Студио ‘Marvel’ на малкия екран: „Агентите на ЩИТ“

17.09.2015

Не е тайна, че през последните години съперничеството между Marvel и DC се прехвърли и на телевизионния екран. И макар „Стрелата“ да осигури на калифорнийците малък начален старт, нюйоркските им колеги побързаха и съумяха да стопят преднината с помощта на „Агентите на ЩИТ“.

Снимка: 'ABC'
Снимка: ‘ABC’

Това е първият сериал от новата вълна проекти на Marvel, който е обвързан в една обща вселена заедно с останалата част от техните продукции, включваща заглавията по „Железния човек“, Капитан Америка“, „Тор“, „Ант-Мен“ и небеизвестните „Отмъстители“. Сериалът стартира през 2013 г. и се фокусира върху обикновените, ненадарени със свръхспособности агенти на ЩИТ. Супергеройският елемент в сюжета е сведен до минимум, но в редките си прояви е изключително ударен. Историята започва с добре познатия ни от филмите агент Фил Коулсън (Кларк Грег), който сформира един доста класически и стереотипен екип от агенти около себе си. Имаме срамежливия инженер Фиц, леко екстравагантната (поне като поведение) биоложка Джема, класическия ‘action-man’ типаж Уорд, надарената с нечовешки бойни умения азиатка Мег и ренегатa с хакерски умения Скай. Изненадата идва, когато този крайно тривиален отбор се хвърля в шеметен вихър от интриги, предателства и човешка драма, допълнени от задължителните екшън и хумор, превърнали се в отличителна черта на всички марвелски продукции.

Снимка: ScreenRant.com
Снимка: ScreenRant.com

Едно от най-любопитните неща в сериала е непрестанното му взаимодействие с филмовата вселена на Marvel. Някои от филмите (като „Капитан Америка: Зимният войник“ и „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“) дори оказват съществено влиание върху промените в сюжетната линия. Уви, на този етап обратен ефект не се забелязва. Надяваме се, че в бъдеще това ще се промени, тъй като историята е откровено интригуваща, динамична… и по своему много човешка. Първият сезон стартира обещаващо, но някъде по средата действието осезаемо се затлачва. Това обаче не му попречва да завърши изключително зрелищно както от режисьорска, така и от сценарна гледна точка. През втори сезон имаме значително засилване на фантастичния елемент, както и не едно или две загатвания за бъдещото му място в по-голямата кино вселена. В същото време разполагаме и с увлекателен, задълбочен сюжет и цяла палитра от нови персонажи. Къде е проблемът? Историята трудно успява да се вмести пълнокръвно в заделените 22 епизода, което довежда до известно разтягане на сюжетната линия – фино, незатормозяващо, но все пак доловимо. И отново именно силната, адреналинова развръзка успява да спаси продукцията от посредствеността и да положи едно страхотно начало за предстоящия трети сезон, като – както подобава на един добър финален епизод – ни оставя с повече въпроси, отколкото отговори.

Друг любопитен факт са неколкократните камео гостувания на Самюъл Джаксън и Джейми Алекзандър, въплъщаващи съответно директор Ник Фюри и асгардската дева-воин Сиф. Всяка от общо петте им появи е не само своеобразно намигване към феновете, но и самостоятелен и пълноправен елемент от основната сюжетна линия. В началото на 2015 г. франчайзът бе допълнен и от ‘spin-off’ сериала „Агент Картър“, запълващ екранното време през коледната ваканция на „Агентите“. В него зрителите могат да се запознаят отблизо с историята на ранните години от сформирането на ЩИТ, където основни герои са гореспоменатата Пеги Картър (в ролята Хейли Атуел), Хауърд Старк и Едуин Джарвис. Ако нито едно от имената не ви звучи познато, може би е време да опресните паметта си с първите филми за Капитана и Тони Старк.

Успяхме ли да ви спечелим? Тогава не губете време, защото ви очакват цели 44 епизода за наваксване, преди началото на трети сезон на 29 септември. А по всичко личи, че историята за Скай и агентите тепърва ще ни поднесе още много екшън и обрати.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаИдеалната компания за горещо лято – сериалът „Д-р Зоуи Харт“09.08.2015

Още от Под Моста

Деница ДимитроваКино и избори: 7 филма за вота, който определя животиКино