и могат да те накарат да настръхнеш отвреме-навреме. А някои от тях са толкова добри, че продължаваш отново и отново да ги виждаш на екран – може би с нов режисьор, нови актьори и с друг сюжет, но със същатата оригинална история. 

Спомням си, че през 90-те, това вълшебно време, родило едни от най-незабравимите анимации, за първи път се запознах със Семейство Адамс. И докато моето семейство не разбираше защо подобен сериал въобще може да се нарече „детски“, аз го обикнах точно заради очарователната му чудатост. Пък и как може да не харесаш герои, които са всичко друго, но не и това, което очакваш?

Снимка: IMDB

В случай, че не разбирате какво имам предвид, ще ви представя и въпросното семейство: Мортиша Адамс е жената-вамп с най-тънката талия и бяла кожа, които някога сте виждали. Зловеща, красива и студена (почти колкото един труп, но това за нея би бил истински комплимент). Неiн съпруг е Гомес Адамс, който умее да се дуелира, винаги има по една пура в ръка и обича безумно своята съпруга особено когато тя говори на френски. А от толкова любов как може да не се родят и деца? Уензди (на бълг. ез. „сряда“/) и Пъгсли не спират да правят щуротии, които типчино за семейството често включват и опити на брата и сестрата да се наранят взаимно. Не трябва да забравяме и чичо Фестър, който постоянно се забърква в каши, които не трябва да опитвате да изпробвате у дома си, защото винаги завършват доста болезнено за него. Със семейството живее и Баба Адамс, която е нещо като американския вариант на нашата баба Яга, както и икономът Лърч, който прилича на братовчед на Франкенщайн. Цялата идилия се допълва от още по-странен дом, в който всички живеят заедно и в който могат да се намерят зловещи предмети, страшни създания, безброй опасности и… една ходеща ръка на име Нещото. Е, ако ви е омръзнало от захаросани истории, мисля, че имам предложение за вас!

Както вече споменах, семейство Адамс е пълно с изненади. Аз, като верен поотраснал фен, си мислех, че донякъде вече съм свикнала със странния тон и знам доста факти за анимациянния сериал и филмовите екранизации. Да, ама не! Шантавото семейство отново успя да ме изненада с много любопитни факти и аз събрах някои от тях в следващите редове.

Дълга хронология

 Да, дълго време си мислех, че първоизточникът на семейство Адамс е анимационният филм от 90-те. Сигурно можете да си представите каква беше изненадата ми, когато прочетох, че всъщност героите са създадени от художника Чарлз Адамс през далечната 1938г., т. е. преди Втората световна война! След този факт в главата ми изникнаха две мисли – 1) Семейство Адамс и Хитлер са съществували в един и същи контекст; 2) Създателят им, Чарлз Адамс, им дава своята собствена фамилия – дали пък не е бил вдъхновен от лични преживявания?! Оказа се, че този мой въпрос въобще не е безпочвен. Познати на Адамс разказват, че той действително е проявявал необичайни интереси, а къщата му е била пълна с уреди за мъчения и средновековни оръжия, от които очевидно са били вдъхновени и Адамсови.

Чарлз Адамс рисува 150 единични картини на „Семейство Адамс“, а около половината от тях биват публикувани в списание „The New Yorker” между 1938г. и смърта на художника през 1988г. На картините присъстват всички герои, описани по-горе, с изключение на ходещата ръчичка. Първоначалната идея за създаването на зловещото семейство е била с цел сатирично да се осмее „идеалното американско семейство“ от 20-те години на миналия век. Героите дълго време са нямали и имена. Получават ги чак през 60-те, когато се появава първата екранизация на „Семейство Адамс“ като сериал. Тогава Чарлз Адамс и продуцентите измислят имена на чудатите герои и не пропускат да го направят и с достатъчно чувство за хумор – например второто име на Уенсди (на бълг. ез. „сряда“) е Фрайди (на бълг. ез. „петък“). Гомес пък е можел да се казва „Репели“, тъй като всички са се колебаели между двете имена. Джон Остин, актьорът, изиграл Гомес в сериала, се спира на „Гомес“ и с това определено взима правилното решение.

