„Прокълнатите кралици“, които ще помним вечно

След „Непокорните диви“ издателство „Ентусиаст“ ни представя втория роман на Кристина Морато. Отблизо и без цензура се запознаваме с живота на шест велики кралици. Тези биографии са труд на дълги проучвания, базирани на личните им дневници и кореспонденции. Животът им не е като на кралиците и принцесите от филмите на Дисни. След браковете им не е следвал happy end, а дълги години на тревога, мъки, смърт, абдикации, метежи и отхвърляне. Морато ни показва и другата страна на монетата, която не е толкова лъскава и привлекателна, но определено си струва да се види.

Елизабет Баварска, по-известна просто като Сиси, носи едно от най-красивите лица в австроунгарския двор, както и една от най-трагичните съдби. Едва на шестнайсет години тя пленява сърцето на императора. Първоначално Франц Йосиф е трябвало да се ожени за по-голямата сестра на Сиси – Хелена, но след запознанството си с по-малката , Франц се опълчва на майка си и последва зова на сърцето.

Кристина Шведска  остава в историята с неукротимия си дух и скандалното си поведение. Малката Кристина наследява трона едва на шест години след кончината на баща си крал Густав Адолф. Абдикацията ѝ от престола малко преди да навърши тридесет години е неочаквана. Кристина решава да се откаже от лутеранството и да приеме римокатолическата вяра. След това става известна като „кралицата без кралство“. Тя е една от малкото жени погребани във Ватикана. Епитафията, която описва най-добре живота ѝ, е написана от самата нея: „Родих се свободна, живях свободна и ще умра свободна.“

Кралица Виктория управлява Обединеното кралство цели 63 години и 7 месеца. От малка тя показва учудващо зрял характер и макар да е заемала едва пето място в линията за наследяване на трона, след смъртта на чичовците си, които не оставили потомство, Виктория на осемнадесет години се възкачила на трона на Англия. От брака ѝ с принц Алберт се раждат девет деца, които сключват династически бракове из цяла Европа и носят на Виктория прозвището „бабата на Европа“.

Мария-Антоанета не се ражда под щастлива звезда  и умира на гилотината малко преди да навърши четиридесет години. Омъжва се за бъдещия крал – дофинът на Франция – Луи XVI. Във френския двор Мария-Антоанета е приета радушно заради красотата си, но скоро губи симпатиите на народа. Крайно общителна, обичаща танците, конните надбягвания, хазарта и въобще всички скъпи удоволствия, кралицата се ползвала с все по-малко слава сред простолюдието. Раждането на дъщеря ѝ – Мари Терез – укротило значително владетелката, но дори и това не ѝ върнало любовта на французите. Вече се усещал вятърът на промените и трагичния край, който той носи на Мария-Антоанета на 16 октомври 1793 година.

Евгения де Монтихо също е чужденка във френския двор, където е недолюбвана от народа и наричана с презрение Испанката. Бракът ѝ с Наполеон III не е приет радушно от кралските дворове в Европа, защото Евгения е смятана за недостатъчно добра партия. Но интелектът, красотата и елегантността ѝ печелят любовта на императора. След края на Втората френска империя и смъртта на съпруга и сина си, тя се превръща в неуморима пътешественичка и доживява до пределна възраст.

Александра Романова е германска принцеса, внучка на кралица Виктория и последната императрица на Русия. От брака ѝ с Николай II има четири дъщери и един син – Алексей Николаевич. Малкият Алексей страдал от „кралската болест“ хемофилия, предадена от прабаба му Виктория. Това донесло много мъка на родителите му, които били постоянно нащрек за живота на бъдещия престолонаследник. Трагичният край на династията е печално известен. Макар множеството спекулации, се счита, че императорът, императрицата и петте им деца са убити от болшевиките на 17 юли 1918 година. През 1981 г. всички те са канонизирани посмъртно от Руската православна църква.

Елис Eмин
на 21 години, студент по “Журналистика” в Софийския университет. Най-важното нещо в живота и са книгите и именно затова, след стажа си при нас, се превърна в най-сериозния ни автор за всичко свързано с литература.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to