The Blacklist – черен списък с клишета и прахосан потенциал

10.12.2014

black1

Международно издирван харизматичен и опасен престъпник влиза с лежерна походка в щабквартирата на ФБР във Вашингтон и пада на колене с ръце зад тила, след като внимателно и спретнато е оставил палтото и шапката си на пода. Готов е да преговаря и да разкрие имената на цял списък по-опасни от него хора, но при едно условие – ще говори само с агент Елизабет Кийн.

Запознайте се с Реймънд „Ред“ Редингтън – ексцентричен, със стил и класа и леко забележим корем, който не му пречи от време на време да бъде екшън герой, еднакво умел с огнестрелни оръжия и в ръкопашния бой. Изигран от не кого да е, а Джеймс Спейдър, известен с култовата си роля в „Адвокатите от Бостън“ и нашумял наскоро като злодея Ултрон във втората част на „Отмъстителите“. Ред ще бъде единственото хубаво нещо в следващите ‘n’ на брой епизода, които ще изгледате, където ‘n’ е променлива, зависеща от собствения ви праг на поносимост към клишета и лошо писане.

black2

Като изключим Спейдър, който успява с някакво актьорско вуду да вдъхне живот на сцени и реплики, които биха убили друг актьор само с гнилата си миризма, останалата част от състава е чисто и просто средна работа. Ако не броим, разбира се, главната женска роля, Меган Буун, която на моменти е толкова калпава като актриса, колкото и героинята ѝ Елизабет Кийн – като ФБР агент.

Динамиката Ред-Елизабет се крепи на абсурдната загадка защо, аджеба, Ред иска да говори именно с нея. Загадка, чието решение е очевидно още от трейлъра, но което сериалът упорито отхвърля цял първи сезон, убеждавайки зрителя, че всичките му подозрения са погрешни, за да направи огромно намигване по отношение на същото това решение във финала, сякаш казва „Ама, вие изобщо не се сетихте за това, нали?”

Епизодите са предимно самостоятелни – тип „злодей на седмицата“, като всеки епизод е ново име от „Черния списък“ на Ред, а тук-там се прави и някое разкритие, което уж задвижва калпавия и разкъсан сюжет. Тайни НПО-та, трафик на оръжия, двойни, тройни, петорни самоличности, промени в баланса на силите, които стават на произволен принцип, туистове в името на самите туистове… Чака ви едно спускане по алеята на спомените, където ще срещнете всяко едно клише от криминалното, шпионското, екшън киното и телевизията, но с претенцията за добра и интелигентна драма, каквато не е правена никога досега.

След един измъчен сезон бях готов да дам на сериала още един напълно незаслужен шанс. Посоката, в която тръгва втори сезон обаче – или, за да сме честни, посоката, която продължава да държи, вкарва „Черният списък“ в черния ми списък на сериали, които вероятно няма да догледам.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Десет години, откакто Breaking Bad промени възприятието ни за сериали06.08.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър