„Седмият син“ – поредният фентъзи провал

09.01.2015
Заедно в час

Някой да се обади на Холивуд и да им каже, че моментът на триумфално завръщане на адаптациите на третокласни тийн фентъзи романи, писани от поредния J.K.Rowling-wanna-be, все още е в несигурното и необозримо бъдеще. И докато това време дойде, всеки опит за експлоатация на въпросната формула ще бъде мъртвороден.

Seventh-Son-Wallpaper-01-wallfoy.com_

На пръв поглед филмът изглежда има всичко нужно – стабилен сценарист в лицето на Стивън Найт, човекът зад „Locke”, “Peaky Blinders” и „Eastern Promises”, стабилна доза звездна мощ в лицето на Джеф Бриджис и Джулиан Муур, потенциал за малко кютек с евтини CGI дракони, вещици и тем подобни чудовища и прекрасната Антье Трауе, която досущ като в “Man Of Steel” има две-три реплики, но действа особено благотворно на пишещия.

Сюжетът е обичайната манджа от редовните за жанра клишета – дърт ментор (Бриджис) с акцента на Бейн, който е сърдит на света заради Голяма Трагедия В Младостта Си, млад хлапак с мистериозно потекло, който е предопределен да продължи мисията на дъртия, с когото, за съжаление, много-много не се спогажда. Надвиснала над целия свят заплаха, зла кралица и нейните помощници, които са решени да покорят земята и да властват на хората.

seventh son

Предвидим и дървен диалог, нелепи сантиментални реплики и всички онези шеги и „Уау“-моменти, които сте си представяли, без дори да сте гледали трейлъра, защото са едни и същи във всяка подобна продукция. Отчасти целенасочено, отчасти в отчаян опит да спаси филма, като внесе нещо запомнящо се, Джеф Бриджис често преиграва, за разлика от Джулиан Муур, която явно е предпочела да направи персонажа си точно толкова скучен и безличен, колкото е бил на ниво сценарий.

За да не бъдем черногледи, филмът изненадва приятно в едно направление – тук-таме се виждат някои страхотни природни пейзажи, които изглеждат страхотно в IMAX. Разбира се, може да приемем и, че „Седмият син“ всъщност е едно носталгично завръщане в миналото, разходка по алеята на спомените от онова време, когато по телевизията всъщност рекламираха книгите и филмите от поредицата „Хари Потър“ и тийн фентъзи манията беше в разгара си. Още е рано обаче за подобна носталгия, а и дори да не беше, едва ли завръщането на жанра щеше да бъде предизвестено от именно този филм.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Лилия Кънева„Пингвините от Мадагаскар“ се завръщат!28.11.2014

Още от Под Моста

Карина НиколоваХишам Матар – анатомията на две хубави книгиЛитература