Чарлз Адамс е познавал Рей Бредбъри

Казват, че светът е малък, но всъщност светът е дори още по-малък от това, което разправят. Доказателство за това е запознанството между Чарлз Адамс и Рей Бредбъри. Поводът е, че Адамс рисува илюстрация към един разказ на Бредбъри в списание Mademoiselle“, който е първият от поредицата истории на писателя за семейството чудовища Елиът. Адамс и Бредбъри се сприятеляват и решават да работят по съвместна книга, в която да съберат цялата история на семейството, представена с увлекателни разкази и прекрасни илюстрации. Планът така и не се осъществява, но историите на семейство Елиът са публикувани в антологията „От прахта родени“ (2001г.) на Рей Бредбъри. Може би е разбираемо, че Чарлз Адамс не успява да участва в проекта. Все пак той вече е имал „семейство“, и то какво…

Семейство Адамс“: Сериалът /1964г. – 1965г./

Годината е 1964-та, Студената война е в разгара си, а членовете на семейство Адамс най-после си имат имена, защото продължават да вълнуват публиката дори и след Втората световна война. Ето това е и причината Дейвид Лейви и Доналд Залцман да решат да съживят забавните, шантави герои и на малък екран в черно-бял сериал с два сезона. В тази връзка се ражда и едно емблематично интро във филмовата история – това на семейство Адамс, композирано от Вик Мицци. Нищо чудно, че за сериала е бил измислен и героят на ръчичката – тематичната песен никога нямаше да бъде същата без щракането с пръсти. 

В интервю с Ерскин Джонсън през 1964г. един от създателите на сериала, Дейвид Леви, обяснява, че при създаването на сериала екипът се е придържал към духа на рисунките на Чарлз Адамс, но в същото време е искал да създаде пълнокръвни образи, които са изцяло хора, а не чудовища.

Освен с умело подбраните актьори (Джон Остин, Каролин Джоунс и др.) сериалът впечатлява и с тънкото чувство за хумор, с което се отнася към теми като политика, правна систима, модерно изкуство, литература и т.н. Това е и първият сериал, в който се показва компютър…Е, определено той повече се доближава до първоначалното открие на Джон Атанасов отколкото до сегашния писък на модата, но пък идеята да се покаже компютър изобщо е истински оригинална за времето си. Друг любопитен факт е, че един от джобовете на костюма на Джон Остин е бил подплатен с огнеопорния минерал асбестос, защото Остин е имал навика да слага запалени пури в джоба си. Просто е смятал, че това би подхождало много на героя му.

Сериалът представлява и прецедент в историята на ситкомите, защото за първи път показва романтична ТВ-двойка герои (Мортиша и Гомес), които демонстрират любов и страст един към друг. За първи път сериалът загатва и сексуалния аспект на брака. Две неща, нечувани и невиждани дотогава на фона на морето от асексуални ситком двойки по онова време.

Благодарение на сериала на актьора Джон Остин (Гомес) се случва нещо смешно и сконфузно. Един път Ринго Стар хваща ръката му и започва да я целува точно така, както Гомес емблематично често целува ръката на Мортиша. Остин успява да спре Ринго навреме, преди ситуацията да е станала още по-неудобна.

Лърч

Всички герои от семейство Адамс имат свой чар, но за мен Лърч определено е един от най-запомнящите се образи. Оказва се, че неговата култува реплика „Вие ли позвънихте“ се ражда по време на снимките на първия сериал и дори не е била предвидена в сценария, защото е трябвало героят да е ням. Актьорът Тед Касиди обаче веднъж импровизирайки казва репликата и тя предизвиква бурен смях у публиката. Така Лърч започва да получава и допълнителни реплики, но запазена марка все пак му остава горното изречение, както и нечленоразделните звуци, които обикновено издава. Тед Касиди има още една заслуга за сериала и тя е собствената му ръка, с която изиграва „Нещото“.  

Героят на Лърч вдъхновява и цяла поп-песен с танц, които стават хит по онова време. Освен това по време на сериала Лърч се сдобива с много почитателки тинейджърки, които му изпращат писма и дори твърдят, че той е по-сладък от Бийтълсите. За всеки влак си има пътници – дори и когато си Лърч.

Братовчедът То

Братовчедът То не е един от оригиналните герои на Чарлз Адамс, а е идея на продуцента Дейвид Леви, а Адамс след това я рисува за шоуто. Братовчедът „То“ е един от роднините на семейство Адамс, който обаче не живее с тях. Никой не знае дали и какво има под косата на героя, а езикът, на който говори, е меко казано неразбираем. Но именно тези факти като че ли го правят още по-симпатичен.

На гости на… Скуби Ду

След като се раждат като рисунки, а след това участват и в сериал, през 1972г. героите от семейство Адамс за първи път се появяват и в анимационен вариант и то не къде да е, а в един епизод на поредицата „Скуби Ду“. От една страна семейство Адамс пасват тематично на сериала, от друга съм убедена, че Скуби ще е бил доста уплашен. 

А сега се опитайте да познаете кой е озвучавал гласа на Пъгсли в анимацията. Обзагалам се, че дори не предполагате, че това е носителката на два Оскара Джоди Фостър. Тя пък за разлика от Скуби явно още от малка не се бои от страховити истории, тъй като години по-късно се съгласява да играе в „Мълчанието на агнетата“.

Семейство „Адамс“ в анимационен вариант

След гостито при Скуби Ду студио „Хана Барбара“ се захваща с направата на първия анимационен сериал за семейство Адамс, който стартира през 1973г. Джаки Кугън и Тед Касиди, които играят чичо Фестър и Лърч в телевизионния сериал, се съгласяват да дублират своите анимационни еквиваленти. Джоди Фостър отново се включва в дублажа. Анимацията проследява пътуването на семейство Адамс из Америка, тръгнало да опознае страната с кемпер във викториански стил. Както може да се очаква, това е свързано с много каши и приключения.

Между 1974г. и 1975г. Голд Кий Комикс публикува три броя комикси за „Семейство Адамс“, в които има истории, свързани с епизодите на анимационния сериал.

И най-сетне стигаме до анимационния сериал от 1992г., който споменах в началото на статията. Той отново е продуциран от студио „Хана Барбара“, но е с много по-добро качество и за разлика от предишния е цели два сезона. В анимацията се забелязват някои промени от оригиналната история – например чичо Фестър е представен като брат на Гомес, а не като чичо на Мортиша, а баба Адамс е представена като майката на Мортиша. В новата версия на анимацията има и много нови герои като например съседите Норманмайър, които мразят Адамсови и постоянно се опитват да им скроят номер, или безбройните чудати роднини на семейството.

„Семейство Адамс“:  Филмите /1991г. – 1998г./

През 1991 г. излиза първият пълнометражен филм за семейство Адамс. Режисьор става  Бари Зоненфелд, след като други известни имена като Дейвид Линч, Тери Гилиъм и Тим Бъртън отказват да режисират продукцията. Идеята за филм хрумва на Скот Рудин, продуцент от „20th Century Fox“, докато е във ван със свои колеги от студиото. Изведнъж синът на маркетинговия шеф започва да пее известното интро на „Семейство Адамс“ и скоро всички му пригласят. Рудин веднага предлага идеята за филм на другия ден. След първия филм от поредицата излизат още два филма. Първите два са режисирани от Зоненфелд, а третият е под режисурата на Дейв Пейн.

Този път в ролята на Мортиша се въплъщава Анджелика Хюстън, която израства с рисунките на семейство Адамс и винаги си е представяла, че е Мортиша. Тя дори успява да спечили ролята вместо Шер, която също много е искала да играе Мортиша. Тридесет години по-късно мечтата на Хюстън става реалност, но е свързана и с някои неудобства. Преди снимки гримът на актрисата траел цели три часа, за да може тенът на кожата й да бъде възможно най-достоверен. Да не говорим пък, че клепачите ѝ са били залепяни, за да може очите ѝ да изглеждат по-големи,  и е носела много стегнат корсет, за да може талията ѝ да е толкова тънка колкото тази на Мортиша. 

Във филмите с ролята на Нещото се захваща канадският магьосник Крис Харт, който на снимките с часове е стоял под една маса с вдигната ръка, докато ръката му не е изтръпнела. Заради това и Нещото изглежда толкова бледо във филмите.

Понеже по-рано споменахме Джоди Фостър, е редно да кажем, че ролята на чичо Фестър във филмите е била предложена и на Антъни Хопкинс, но той отказва, за да се снима в… „Мълчанието на агнетата“.

Семейство Адамс в новия век

Семейство Адамс не са забравени и през новото столетие. През 2010г. очарователнитите герои правят своя музикален дебют на Бродуей, а мюзикълът е номиниран за няколко престижни награди. 

През 2019г. излезе и последният анимационен филм за шантавото семейство (реж. Конрад Върнън и Грег Тиернан), в който отново можем да се срещнем с любимите герои, въпреки че според мен те изглеждат доста непривлекателно в сравнение със старите анимации. Въпреки това както винаги времето с тях е забавно, а атмосферата – уютно зловеща. През 2021г. се очаква да излезе и втора част на новата анимация, така че сега ще има поне една радостна вест, която да ни съпътства до 2021г. Или може би 2020г. въобще не е толкова шантава, колкото всички си мислим? Може би и като при семейство Адамс да си „луд“ или „чудат“ всъщност може да се окаже нормалното състояние, което не задължително трябва да е лошо. Просто гледна точка. Или както казва Мортиша: „Нормалното е илюзия. Това, което е нормално за паяка, е хаос за мухата.“

Главна снимка: Everett Collection

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевПънкарското кино на Мартин Макдона15.10.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование