Халед Хосейни и неговата „Молитва към морето“

Молитва към морето
  • "Молитва към морето"
  • Автор: Халед Хосейни
  • Издателство: Обсидиан
  • Страници: 48
  • Година: 2018
  • Цена: 15
  • Оценка от Goodreads: 3.98
  • КУПИ
14.02.2019

Халед Хосейни е афганистански писател и лекар. Роден е на 4 март 1965 година в Кабул. Хосейни и семейството му се местят на няколко пъти, поради назначенията на баща му като посланик в различни държави. След преврата през април 1978 семейството решава да не се връща в страната си, а да поиска политическо убежище от САЩ. През 1980 г. се преместват в Калифорния, където авторът живее със съпругата си и до днес.

Халед Хосейни става посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Дебютира с книгата си „Ловецът на хвърчила“, която излиза през 2003 г. и бързо се превръща в една от най-четените с над 10 милиона продадени копия. Вторият му роман, „Хиляда сияйни слънца“, е издаден през 2007 г.,  а през 2013 г. излиза „А планините ехтяха“.

Дан Уилямс е английски художник с 25-годишна практика като илюстратор. През годините си сътрудничи с много списания, най-известните от които са: The Guardian, National Geographic, New York Magazine, Wall Street Journal. Работил е и с издателство Taschen.

Уилямс живее и твори в Лондон.

Трудно е да се определи какво е „Молитва към морето“. Дали можем да я наречем стихотворение, или поема за отминалите дни? А може би е точно това, което казва заглавието – молитва.

На фона на лунния пейзаж и безкрайната морска шир баща описва на сина си спокойното и мирно време на град Хомс, когато семейството се е разхождало из търговските улици, а хората са живеели в хармония едни с други. Детските години на лирическия разказвач са свързани с родното му място, „каменната къща на дядо“ в Сирия, ливадите, изпълнени с цветя.

Дан Уилямс и Халед Хосейни достигат до перфектната симбиоза в тази малка книжка, изпълнена с носталгия, тъга, но и много любов. Илюстрации и текст вървят в синхрон, за да можем още по-силно да усетим емоционалния заряд на произведението.

Топлите и светли цветове ни обливат в началните страници, за да изразят щастливото детство и спокойния семеен живот преди бомбардировките и военните действия. Атмосферата е жизнерадостна, а охрата изобразява типичния източен архитектурен пейзаж.

Напрежението рязко се изостря в няколко страници, изпълнени с огън и мъка. Осъзната е преходността на живота и че всеки близък може да бъде открит сред развалините на поредната срутена сграда.

Финалната сцена е на самия морски бряг в очакване на спасение, но и в страх от още непреодолими загуби. Бащата се обръща към сина си с натежало сърце. Илюстрациите отново възвръщат спокойната атмосфера, но не това се чете в последните редове. Да, родителят се чувства длъжен да бъде опора на малкия си син, опитва се да го успокои. Но осъзнава, че е безсилен пред водната стихия, която предстои да срещнат. Спасението е на другия бряг, но до него се достига с още и още битки. А някои могат да се окажат фатални за младите пътници.

Един човешки живот е описан в текст и рисунки. Удоволствие за ценителите на изкуството, мъдра и със силно послание, “Молитва към морето” заслужава вниманието на всеки читател. Хосейни за пореден път доказва защо е ценен и обичан по цял свят, а съвместната му работа с Дан Уилямс е повече от успешна.

Тази история е вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди, тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г. се удави в Средиземно море, бягайки със семейството си от войната. През следващата година загинаха още 4176 души, поели по същия път като Айлан. Броят на удавените продължава да расте. (изд. „Обсидиан“)

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваДа поемем на литературно пътешествие с 5 нови заглавия27.05.2021

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино