Български късометражен филм с три награди от чуждестранен фестивал

ani-645x317Българският късометражен филм „Ани има рожден ден” на режисьора Кирил Тодоров донесе един успех за българското кино, грабвайки цели три награди от ‘The Monthly Film Festival’ в Глазгоу. „Ани има рожден ден” беше определен за третия най-добър късометражен филм на месец юни, спечели наградата за сценарий и наградата на публиката. Ирмена Чичикова беше една от актрисите, номинирани за най-добра женска роля.

‘The Monthly Film Festival’ в Глазгоу, както издава името му, е международен ежемесечен фестивал за късометражно кино, в който гласуването се провежда онлайн. Режисьори от цял свят имат възможност да покажат филмовите си произведения, а онлайн форматът на фестивала прави самите филми още по-достъпни за аудиторията. „Ани има рожден ден” на Кирил Тодоров участва редом до филми от Америка, Англия и Япония. В категорията за най-добър сценарий лентата пречупи конкуренцията на руския късометражен филм „Истинско копие” и американския „С вкус на лекарство”.

За сюжет на филма си Кирил Тодоров избира историята на едно разпаднало се семейство. Самотната майка Таня (Ирмена Чичикова) е нетърпелива да подготви всичко както трябва за седмия рожден ден на дъщеря си Ани. Празникът на детето обаче е заплашен от появяването на бащата, който успява да разруши и без това крехката хармония в дома. Драматургичните идеи на лентата, съсредоточени върху значението на семейството, очевидно са добре реализирани, предвид успеха ѝ в чужбина.

Междувременно Кирил Тодоров сподели, че смята да се заеме и с по-мащабни филмови проекти. Идеята му за пълнометражен филм е все още далеч от реализация и се намира в ранен стадий на развитие. Надяваме се, че в бъдеще тя ще успее да види бял свят.

Текст на новината: Алексия Петрова

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to