Ан Хатауей връща Де Ниро „Обратно в (актьорската) игра“

25.09.2015
robert-de-niro-and-annie-hathaway
Снимка: YouTube

„Обратно в играта“ е един от онези филми, които телевизиите пускат по празниците, за да се гледат от цялото семейство – комични, човешки, стоплящи сърцето, съвсем непретенциозни и същевременно приятни. Макар и сюжетът да е оригинален, във филма не се случва нищо изненадващо и все пак звездите на екрана придават стойност на действието и задържат зрителя с отдадената си игра и вродената си харизма.

Въпросните звезди в случая са носителите на „Оскар“ Робърт Де Ниро и Ан Хатауей. Персонажът на Де Ниро се записва в новаторска стажантска програма за пенсионери към модна фирма, основана и ръководена изключително изкъсо от героинята на Хатауей. Двамата са принудени да работят заедно – в началото, естествено, взаимоотношенията им стартират доста трудно, но постепенно младата жена намира във възрастния джентълмен безценен съветник, верен помощник и добър приятел в разгара на препълненото си с ангажименти ежедневие.

Историята предполага равен брой комични ситуации и сантиментални моменти. Героинята на Ан Хатауей представлява доста точна, макар и стереотипна репрезентация на феминистката визия за преуспяла жена – тя сама е основала модна фирма, довела я е до колосален успех, мъжът й се е жертвал в името на семейното щастие и отглежда дъщеря им практически сам у дома. Подобна неуравновесена ситуация закономерно довежда до сериозни проблеми – проблеми, които не могат да бъдат разрешени без силното рамо и мъдрия съвет на героя на Робърт Де Ниро.

Снимка: ComingSoon.NET
Снимка: ComingSoon.NET

Той стои в другия край на спектъра – животът на овдовял пенсионер му е безкрайно скучен и стажантската програма го изпълва с ентусиазъм. Фактът, че отново успява да приложи трупаните с години професионални умения и личностни познания, го превръща в извор на оптимизъм и на безценна помощ за многобройните му по-млади колеги. Именно оттам произтичат повечето комични моменти от действието. Сред тях със сигурност първенство взима обирът в къщата на майката на героинята на Ан Хатауей, съпроводен с оригинален саундтрак от „Бандата на Оушън“ и остроумни препратки към култовата класика с участието на Джордж Клуни и Брад Пит.

Де Ниро и Хатауей блестят в ролите си и им придават елементарен човешки реализъм. Най-интересни са именно диалозите между техните герои и житейските ситуации, с които се сблъскват. Конкретно Де Ниро засвидетелства актьорско майсторство в някои определени сцени, каквото отдавна не сме виждали да му пука достатъчно, за да покаже. Това надали ще е достатъчно за номинация за „Оскар“ за подобен непретенциозен филм, но да се видят нюансираните мимики, вербалният контрол и перфектно овладяните жестове на един от най-великите актьори за всички времена е освежаващо изживяване за всеки негов отколешен фен, изтърпял някои от кошмарните му филми през последните 15 години.
robert-de-niroХатауей се представя не по-зле в ролята си, но в нейния случай качествените представяния са стандарт през последните години от кариерата й, а и персонажът със сигурност й е познат. Интересно и забавно ще бъде за многобройните дами, гледали „Дяволът носи Прада“, да видят усмихнатата, непохватна и чаровна Хатауей в ролята на шефка на модна фирма. Добър съвет към кабелните телевизионни канали би бил да пускат именно него и „Обратно в играта“ един след друг – по великденските празници например.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 фестивални отличника от 2020, които да включим в списъка си за гледане10.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование