„Седмият син“ – поредният фентъзи провал

09.01.2015

Някой да се обади на Холивуд и да им каже, че моментът на триумфално завръщане на адаптациите на третокласни тийн фентъзи романи, писани от поредния J.K.Rowling-wanna-be, все още е в несигурното и необозримо бъдеще. И докато това време дойде, всеки опит за експлоатация на въпросната формула ще бъде мъртвороден.

Seventh-Son-Wallpaper-01-wallfoy.com_

На пръв поглед филмът изглежда има всичко нужно – стабилен сценарист в лицето на Стивън Найт, човекът зад „Locke”, “Peaky Blinders” и „Eastern Promises”, стабилна доза звездна мощ в лицето на Джеф Бриджис и Джулиан Муур, потенциал за малко кютек с евтини CGI дракони, вещици и тем подобни чудовища и прекрасната Антье Трауе, която досущ като в “Man Of Steel” има две-три реплики, но действа особено благотворно на пишещия.

Сюжетът е обичайната манджа от редовните за жанра клишета – дърт ментор (Бриджис) с акцента на Бейн, който е сърдит на света заради Голяма Трагедия В Младостта Си, млад хлапак с мистериозно потекло, който е предопределен да продължи мисията на дъртия, с когото, за съжаление, много-много не се спогажда. Надвиснала над целия свят заплаха, зла кралица и нейните помощници, които са решени да покорят земята и да властват на хората.

seventh son

Предвидим и дървен диалог, нелепи сантиментални реплики и всички онези шеги и „Уау“-моменти, които сте си представяли, без дори да сте гледали трейлъра, защото са едни и същи във всяка подобна продукция. Отчасти целенасочено, отчасти в отчаян опит да спаси филма, като внесе нещо запомнящо се, Джеф Бриджис често преиграва, за разлика от Джулиан Муур, която явно е предпочела да направи персонажа си точно толкова скучен и безличен, колкото е бил на ниво сценарий.

За да не бъдем черногледи, филмът изненадва приятно в едно направление – тук-таме се виждат някои страхотни природни пейзажи, които изглеждат страхотно в IMAX. Разбира се, може да приемем и, че „Седмият син“ всъщност е едно носталгично завръщане в миналото, разходка по алеята на спомените от онова време, когато по телевизията всъщност рекламираха книгите и филмите от поредицата „Хари Потър“ и тийн фентъзи манията беше в разгара си. Още е рано обаче за подобна носталгия, а и дори да не беше, едва ли завръщането на жанра щеше да бъде предизвестено от именно този филм.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия Петрова"Алиса в Огледалния свят" - spoiler-free ревю25.05.2016

Още от Под Моста

Деница ДимитроваМежду Холивуд, Бродуей и Уест Енд: театралните роли на филмовите звезди, за които не сте знаелиКино