Поемете на „Среднощно преследване“ с Лиам Нийсън

17.03.2015

RUN-ALL-NIGHT-POD-MOSTAОткакто през 2008 година „Твърде лично“ утвърди екшън персоната на Лиам Нийсън, целият свят бе залят и продължава да бъде заливан от качествени и не толкова качествени екшъни и трилъри, в които ирландецът играе възрастни герои с тъмно минало и специфичен набор от умения. В 9 от 10 случая някой друг персонаж от филма решава да постави в опасност член на семейството му. За тази грешка, разбира се, той си плаща много скъпо.

Вижте още: Ревюто ни за „Билет за отвъдното“ с Лиам Нийсън

Като поредния такъв филм изглежда и „Среднощно преследване“. Трейлърът ни издава, че Нийсън играе убиец от ирландската мафия в Ню Йорк, който дълго време е работил за своя приятел и бос, който се играе от не по-малко награждавания, опитен и търсен актьор Ед Харис. Една нощ героят на Нийсън е принуден да простреля сина на своя приятел, за да защити собствената си мъжка рожба. Лесно можете да си представите какво следва.
liam3Лесно, но не и точно. Първо, „Среднощно преследване“ е жанров хибрид, но се доближава повече до гангстерски филм, отколкото до чист екшън. Второ, преследванията и схватките далеч не са основния елемент, на което сюжетът акцентира, а сложните взаимоотношения между героите, изградени посредством чувствителната режисура на каталунеца Жауме Коле-Сера и първокласните изпълнения на актьорския състав. Всичко това предоставя на екранното действие повече дълбочина и го прави по-въздействащо от всеки друг филм на Лиам Нийсън в последните 8 години. И да, точно затова трябва да го гледате.

Това не е първият път, в който Коле-Сера и Нийсън работят заедно. Предишните им две съвместни продукции – ‘Unknown’ и ‘Non-Stop’ – пожънаха умерен финансов успех и получиха смесени критически отзиви. Реакциите към „Среднощно преследване“ определено са по-положителни и всеки разумен човек би се надявал, че и постъпленията ще бъдат по-високи.

Връзките между бащи и синове са основните предмети на изследване във филма, както и дългогодишното приятелство между двама мъже, многократно тествано във времето. Репликите са ударни и логични, разговорите са реалистични и, когато всъщност са напрегнати, звучат най-плашещо делнично, тъй като се доближават до собствените ни спорове с приятели, родители и други.
run-all-night-joel-kinnaman-liam-neeson-podmostaОт балансирания сценарий най-много печелят чудесните актьори в ролите. Джоуел Кинаман и Бойд Холбрук играят съответно синовете на героите на Лиам Нийсън и Ед Харис. Те практически илюстрират антиподи в поведението и житейската си философия. Друг ветеран със стажа на Нийсън и Харис – Винсънт Д‘Онофрио – пък се изявява в ролята на честен полицай, който в продължение на 25 години неотклонно се опитва да залови главния герой за извършените от него убийства. Големият Ник Нолти се появява на екран точно за една-единствена ключова сцена. Рапърът Комън пък неочаквано блесва в ролята на мълчалив професионален убиец с първокласно оборудване и лични мотиви да ликвидира персонажа на Нийсън.
run-all-night-common-podmostaНо над всички остават именно ирландецът и Ед Харис. Ролята на Харис му позволява да покаже пълен спектър от човешки състояния. Персонажът му е дефиниран от мрачното минало, приятелствата му и семейството му. Същото може да се каже и за този на Лиам Нийсън. Суперзвездата блести за пореден път и оставя впечатлението, че сравнително стандартна драматична роля сякаш е била написана специално за него. Мимиките му са безпогрешни и въздействащи, лицето му разказва хиляда истории с един поглед и вероятно най-тежкият момент от целия филм е именно лицевото му изражение при престрелката с героя на Ед Харис. Внушеното чувство е просто съкрушително.

run-all-night-ed-harris-liam-neeson-podmostaПоследният човек, на който трябва да се отдаде голяма заслуга за качеството на филма, е, разбира се, режисьорът Жауме Коле-Сера. Освободен от ограниченията на самолета в ‘Non-Stop’, той разпростира действието на филма си из цял Ню Йорк, като внимателно избира местоположенията на сцените и успява да изгради доста мрачна атмосфера на неизбежност и страх. Кадровите преливки между отделните сцени изглеждат страхотно и наблягат именно на широкия мащаб на действието. Екшън сцените са реалистични и са заснети без излишни евтини трикове, които да прикриват нечия неспособност да заснеме юмручен бой или престрелка.

Комбинацията от тези положителни фактори прави „Среднощно преследване“ най-добрият филм на Лиам Нийсън от много, много време насам. Ако това не е достатъчно силна препоръка за гледане, не знам какво би било.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Закрилникът 2“ получава пет звезди – и не по принуда04.09.2018

Още от Под Моста

Ивана ХитковаРаниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природатаLIFE