“Приятелю, Тед 2” не изненадва, но разсмива

Сет МакФарлан е един от малкото хора на планетата, да не кажем единственият, който може да представи концепция за комедиен игрален филм с говорещо плюшено мече за главен герой и да я реализира. Най-успешният комик в света за текущото десетилетие извади първия „Тед“ по кината през 2012-а година и го превърна в колосален успех. Да направиш 12-я най-печеливш филм в годината, в която излизат „Отмъстителите“, „Skyfall”, „Игрите на глада“, „Хобит“, и най-вече „Черният рицар: Възраждане“, си е постижение. Но за да е този филм чиста комедия, да има говорещо плюшено мече за главен герой, да има категория “забранен за лица под 16 години”, да е оригинална концепция, а не адаптация, продължение или римейк на нещо… е, подобен невероятен подвиг в наши дни е възможен само за Сет МакФарлан. С постъпления над 550 милиона долара и преобладаващо критическо одобрение, филмът на практика си гарантира продължение.
2015_ted_2_movie-PodMosta„Тед 2“ намира персонажите на Сет МакФарлан и Марк Уолбърг в труден период от живота им след щастливите събития в края на първия филм. Героят на Уолбърг – Джони – е бил изоставен след само шест месеца брак с Лори, която бе изиграна от Мила Кунис в първия филм и тук отсъства изцяло. Мечокът Тед, озвучаван от МакФарлан, пък е изправен пред съдебна битка за доказване на своя статут като осъзнато и функциониращо човешко същество. Пътищата им се преплитат с красивата адвокатка Саманта Лесли Джаксън (да, точно така, Сам Ел Джаксън, правилно схващате препратката), която се играе от Аманда Сийфрид, и с още куп колоритни образи, изиграни от хора като Морган Фрийман, Лиам Нийсън, Джовани Рибизи и други.
Morgan-Freeman-Pod-MostaНо големият въпрос, разбира се, е дали „Тед 2“ си струва или не. Отговорът е елементарен – ако сте харесали първия филм, ще ви хареса и този. Лентата представя нова голяма доза от типичния хумор на Сет МакФарлан. Той постоянно бомбардира с препратки към попкултурата, остроумни забележки и абсурдни ситуации, за каквито мнозина от нас си мислим и си говорим по домовете си и на каквито се смеем помежду си, а МакФарлан има дързостта да извади на голям екран. От филма имаше моменти, в които се смееха предимно мъжете в киносалона, имаше и моменти, в които се смееха предимно жените в киносалона, имаше и моменти, в които всички дружно избухваха в безсрамен кикот. Казано простичко, лентата изпълнява своята самопоставена функция на забавна и развлекателна комедия без излишни претенции.
ted-2-film-teaserАко плюшеното мече казва и прави най-забавни неща на екрана, то Марк Уолбърг задържа истинската човешка връзка между зрителя и действието с напълно естественото си и непринудено превъплъщение в главната роля. Без персонажа на Джони филмът би се превърнал в поредната доза грубоват анимационен хумор от създателя на сериали като ‘Family Guy’ и ‘American Dad’. От останалите членове на актьорския състав не се изисква кой знае какви творчески усилия, тъй че и те изпълняват ролите си без особени проблеми. В заключение, ако сте фенове на Сет МакФарлан и особено ако първият „Тед“ ви е харесал, идете и гледайте продължението – ще ви допадне по абсолютно същите параграфи. Ако ли не, не си хабете от времето и парите.

Георги Петров
е на 25 и е завършил бакалавърска степен по специалност "журналистика" в СУ „Свети Климент Охридски”. Работил е като международен и културен редактор за новините на БНТ "По света и у нас", водил е рубрика на филмова тематика по Box TV и в момента работи като водещ на рубриката „Кино Аларма” в БНР „Христо Ботев”.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to