LIFE

За по-добри градски пространства – интервю със създателите на ПОдЛЕЗНО

11.06.2019

И в предишни статии сме обръщали внимание на градските пространства и как те си взаимодействат с хората. На всички ни е ясно, че е важно да поддържаме средата си на живот приветлива и приятна. Много от нас се оплакват, когато виждат западащата инфраструктура, но малко се наемат да подобрят ситуацията. Днес ще ви запознаем с хората, които от години се борят за по-красива и интерактивна градска среда в столицата ни. Представяме ви ПОдЛЕЗНО в разговор за ползите от чистите подлези и още нещо.

Здравейте! Как се роди „ПОдЛЕЗНО“ и кой стои в основата на организацията?

Началото на инициативата „ПОдЛЕЗНО“ беше поставено през септември 2013 г., когато на един младежки форум се събрахме няколко непознати младежи, предимно студенти по архитектура и урбанизъм. Трябваше да дискутираме проблеми в градската среда и възможни техни решения. Бързо се обединихме около темата за занемарените подлези и техния потенциал да се превърнат в пространства за артистични намеси. Преливащи от младежки ентусиазъм, решихме да се опитаме да реализираме някои от идеите си. Макар в началото да бяхме доста наивни и неопитни, в течение на времето нещата започнаха да се получават и вече имаме над петнадесет изпълнени намеси в градската среда. През годините екипът ни претърпя известни промени, но се запази като сплотено ядро от хора с различни силни страни. Не мога да кажа, че някой определен човек е в основата на всичко. Всеки от нас допринася с каквото може и в каквото е добър и така се движим напред.

Музикален подлез, фотограф: Иво Анев

Защо решихте да стартирате именно с подлези?

Подлезите са много интересни пространства с голям потенциал за възможни намеси. За съжаление, те често са мръсни, мрачни и неподдържани и предизвикват дискомфорт сред хората. И макар през тях всекидневно да минават стотици хора от всякакви възрасти, те се възприемат като едно транзитно пространство, където не се случва нищо интересно. Именно затова решихме да започнем с тях, защото дори с малки артистични намеси, подлезите могат да доставят изкуство до огромен кръг от хора и да подобрят градската среда.

Как избирате тематиката на всеки проект? Според мястото му в градската среда или просто моментно вдъхновение?

За тематиката на всеки проект винаги произхождаме от конкретната локация и намиращия се наоколо градски контекст. За нас е важно всяка намеса да има ясна тема, която е лесна за възприемане и е интересна както на големи, така и на малки – филмов подлез, музикален подлез, научен подлез. След анализа на околната среда търсим силна концепция и насочваме вдъхновенията си в тази посока.

Природен подлез, фотограф: Димитър Сатфидов

А как се финансират всички тези инициативи?

Целим всеки проект да бъде финансиран от няколко независими източника. Радваме се, че за повечето от начинанията си намираме подкрепа както от общината, така и от граждани и от частни спонсори, включително като дарения и строителни материали в натура. Също така кандидатстваме за социални грантове и в конкурси, финансиращи младежки инициативи и доброволчески практики.

Има ли интерес от страна на хората? Виждате ли щастливи лица във вече освежените градски пространства и случва ли се често някой да поиска да се присъедини към каузата ви?

Проектите ни винаги са намирали позитивен отзвук сред минувачите и в медиите. Имаме доста истории за това как докато работим на терен, минувачи спонтанно се присъединяват в дейностите ни или за благодарност ни оставят някакво лакомство. За нас такива жестове са едни от най-големите признания за ефекта от работата ни. Освен това каним най-ентусиазираните доброволци при тяхно желание да се присъединят към екипа и да участват активно в организацията и изпълнението на бъдещи проекти – дизайн, кандидатстване, търсене на финансиране.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"За тухлите и хората – интервю с Александър Вълчев15.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование