„Светкавицата“ или една анимация в игрална черупка

04.04.2016

1 (WhereIsEduy.com)Дългоочакваният първи епизод на „Светкавицата“ изтича в интернет пространството през лятото на 2014 г. и сякаш неволно предначертава съдбата на сериала. Въпреки това зрителите са нетърпеливи да се запознаят с Бари Алън (в ролята Грант Гъстин) – криминалист в полицейското управление на Сентрал Сити, надарен с находчив ум и приятно чувство за хумор. Но зад тази лековата усмивка се крие задължителното за всеки бъдещ супергерой тягостно минало. Когато е още дете, майката на Бари загива мистериозно, а баща му е несправедливо обвинен и хвърлен в затвора за убийството. Години по-късно експеримент на местната компания ‘ S.T.A.R. Labs’ става причина за редица инциденти из целия град, жертва на които е и самият Бари. Девет месеца по-късно младият криминалист се събужда от кома и открива, че мълнията, поразила го в онази нощ, го е дарила с неподозирани способности. От този миг насетне Бари използва новопридобитата си свръхскорост и помощта на трима учени от ‘ S.T.A.R. Labs’, за да брани града си от останалите като него – хора, променени в нощта на инцидента и надарени с необикновени сили, които са решили да впрегнат в по-… незаконни дейности.

Базиран на популярната поредица комикси, „Светкавицата“ щеше да е великолепен, ако бе реализиран като анимация. Уви, за игрален сериал историята му е твърде… наивна. Сюжетът е предвидим, елементарен, лишен от дълбочина и интрига. Диалогът на моменти е неестествен и повърхностен. Да не говорим, че се броят на пръсти случаите, в които някой от героите дори кърви. За по-груби сцени на насилие и дума не може да става. Дори зашеметяващите ефекти и бойна хореография, на които няма как да не отдадем дължимото, не могат да компенсират подобни минуси.

2 (Superhero Hype)Самата история е в най-добрия случай претупана. Структурата на всеки епизод от първите три четвърти от сезона е монотонна и копира предхождащите го – взаимозаменяеми злодеи, които Бари побеждава чрез равна смесица подобряване на способностите си и наука (която от своя страна би била твърде абсурдна, дори в рамките на научната фантастика). Добавете към това малко драма и комедия за украса и получавате рецепта  за ястие, което ви става безвкусно още с третата хапка. Въпреки това не можем да отречем, че финалът на първи сезон се представи доста задоволително. Сюжетът бе несъмнено богат откъм събития – обрати, камеота, easter egg-ове – изберете си. Смъртта на някои ключови герои, разкритията за истинската същност на други и включването на мултивселените промениха из основи сюжета, предоставяйки пребогата палитра за развитието му в бъдеще.

А сега и другата страна на монетата. Най-много старание е вложено в изграждането на персонажите. Актьорският подбор е близо до идеален, а представянето му е на ниво дори и по време на най-абсурдните сюжетни арки. Грант Гъстин осигурява потенциал за израстване на Светкавицата не само като герой, но и като човек, търсещ баланса между личния живот и отговорностите. Персонажът се доближава достатъчно до комиксовия си първообраз и същевременно се отличава от него дотолкова, че да заживее собствен живот на екрана и да достигне отвъд стандартната си фен база.

Във всеки случай не бихме бързали да отпишем заглавието. Вярваме, че „Светкавицата“ тепърва ще разгърне пред зрителите пълния си потенциал. Затова нека видим какво е подготвило бъдещето за бранителя на Сентрал Сити.

https://www.youtube.com/watch?v=dB6HBncyY68

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Отворени рани" - ужас от тишина и елегантна лудост18.07.2018

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE