,,Пищовъ‘‘ или матурата на един app разстояние

12.05.2018

Преди броени дни мобилното приложение ,,Пищовъ‘‘, създадено от българи, зае първа позиция в класацията за налагащи се приложения в GooglePlay. Целта му е да подготви дванадесетокласниците за Държавния зрелостен изпит по Български език и литература.  В безплатното виртуално помагало са включени тестове по БЕЛ и изготвени анализи от литературни критици. Извадени са всички фигури и тропи от всяко едно произведение, както и героите от тях, правила по български език – правописна, граматична и пунктуационна норма, речник на фразеологизмите в българския език, значенията на всички фигури и тропи и разяснение на стиловете в книжовния език. Приложението се отличава от предшествениците си с това, че съдържа над 30 различни авторски теста по формата на матурата.

‚,Все повече ученици пренебрегват ученето заради технологиите, а това един начин да слеем и двете страни.‘‘ – споделят създателите на ,,Пищовъ‘‘ Валентин Андреев , Тодор Вълков и Теодор Атанасов .

Повече за самото хрумване ни разказа Теодор: „Идеята ми дойде от друго подобно приложение. Реших, че такова може да се разрасне много и да помага в по-голям спектър, да съдържа информацията, която на мен ми липсваше. Тогава се свързах с мой бивш съученик – Тодор Вълков. Знаех, че има опит с ИТ и му споделих намеренията си. Той каза, че също искал да направи подобно приложение, но свързано с математика. Тогава обсъдихме и решихме, че ще е най-добре да направим първо по БЕЛ, а по-късно и по математика. Когато отиде да учи в София, ми разказа за Валентин Андреев – негов колега, който планувал да създаде приложение по БЕЛ. Така по стечение на обстоятелствата станахме екип. От мен информацията, от тях – програмирането.“

„Още в единадесети клас забелязах, че приложение с подобна функция би било много удобно за подготовка, а точно такова липсваше на пазара. Направихме опит още тогава да го изготвим със съученици, но нямахме знанията, за да го завършим.“-  вмъква Валентин.

С придобитите вече умения и идеи екипът успява да създаде ,,Пищовъ‘‘малко повече от месец преди ДЗИ по БЕЛ. Готовият продукт е факт от 11.04.2018г. и до момента има над 500 изтегляния. В бъдещите си планове момчетата включват както направата на нови проекти (които засега ще запазят в тайна), така и дообогатяването на ,,Пищовъ‘‘ откъм информация и още по-удобното му използване за потребителите. Въпреки срещнатите трудности с  IOS версията на приложението, скоро и Apple потребителите ще имат възможността да се възползват от съдържанието на ,,Пищовъ‘‘.


Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Skin orgasm - различното музикално преживяване17.08.2015

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Заедно в час“ - истории от „празните книги“Образование