Stromae: от изгубения баща до изгубената любов

08.10.2017

През 2010 година песента Alors on danse (Хайде да танцуваме) накара цяла Европа да танцува и попадна на първо място в музикалните чартове на петнадесет европейски страни. Парчето не спираше да се върти в дискотеките, а изпълнителят Stromae събираше огромен брой почитатели и то с песен, която дори не е на английски. След подобна история има два варианта: парчето да дотегне като стара дъвка на подметката, а изпълнителят да не може да измисли нищо по-добро от вече създаденото, или да създаде толкова нови готини парчета, че публиката да се чуди кое е по-добро от другото. Е, понеже Stromae е ярък пример за второто, заслужава цяла статия с кратък анализ на пет от най-забележителните му творби.

Stromae или Пол ван Хавер е роден през 1985 г. в Брюксел, Белгия и е син на белгийка и руандиец. След раждането му, баща му се завръща в родината си Руанда и има успешна кариера като архитект до 1994, когато става една от жертвите на жестокия геноцид срещу етническата група тутси в страната. Детството, прекарано без баща, оставя носталгия в младия изпълнител и е ярък мотив в творчеството му.

Stromae започва да се занимава с музика още от малък, а през 2000 стъпва на музикалната хип-хоп сцена първо с псевдонима OpsMaestro, а по-късно и с името, останало му досега: Stromae, което значи думата „маестро“ с разбъркани букви. Когато е на 18 години, музикантът основава рап дуета Suspicion с рапъра J.E.D.I., който по-късно напуска проекта. През това време Пол ван Хавер работи в ресторант за бързо хранене, за да финансира обучението си в частно училище. Спестяванията му не стигат и той се записва в Националния институт по радиоелектроника и синематография, където успява да завърши и първия си албум Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…” („Просто мозък, поток, дълбочина и микрофон…“).

Истинският бум на Stromae идва през 2009. Тогаво той работи в радио NRJ в Брюксел, където и песента му Alors on dance прозвучава за първи път в ефир, понеже се харесва изключително много на музикалния мениджър Винсент Вербелен. Тя носи на певеца европейска слава, както и няколко музикални награди.

Три години по-късно излиза вторият албум на музиканта Racine carrée (“Корен квадратен”), който постига международен успех, а във Франция са разпродадени над 2 милиона копия. Stromae твори на френски и се противопоставя на стереотипите, че английският трябва да е международният език на изкуството. В творчеството си засяга широк спектър от теми – от критика към днешното общество и капитализма до самотата след изгубената любов. Чрез музика, танц и текстове, откровени до болка, изпълнителят разказва свои и общочовешки истории, в които всеки слушател може да открие нещо за себе си. Основен мотив по думи на самия певец е самотата, защото според него тя е най-голямата болест на днешното време. В творчеството му се отразява също съвременният човек, който се чувства изгубен, защото не може да разбере себе си, света и другите. Самотата той опитва да запълни с мимолетни заместители и развлечения, но това само износва душата му още повече.

Дълбочината на текстовете в комбинация с мелодичната музика, която представлява танцувална смесица от хип-хоп, електро, поп и шансон, прави Stromae едно цяло музикално явление на белгийската сцена, чийто талант успява да я надхвърли и да заеме достойно място на световния подиум. В следващите редове са представени пет от най-добрите песни на музиканта.

  1. Alors on danse

Дебютът на Stromae, както и точно описание на съвременната капиталистическа действителност – уморени хора, работа без край и сив делник, от който спасява само безпаметното пиене с приятели. В песента е представен свят, в който хората системно прекаляват и с работата, и със забавлението, но същевременно не могат да почувстват щастие и удовлетворение от нищо. В клипа към песента Stromae изиграва ролята на сегашния човекработохолик, приличащ на зомби, уморен до смърт от собствения си живот и смазан от повторяемостта на делника.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Боян СимеоновКоя е BANKS?02.12.2015

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE