И в „Билет за отвъдното” светът не може да се насити на Лиам Нийсън

30.10.2014

liam1Като журналист, който пише филмови ревюта, разговарям за кино с много и най-различни хора. Едни са филмови критици от дълги години, с изтънчен и претенциозен вкус към нещата, които гледат. Други също притежават добри разбирания за хубаво кино, но предпочитат да се забавляват в киносалона. Трети не претендират за никакви интелектуални квалификации и гледат каквото им попадне. Четвърти предпочитат фентъзи, пети – романтика, и така нататък. Но независимо от възраст, пол, образование, занимание или пък лични предпочитания, всички имат едно общо нещо: харесват Лиам Нийсън.

Какъв друг може да е ключът за продължаващия толкова години непрекъснат успех на 62-годишния ирландски актьор? Нийсън винаги е имал фенове – още от най-ранните си години като актьор, през изгрева на звездата му покрай „Списъка на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, през широко одобрените му изяви в „Роб Рой” и „Кинси”, и до свръхпопулярните му превъплъщения като ментор в „Междузвездни войни” и „Батман в началото”. Но след 2008 година звездата на Лиам Нийсън се пренесе в друга галактика.
Неочакваният успех на суперхита „Твърде лично” (“Taken”) превърна Нийсън в истинска екшън звезда, която получава сценарии и предложения за роли, за които Слай Сталоун или Джейсън Стейтъм биха се избили. Но студията не пращат тези оферти на тях, а на Лиам Нийсън. Защото „Твърде лично” разкри на света екшън персоната на Нийсън – корав, ефективен, опитен, принципен мъж на средна възраст с железни принципи, твърда решителност и смразяващ глас. От 2008 година насам светът не може да се насити на подвизите на тази персона. Най-новият му филм „Билет за отвъдното” не прави изключение.

Но Лиам Нийсън не е просто 62-годишен ирландец, който е ударил джакпота от лотарията и се е сдобил с успешна филмова кариера от нищото. Нийсън е фантастичен, многократно доказал се актьор, който има по-впечатляващо екранно присъствие като статист, отколкото повечето актьори имат като Хамлет. Мъжествените черти, високият ръст, властните маниери, широката походка и най-вече дълбокият глас, който може да варира от кадифен до смразяващ, са го превърнали в едно от най-обичаните лица на големия екран.
liam4Дотук говоря само за Лиам Нийсън и само споменах заглавието на новия му филм. А за какво друго да говоря? В „Билет за отвъдното” той играе частен детектив, който разследва поредица от изчезвания и брутални убийства. Историята е напрегната и увлекателна, но развитието на персонажите куца и нито един от тях не получава достатъчно собствена идентичност, за да се идентифицира зрителя с тях и да се разтревожи за съдбата им. Режисурата е компетентна, както и актьорската игра, като финалните сцени от филма са конструирани с много добър замисъл и майсторство. И всичко това няма абсолютно никакво значение, ако харесвате Лиам Нийсън.
liam2Ако харесвате Лиам Нийсън, Вие ще отидете в киносалона, за да го гледате как обикаля из мръсните квартали на Ню Йорк, разпитва различни хора, заплашва злодеите по телефона и най-после влиза в смъртоносна схватка с тях. Ще получите това, което искате, и нито липсата на силни, оформени поддържащи персонажи, нито не съвсем балансираното темпо на сюжета ще Ви попречи да му се насладите. Освен това вероятно ще оцените и добрата режисура, и добрите представяния на актьорите в ролите на двамата злодеи. Ако ли пък не харесвате Лиам Нийсън, то тогава съм учуден, че изобщо сте кликнали на статия с такова заглавие и такава снимка, още повече пък, че сте стигнали до края ѝ.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров'Allied'/„Съюзени“ с Брад Пит и Марион Котияр - филмово ревю30.11.2016

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE