Албумът “To be everywhere is to be nowhere” на Thrice

08.01.2018

Thrice е алтернативна рок група, основана през 1998 г. от вокалиста Dustin Kensrue и китариста Teppei Teranish. Стилът им е определян още като арт или експериментален рок, но най-вече в сферата на пост-хардкор с елементи на гръндж. Отличават се с артистичните и метафорични послания, както в музикално, така и в цялостното им стилистично оформление.

To be everywhere is to be nowhere е техният девети албум, който излиза през 2016 и се отличава най-вече със социалната ангажираност към света, хвърляйки светлина върху някои от често срещаните проблеми на 21 век, като ги представя по един различен творчески начин чрез необичайни сравнения и завоалирани мотиви. Албумът, който е звуково и тематично градиран, се състои от 11 песни, които са едновременно различни и обвързани една с друга, а в композиционно отношение звучи като модернизирана версия на музиката от 90-те.

Първата песен, която е и съпроводена с клип, е Hurricane”. Тя олицетворява начина, по който хората се свързват помежду си и вътрешните перипетiи, през които тези връзки преминават. Включва елементите – огън, въздух и вода, които са познат мотив в творчеството на Thrice. Служат като символ на природата на човека и стихиите, през които всеки един преминава, урагана от човешки емоции. Открива се ярък контраст между лиричните куплети и тежкото звучене в припева.

В Blood on the sand  се преминава от интровертна към екстровертна насоченост. Песента е подтик към гражданско и общочовешко пробуждане, критика към различните форми на насилие, резултат от погрешно мислене и възприемане на света, към страха и институционализираната омраза към различното.

Black Honey , чийто клип е тематично обвързан с “Hurricane”, е обявена за водещ сингъл. Със своето противоречиво видео музикалното произведение може да бъде разтълкувано по много различни начини като едновременно поднася политически, философски и психологически послания. Текстът е по-скоро метафоричен намек отколкото израз, а музиката обхваща широк спектър от емоционални  предразположения, но най-вече води до заключението, че едни и същи действия водят до едни и същи резултати.

Death from above изразява хаоса на съвремието ни и всичко, което не е наред със света и мисленето на хората. Песента е построена по алтернативен начин, поставяйки музикално-структурната промяна между припева и куплетите в края, вместо в средата на песента.

“To be everywhere is to be nowhere” завършва със затишие, а именно – Salt and shadow. Тук се разказва за психологическата изолация на човека и блокираната сетивност в следствие на обърканото ежедневие, за желанието да се скриеш дори от самия себе си.

След разпадането си през 2012 г. Thrice поставя забележително ново начало през 2015, когато групата отново се събира, за да запише един от най-добрите си албуми досега, а именно – To be everywhere is to be nowhere”.


Гост-автор: Даяна Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Вяра Желязкова9 въпроса с Брайън Адамс за "Под Моста"01.11.2018

Още от Под Моста

Ивана ХитковаРаниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природатаLIFE