Ревю на „Блатна Треска” от Даниел Иванов

12.10.2018

Опасностите, които крият джунглите, блатата и обозримото бъдеще

Съвсем скоро ще се навърши година от издаването на сборника с разкази „Блатна треска” на родния автор Даниел Иванов. Като творец винаги съм бил дълбоко заинтересуван от дебютните имена, както в литературата, така и във всички други аспекти на изкуството. Хубаво е да се следят, не просто теченията, но и вълненията на хората.

Срещата с креативни умове е страхотно нещо! Ето защо въобще не съжалих в избора си „Блатна треска” да е следващата първа книга на изгряващ автор, която да прочета. Макар по обем да стига почти 300 страници, сборникът се чете изключително бързо и гладко. Ето и кратък поглед над включените разкази.

Често дистопичните сюжети са тежки четива. При Даниел Иванов обаче това не е така. В „Конче-Вихрогонче” авторът ни превежда в един бъдещ свят, преживял апокалипсис, в който единствената оцеляла природа е в Сбирщайн. Държава, репрезентираща нашата собствена в един интересен футуристичен стадий на развитието си. Сюжетът е изключително богат откъм типове герои, а действието се поднася със солидна доза хумор, което прави смилането на тази, иначе сериозно замисляща история – по-лесно. Как бихме могли да бъдем социално разделени и в какви услови ще битуваме? „Конче-Вихрогонче” е логичен изглед към едно предполагаемо бъдеще.

„Лексикон“ е разказ, който ще спечели почитателите на криминалните истории. Действието се развива от гледната точка на разследващия. Макар сюжетът да не е съвсем нещо ново, подходът към изграждането му прави четенето истинско удоволствие. Благодарение на разказваческите си умения, Даниел Иванов успява да поддържа читателския ум в трескаво очакване и напрежение за развръзката до края на самата творба.

След интригуващата кримка идва ред на мрачната история на един мъж в средна възраст, изгубил семейството си. „Куфарчето на дявола” ще зарадва всички почитатели на атмосферичния хорър. В рамките на няколко страници, Даниел Иванов ни потапя в изключително силна житейска история, белязана от солидна доза магически реализъм.

„Проектът-Дъга” е друга футуристична творба, отлично разказана, като реална история. Даниел Иванов стъпва в дълбоките води на пътуването във времето, разгръщайки свят, в който, след трета световна война, Земята е почти напълно залята с вода, а сред малкото оцелели градове-общества, има такива, в които е опасно да се стъпва. Историята поддържа добро темпо, а повествованието, освен че е колоритно откъм герои и обстановка, навлиза сериозно и в много философски аспекти, като робството и начинът, по който хората биват контролирани.

„…Ако искаш да имаш контрол над един народ, трябва да го държиш гладен и да му внушиш страх…”

„Списъкът“ е предизвикателен трилър, който среща читателите със смела жена, тръгнала по пътя на възмездието. Изключително силен разказ, който отваря темата за справедливостта и пределите, до които може да стигне човек, когато не я получи.

Следва и разказът, носещ името на самия сборник. „Блатна треска” е динамичен екшън, който отвежда в блатните земи на северните щати, където разноцветна група авантюристи се изправя не срещу кого да е, а срещу самите пълчища на ада. Кои са Пазителите и срещу какви изчадия се изправят в името на самото човечество, може да прочетете в „Блатна треска”. Макар и този тип сюжет да е често срещан в много други книжни и филмови варианти, Даниел Иванов впечатлява с креативизъм и богато въображение. Особено представяйки чудовищата, с които трябва да се сблъскат африканецът Джакомо, хладнокръвния Уил, дивият братовчед Рон и невръстното хлапе Кени. Ако наистина има място, от което извират злото и неговите носители, в действителност това е блатото. Символ на застоят. Поздравления за автора, чиито художествен избор, може да бъде разглеждан и метафорично, съответно отваряйки дълбоко поле за размисъл.

„…Жаждата за отмъщение винаги поражда ответна, по-силна жажда…”

„В пръстта” е кратък разказ с крайно зловеща и дръзка концепция, който ни показва как дори всичко да върви добре и по план в живота на човек, винаги нещата могат да се обърнат на 360 градуса. Благодарение на стискащата гърлото история, читателите имат уникалния шанс да се сблъскат с чувството – да бъдеш погребан жив и да изгубиш пълен контрол посоката и живота си.

„Психоза” е друг сериозен и плашещ разказ, който прокарва читателя през мрачните коридори на психиатричната клиника „Мери Кейт” Разследващото лице, дегизирано като лекар се опитва да разобличи директорът на болничното заведение, в което се случват странни и неприемливи неща. Освен, че въздейства, историята има потенциала да открехне съзнанието към един от най-големите му страхове, а именно страхът от загубването на разсъдъка. Майсторството, с което Даниел Иванов завършва творбата я прави истински шедьовър. Освен, че краят е пропит с мистерия, той сериозно отваря темата за реалността, която всеки човек създава в главата си и начините, по които тя може да бъде използвана срещу самият него. Особено, когато навлезе в опасни и забранени води, ставайки неудобен, за хората с могъщество и тайни.

Краят на сборника е отбелязан от шеметния разказ „Сблъсък в Амазония”. Ефектна бойна история, която отвежда дълбоко в джунглата. Членовете на специализиран боен отряд биват изпратени на поредната секретна мисия, която ще тества сериозно, както уменията им с различният арсенал оръжия, който притежават, така и психиката им. Историята ще допадне страшно много на почитателите на „Хищникът” и други подобни произведения на изкуството. Макар в нея да преобладават бойните сцени и зрелищата, храната за мозъка хич не е малко. Като за финал на своя дебют, Даниел Иванов замисля – докъде сме способни да стигнем хората в желанието си за доминация и създаването на оръжия, с които да я наложим.

„… Колко странно е усещането да нямаш власт над тялото си! В един момент си господар на света, а в следващия – безжизнена кукла…”

Има огромен чар в това тежките истории да бъдат разказани по лек и увлекателен начин. „Блатна треска” е точно такъв сборник, който показва широкия набор от възможности, които може да използва даден автор, за да не бъде, иначе сериозната му творба, прекалено трудна и тежка за четене. Ако сте от хората, изпитващи треска за разчупени и дори странни истории, това е вашата книга. Тя може да бъде намерена и поръчана, както от фейсбук страницата или сайтът на издателство „Гаяна”, така и директно от автора.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваКраят на лятото идва с „Висока облачност”13.09.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование