Ан Хатауей връща Де Ниро „Обратно в (актьорската) игра“

25.09.2015
robert-de-niro-and-annie-hathaway
Снимка: YouTube

„Обратно в играта“ е един от онези филми, които телевизиите пускат по празниците, за да се гледат от цялото семейство – комични, човешки, стоплящи сърцето, съвсем непретенциозни и същевременно приятни. Макар и сюжетът да е оригинален, във филма не се случва нищо изненадващо и все пак звездите на екрана придават стойност на действието и задържат зрителя с отдадената си игра и вродената си харизма.

Въпросните звезди в случая са носителите на „Оскар“ Робърт Де Ниро и Ан Хатауей. Персонажът на Де Ниро се записва в новаторска стажантска програма за пенсионери към модна фирма, основана и ръководена изключително изкъсо от героинята на Хатауей. Двамата са принудени да работят заедно – в началото, естествено, взаимоотношенията им стартират доста трудно, но постепенно младата жена намира във възрастния джентълмен безценен съветник, верен помощник и добър приятел в разгара на препълненото си с ангажименти ежедневие.

Историята предполага равен брой комични ситуации и сантиментални моменти. Героинята на Ан Хатауей представлява доста точна, макар и стереотипна репрезентация на феминистката визия за преуспяла жена – тя сама е основала модна фирма, довела я е до колосален успех, мъжът й се е жертвал в името на семейното щастие и отглежда дъщеря им практически сам у дома. Подобна неуравновесена ситуация закономерно довежда до сериозни проблеми – проблеми, които не могат да бъдат разрешени без силното рамо и мъдрия съвет на героя на Робърт Де Ниро.

Снимка: ComingSoon.NET
Снимка: ComingSoon.NET

Той стои в другия край на спектъра – животът на овдовял пенсионер му е безкрайно скучен и стажантската програма го изпълва с ентусиазъм. Фактът, че отново успява да приложи трупаните с години професионални умения и личностни познания, го превръща в извор на оптимизъм и на безценна помощ за многобройните му по-млади колеги. Именно оттам произтичат повечето комични моменти от действието. Сред тях със сигурност първенство взима обирът в къщата на майката на героинята на Ан Хатауей, съпроводен с оригинален саундтрак от „Бандата на Оушън“ и остроумни препратки към култовата класика с участието на Джордж Клуни и Брад Пит.

Де Ниро и Хатауей блестят в ролите си и им придават елементарен човешки реализъм. Най-интересни са именно диалозите между техните герои и житейските ситуации, с които се сблъскват. Конкретно Де Ниро засвидетелства актьорско майсторство в някои определени сцени, каквото отдавна не сме виждали да му пука достатъчно, за да покаже. Това надали ще е достатъчно за номинация за „Оскар“ за подобен непретенциозен филм, но да се видят нюансираните мимики, вербалният контрол и перфектно овладяните жестове на един от най-великите актьори за всички времена е освежаващо изживяване за всеки негов отколешен фен, изтърпял някои от кошмарните му филми през последните 15 години.
robert-de-niroХатауей се представя не по-зле в ролята си, но в нейния случай качествените представяния са стандарт през последните години от кариерата й, а и персонажът със сигурност й е познат. Интересно и забавно ще бъде за многобройните дами, гледали „Дяволът носи Прада“, да видят усмихнатата, непохватна и чаровна Хатауей в ролята на шефка на модна фирма. Добър съвет към кабелните телевизионни канали би бил да пускат именно него и „Обратно в играта“ един след друг – по великденските празници например.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаКак светът празнува 100 години Ингмар Бергман?08.11.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър