Среден пръст за Съни Бийч и Великобритания

06.10.2013

618x345

Изписа се, изговори се, коментира се много последните дни. Знаете…за въпросния клип на Стейси Дули от ББС посветен на чудесата в Слънчев Бряг. Знаете…балканския еквивалент на Содом и Гомор. На мен си ми звучи нелепо, но така се изкара всичко. Въпреки цялата врява, според мен не е нужно да се говори много.

Мразя да поставям под общ знаменател, но в общи линии една значителна част от британската младеж е визуално и интелектуално прецакана. Това не е толкова важно. Нека да се концентрираме върху случая. Те са си млади хора, които искат да се забавляват и да се натряскват като свине. Не че нещо, но повечето млади хора правят това. Без значение от националността. Разликата е, че в България стартираме алкохолния си живот по-рано и съответно сме по-безобидни в зародиша на гимназиалните си години (или по-рано). Британецът започва този етап след напускането на къщата на мама и тати от тихия квартал. Виждате – като изтърван е после. И така. Великобритания ни носи гигантско стадо туристи, готови да харчат паунди, а ние им предлгаме мястото. Търсене – предлагане. Търсене – предлагане. Джъст бизнес, май френд. Така функционира всичко. Има хора, които искат нещо и хора, които са достатъчно умни, за да им го предложат, правейки пари от това. Няма нищо порочно в това. Даже е хубаво – в една страна без икономика, търсим икономическата изгода.

Иначе…да. Репортажът си е дразнещ, но не ми накланя особено…така де, чувството за патриотизъм. Вероятно повечето сте със засегнато национално достойнство, но според мен идеята на този филм е по-различна. Според мен, е ясно насочен към британската младеж, към самокритика, към един остър национален проблем за тях самите. Прословутата британска гордост, обаче, не позволява да се самопосочиш. Защото след този репортаж единственото, което може да си помислиш е, че британците са боклуци.

Сега всички сме вдигнали високо средните си пръсти посока Острова. Заслужиха си го. Аз също ще вдигна моя среден пръст. Но ще вдигна и другия си среден пръст за Съни Бийч – това бетонено чудовище, което заля с алкохол и тъп турист красивото ни Черноморие.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевКоледа напук.23.12.2020

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино