„ЗА“ и „ПРОТИВ“ протестите….

18.07.2013

На 18-ти юли дойде времето да си спомним думите на Васил Левски – „Дела трябват, а не думи.“ Днес е ударният протест срещу управлящите, след цял месец на неспирни протести. Ние не сме политически сайт, но все пак решихме да излезнем с гледните точки на нашите автори. Васил Мирчев е ЗА това да се протестира и  е един от онези, които ходят редовно на протести. Мартин Янков също е бил на протестите срещу Пеевски, но смята, че на правителството трябва да бъде даден шанс, и за това е ПРОТИВ.

ЗА:  Чух, че имало 22-ри контрапротест. Не помня така да съм се смял от комедиите с Луи дьо Фюнес. Явно само червените „бабури“ и онези в парламента не разбраха защо има протести. Но тези хора не се научени на ценностите морал, срам, честност. С тези неща се раждаш, не можеш да ги получиш по партийна линия. Не мога да не се позова на до болка познатите аргументи и баналности. ЗА протестите съм защото ми омръзна да ме управляват хора без един работен ден, хора, раздаващи пържолки на кучетата, и жалки имперсонатори на дучето и фюрера. Боли ме да гледам как бъдещето на държавата ни е решавано от калинки, парашутисти, некомпетентните деца на партийни секретари със задокеанско образование. Защо са важни? Защото дори да не съборим правителството (а трябва), онези вътре ще са под натиск и ще работят. Изобщо, какво лошо в това, че има будно гражданско общество, което знае за какво се бори? Щастлив съм, че се разби на пух и прах клишето „няма смисъл да протестираме“, което тегнеше като прокоба от управлението на Костов до ден днешен. Щастлив съм, че няма и трибуна, от която да се изказва поредният „месия“.

Masata

ПРОТИВ: Моята позиция е твърдо ПРОТИВ. Не защото съм против протестите по принцип, напротив – те са нещо адски ценно. А тук говорим за една особена битка – народ срещу олигархия, която е важна и достатъчно закъсняла. Но не смятам, че тези конкретни протести с тези конкретни искания са начина. Какво искат протестиращите? Оставка! Защо? Какво ще се реши с една оставка? Имахме избори преди месец. Демокрацията изисква, когато някоя партия или коалиция спечели мнозинството от гласовете, тя да управлява. Не можем да кажем, че избирателите са били излъгани  – съюзът между БСП и ДПС беше напълно очакван. Безумно е да сваляме правителство, дошло на власт преди месец. Няма смисъл да саботираме управляващите непрекъснато. Напротив, редно да им помогнем, да им показваме къде бъркат и така да ги напътстваме. Министърката на екологията заговори за отмяна на мораториума върху проучванията на шистов газ – отидох на протест и тя се отказа от намеренията си. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС – отидох на протест и кандидатурата му беше оттеглена. Недоволни сме от връзката на правителството с мафията. Следователно срещу тези конкретни решения трябва да се протестира. А не да се иска оставка. Защото една евентуална оставка няма да доведе до промяна, а до подмяна.

ЗА: Протестите изпълниха целта си като спряха кандидатурата на Пеевски (въпреки че той си взе от ДАНС каквото му беше нужно, в рамките на три дни). Колегата смята, че няма място за повече оставки и че на всичкото отгоре трябва да им помагаме. Да, в социалната политика на червените има добри попадения – яснота по жилищните кредити, майчинските. Но имат и фундаментални гафове. Първо: наистина ли смятате, че е редно да се даде шанс на това правителство, след като имаха слабоумието да издигнат Пеевски, а после и побойникът от ВИС 2 Иванов? Второ: трябва ли да им позволим да изтеглят милиарди , за да си вържат бюджета, а после да ни заробят с Белене, като си разделят някоя друга комисиона за милиони (а и защо ни е, като имаме АЕЦ Козлодуй с 2000 MW работещи мощности). И трето: мнозинство ли? До колкото помня, мнозинството гласува за ГЕРБ (въпреки купените 300 хиляди гласа, които не им донесоха мандат, защото ги хванаха). БСП и ДПС са формирали едно престъпно правителство подкрепено от фашизоиден кретен, който си купуваше мутри и се криеше под маси. Народът четири години стягаше коланите от простотията на ГЕРБ. Видя се, че хората не ядат асфалт, и че този модел не работи. Закономерно, тогава Борисов си отиде. От тук насетне не трябва да има прошка, а всяка една грешка да се наказва сурово. Не знам за подмяна, но промяна има и тя се случва сега.

socialist

ПРОТИВ: Нямам намерение да ставам адвокат на правителството. То прави грешки, особено скандални назначения, факт. Но тези грешки са публични и получават подробно обсъждане по медиите – това не се случваше, когато Бойко управляваше. И въпросът ми към протестиращите е – какво ще реши една оставка? Политическите нагласи в страната не са се променили. Резултатите от едни евентуални избори ще са точно същите, каквито бяха преди месец. На тези протести аз не виждам хора, които се чувстват измамени от своя избор – виждам такива, които не са гласували или такива, чиито партии не са влезли.  Или иначе казано – едно предимно софийско малцинство, което не иска да приеме волята на общобългарското мнозинство. Това не са обединените Февруарски протести, това са протести на хора, които си вярват, че са по-качествени избиратели от другите. Виждам много мои познати, които години наред са били аполитични, но сега всяка вечер ходят да се снимат със знаменца и да говорят колко е важна борбата. Виждам карнавали, поза и суета. Хора прескачат огражденията пред парламента, за да се снимат със сияещи от гордост лица, докато уморените полицаи ги извеждат. Виждам как този карнавал пречи на движението на градския транспорт и поставя ужасно много трудещи се в кофти положение. И всичко това с искането за оставка, която няма да доведе до промяна.

ЗА:  На пролетта на 1876 г. едно средногорско малцинство, което не иска да приеме волята на Османската империя и желае да се отцепи в българска автономия, се вдига на бунт. Хора идват отвсякъде, но са много, много малко, останалата част от комитетите се крие от малодушие. Нещата са сходни. „Малкото софийско малцинство“ срещу кордони от полицаи и заграждания, срещу олигархия, срещу 25 години безобразия. Останалите си стоят по домовете, надяват се някой да отиде на протест вместо тях, а други откровено се дразнят, че не можели да се прибират от работа. За баровците, които не могат да се приберат от мутренското кафе зад Александър Невски, защото са му блокирали бавареца, няма да отварям дума. Животът на тези типажи минава, както си е минавал по времена турски. Ден да мине, друг да дойде, ние да си вземем заплатата. Пресилено? Но вярно. „Карнавалът“ не пречи, шествието всеки ден е по различен маршрут. Ако имате проблем с прибирането, вземете си велосипед. Чувам, докторите казват, че било полезно. Единствените минуси в тези протести са , че всячески се опитаха да приложат модела „разделяй и владей“ – протести, контрапротести, лумпени – агенти на Сорос и т.н. Средната класа се противопостави на това с „Карнавал“, а не с павета, въпреки че си го заслужават тези политици. Ние този филм вече сме го гледали 2009-та, когато там горе пак бяха тия, а Тиквата беше кмет. Няма да се подадем на провокация. Промяната няма да дойде, ако самите ние като личностни не започнем да се променяме. Активните протести са една добра промяна, но трябва и още, трябва и ние като граждани да бъдем морални и отговорни. Хубаво пише колегата, но за момента имам чувството, че си противоречи. Той хем е бил на протест, хем иска те да се прекратят.

sergei4o

ПРОТИВ: При цялото ми уважение, протестите през 1876-та не са били за оставка на султана и подмяната му с друг султан… Както написах и по-горе – нямам против смислените протести с конкретна кауза. Народът е в правото си да НЕ иска Пеевски за шеф на ДАНС. Правителството се съобрази с това желание още първия ден. Но правителство, издигнато чрез общонародни избори преди месец, в никакъв случай не е длъжно да подаде оставка заради 20-30 000 протестиращи днес. Нови избори няма да решат нищо, от тях няма да дойде нищо по-добро. Най-много Бойко да се върне на бял кон и пак да има протести, но с повече полицейско насилие и значително по-слабо медийно отразяване. Който е искал да гласува за някого, е гласувал преди месец. Да не ми мрънкат сега и противниците на АЕЦ Белене – имаха си референдум през Януари, най-пряката форма на демокрация, да са си защитили позицията там. От малцината, които въобще отидохме на гласуваме, повечето подкрепихме развитието на ядрената енергетика. Да не говорим как „красивите” и „културни” протести съдържат и доста грозни прояви. Срещат се надписи като „СерГЕЙчо, защо не ви дадохме? Или ти НЕ СИ ОТ НЕДАДЕНИТЕ?” (визиращи факта, че майката на Станишев е еврейка). Не казвам, че този надпис е възможно най-представителен, но казвам, че и тази страна на монетата съществува. В тези протести се наблюдава расова, политическа и сексуална нетолерантност. Думи като турчин, гей, червен и ляв се използват като обиди. А това, боя се, няма нищо общо с каузата народ срещу олигархия, която протестиращите уж защитават.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Протестите са неизчерпаема тема, която неизменно ще разедини много хора. Много аргументи имат смисъл, много от техните контрааргументи – също. Принципът гласи едно, но досегашния опит – друго. Хората си правят сметки, без даже да е напълно наясно кой е кръчмарят.
Сложността на темата, разбира се, не значи, че не си струва да се обсъжда – точно обратното. Колегите Васил и Мартин изложиха своите позиции, сега е време за вас – от екипа ви даваме пълното право да ги разпънете на кръст в коментарната секция.

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевКакво ще представляват библиотеките на бъдещето?20.01.2021

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино