Stromae: от изгубения баща до изгубената любов

През 2010 година песента Alors on danse (Хайде да танцуваме) накара цяла Европа да танцува и попадна на първо място в музикалните чартове на петнадесет европейски страни. Парчето не спираше да се върти в дискотеките, а изпълнителят Stromae събираше огромен брой почитатели и то с песен, която дори не е на английски. След подобна история има два варианта: парчето да дотегне като стара дъвка на подметката, а изпълнителят да не може да измисли нищо по-добро от вече създаденото, или да създаде толкова нови готини парчета, че публиката да се чуди кое е по-добро от другото. Е, понеже Stromae е ярък пример за второто, заслужава цяла статия с кратък анализ на пет от най-забележителните му творби.

Stromae или Пол ван Хавер е роден през 1985 г. в Брюксел, Белгия и е син на белгийка и руандиец. След раждането му, баща му се завръща в родината си Руанда и има успешна кариера като архитект до 1994, когато става една от жертвите на жестокия геноцид срещу етническата група тутси в страната. Детството, прекарано без баща, оставя носталгия в младия изпълнител и е ярък мотив в творчеството му.

Stromae започва да се занимава с музика още от малък, а през 2000 стъпва на музикалната хип-хоп сцена първо с псевдонима OpsMaestro, а по-късно и с името, останало му досега: Stromae, което значи думата „маестро“ с разбъркани букви. Когато е на 18 години, музикантът основава рап дуета Suspicion с рапъра J.E.D.I., който по-късно напуска проекта. През това време Пол ван Хавер работи в ресторант за бързо хранене, за да финансира обучението си в частно училище. Спестяванията му не стигат и той се записва в Националния институт по радиоелектроника и синематография, където успява да завърши и първия си албум Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…” („Просто мозък, поток, дълбочина и микрофон…“).

Истинският бум на Stromae идва през 2009. Тогаво той работи в радио NRJ в Брюксел, където и песента му Alors on dance прозвучава за първи път в ефир, понеже се харесва изключително много на музикалния мениджър Винсент Вербелен. Тя носи на певеца европейска слава, както и няколко музикални награди.

Три години по-късно излиза вторият албум на музиканта Racine carrée (“Корен квадратен”), който постига международен успех, а във Франция са разпродадени над 2 милиона копия. Stromae твори на френски и се противопоставя на стереотипите, че английският трябва да е международният език на изкуството. В творчеството си засяга широк спектър от теми – от критика към днешното общество и капитализма до самотата след изгубената любов. Чрез музика, танц и текстове, откровени до болка, изпълнителят разказва свои и общочовешки истории, в които всеки слушател може да открие нещо за себе си. Основен мотив по думи на самия певец е самотата, защото според него тя е най-голямата болест на днешното време. В творчеството му се отразява също съвременният човек, който се чувства изгубен, защото не може да разбере себе си, света и другите. Самотата той опитва да запълни с мимолетни заместители и развлечения, но това само износва душата му още повече.

Дълбочината на текстовете в комбинация с мелодичната музика, която представлява танцувална смесица от хип-хоп, електро, поп и шансон, прави Stromae едно цяло музикално явление на белгийската сцена, чийто талант успява да я надхвърли и да заеме достойно място на световния подиум. В следващите редове са представени пет от най-добрите песни на музиканта.

  1. Alors on danse

Дебютът на Stromae, както и точно описание на съвременната капиталистическа действителност – уморени хора, работа без край и сив делник, от който спасява само безпаметното пиене с приятели. В песента е представен свят, в който хората системно прекаляват и с работата, и със забавлението, но същевременно не могат да почувстват щастие и удовлетворение от нищо. В клипа към песента Stromae изиграва ролята на сегашния човекработохолик, приличащ на зомби, уморен до смърт от собствения си живот и смазан от повторяемостта на делника.

  1. Papaoutai

Заглавието на тази песен, вдъхновена от личния живот на изпълнителя, означава Къде си, татко, но буквалният превод носи сантиментална нотка: Татко, къде те има. След като излиза на пазара, парчето моментално се превръща в международен хит. Клипът към него е натоварен с много символика и изобразява странните взаимоотношения между син и баща, който всъщност е кукла. През целия клип детето се опитва да съживи баща си чрез музика и танц, но ефектът е краткотраен – накрая и синът се превръща в кукла.

Това, което на пръв поглед изглежда като забавна, ексцентрична идея, всъщност отразява символичното търсене на обич и близост с буквално или метафорично отсъстващия баща и емоционалните последици, които липсата на разбиране и взаимност имат за детето и за бъдещия пораснал индивид. Впечатление прави резкият контраст между весела музика и агресивно-тъжен текст, в който Stromae разказва за напразното очаквано завръщане на липсващия родител и отправя критика към онези, които са родители духове:

Tout le monde sait

Comment on fait des bébés

Mais personne sait

Comment on fait des papas”

“Всеки знае как

се правят бебета,

Но никой не знае

как се правят бащи”

  1. Tous Les Mêmes

С песента си Tous Les Mêmes (“Всичко е същото”) Stromae отново прави фурор, защото в клипа към парчето се превъплъщава в мъж и жена едновременно, за да постави под съмнение типичните стереотипи за мъжете и да осмее навика на много жени да генерализират мъжкото съсловие и да очакват любов като по приказките. Пред Elle музикантът споделя, че връзките не са винаги перфектни и красиви, а партньорите често се нараняват взаимно независимо от своя пол.

  1. Quand cest

Това е безспорно една от най-зловещите творби на Stromae, в която лирическият герой води метафоричен диалог с болестта рак. С умела игра на думи болестта е персонифицирана:

T’as me voulu t’faire ma re hein

T’as commencé par ses seins

T’as commencé par ses seins

Et puis du poumon à mon père

Tu t’en souviens ? ”

„Искаше да оправиш майка ми

Започна с гърдите й,

А после с дробовете на татко.

Спомняш ли си?“

Песента рисува картина на несигурност и страх, а ракът е представен като познат сериен убиец, който може да бъде забавен, но не и спрян. Във видеото Stromae танцува на празна сцена, докато не е нападнат от големи черни пипала, наподобяващи израстъците на ракова клетка, които изсмукват живота от него и накрая го убиват.

  1. Formidable

Важна част от творчеството на Stromae е играта с думи, която често остава неразбираема за нефренскоговорящата публика, защото е трудна за превод. Пример за таланта на музиканта да предава послания чрез жонглирането със звуци, думи и значения е песента му Formidable (“Чудесно”). В припева Stromae протипоставя две думи, които звучат сходно: formidable (“чудесен”)  и fort minable (“много жалък”):

Tu étais formidable, j’étais fort minable,

Nous étions formidables“

„Ти беше чудесна, аз бях много жалък

Ние бяхме чудесни“

Песента разказва историята на млад мъж, който тъкмо се е разделил с приятелката си. С цинизъм, горчивина и носталгия героят прави тъжен анализ за мимолетността на любовта, илюзиите, които никога не се превръщат в реалност, и самотата. Клипът към парчето е още по-зрелищен, защото изпълнителят изценира истинска житейска ситуация, в която пее песента пиян, докато се шляе по улиците на Брюксел. Видеото заснема естествените реакции на хората около него, включително и няколко полицаи, които го спират и разпознават. Stromae успява да използва глада на хората за зрелище, за да направи клипа естествен и непринуден, както и абсолютен хит, гледан и слушан от милиони хора.

Остава неясно дали песента е посветена на конкретен човек, но със сигурност музикантът притежава достатъчно добри актьорски заложби, за да ти припомни най-болезнената раздяла и за да те остави отново в онази безпомощна безтегловност. Но това е нормално – добрите песни разказват за загубената любов, а най-чудесните просто ти разбиват сърцето отново.

Карина Николова
е на 24 и изучава магистърска степен по "Медии и политическа комуникация" в Берлин. Чете книги и пише разказии, статии и кратки истории от дете. В германската столица намира най-голямото си вдъхновение - различните хора и култури от цял свят

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to