По прашните пътища на „Свръхестествено“

24.07.2015

Макар през последните години от малкия екран да ни атакуват предимно супергерои, викинги, вампири и дракони, за разнообразие сме решили да насочим вниманието ви към нещо не по-малко фантастично. Сериал, който – макар да стои на прага на своя единадесети сезон – все още има какво да ни поднесе.

6782821-cool-supernatural-wallpaper„Свръхестествено“ ни запраща по прашните пътища на Щатите, които двамата братя Сам и Дийн Уинчестър (в ролите Джаред Падалеки и Дженсън Екълс) кръстосват с класическия си Шевролет Импала, докато разрешават паранормални случаи и градски легенди, вдъхновени от американския фолклор. Суров начин на живот, наложен насила от баща им, след като мистериозната смърта на съпругата му го тласка по пътя на ловеца. Но когато дълги години по-късно самият той изчезва безследно, двамата братя са принудени да поемат в ръце „семейния бизнес“. Това, което следва, е шеметно и непредвидимо пътешествие, което ги изправя лице в лице с духове, вампири, върколаци, жътвари, ангели, демони и дори самия Дявол. И всичко това на фона на най-великите хитове на класическия рок.

6856992-supernatural-wallpaper

Но нека не ви оставяме с впечатлението, че това е поредната имитация на „Бъфи, убийцата на вампири“. Първоначално вдъхновен от поредицата комикси за Джон Константин Hellblazer, „Свръхестествено“ предлага на феновете си всичко – екшън, мистерия, драма, ужаси, комедия… Битки и саможертви, които костват на героите всяка възможност за щастие и нормален живот. История за живота и смъртта, за възкресението и изкуплението. За загубите, пораженията и неволите, въпреки които се изправяме и продължаваме да се борим със стиснати зъби. И за семейството, което Сам и Дийн винаги избират. Независимо дали са изправени срещу Ада, Рая или самия Бог.

Стратирал през 2005 г., сериалът изминава дълъг път както в сюжетно, така и в продуктово отношение. Първоначалната концепция в стил „чудовище на седмицата“ бързо отстъпва пред далеч по-задълбочения и богат на обрати основен сюжет. Историята спечелва незабавно сърцата на зрителите и само в рамките на две години се сдобива с впчатляваща почитателска база в цял свят. Скоро на нейна сметка се начисляват и 15 телевизионни награди (заедно с още 59 други номинации), сред които за най-добър сериал, най-добър актьор и най-добра хорър поредица. Великолепни епизоди като „Чукът на боговете“, „Само в Бело“, „Две минути до полунощ“, „Ад на Земята“ и „Лебедова песен“ получават всеобщо признание и дори влизат в борбата за наградите „Еми“. Макар неизменни фаворити на феновете (и особено на женската част) да остават братята, други култови образи като падналият ангел Кастиел (Миша Колинс), прокуденият от Рая Луцифер (Марк Пелегрино), грубият, но сърцат пияница Боби (Джим Бийвър), магнетичният Смърт (Джулиан Ричингс) и зашеметяващият Крал на кръстопътя – а по-късно и Крал на Ада – Краули (Марк Шепърд) не пропускат да оставят своето ударно впечатление у зрителите.

supernatural_season_10_background

След изключително успешни пет сезона (предвидени по първоначалния сценарии), спорен шести и ужасяващо разочароващ седми последват още два, вдъхнали за миг надежда на феновете. Приключилият тази година десети сезон балансира опасно между посредствеността и обещаващото завръщане към корените, редувайки с почти хирургическа точност слаби и силни епизоди. Макар идейното изчерпване на сценаристите да личи в „пълнежа“, главната сюжетна линия бележи бавен, но постоянен подем, обещаващ ако не друго, то поне възможност за вдъхване на нов живот във франчайза. Като по чудо, финалът завърши с подобаваща кулминация, породила крехък оптимизъм сред аудиторията. Не само това, но по последни новини на Сам и Дийн им предстои поне още един, единадесети лов из мрачните и населени с чудовища кътчета на Америка.

Не знаем за вас, но ние със сигурност стискаме палци. Все пак – кой друг ще продължи семейния бизнес?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак Game of Thrones превърна композитора си в рок звезда?29.03.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино