Лиам Нийсън – екшън героят на 21-ви век (първа част)

25.05.2015

„Не знам кой си ти. Не знам какво искаш. Ако търсиш откуп, мога да ти кажа, че не притежавам пари. Това, което имам, е много специфичен набор от умения. Умения, които съм придобил в хода на много дълга кариера. Умения, които ме превръщат в кошмар за хора като теб. Ако пуснеш дъщеря ми сега, това ще е краят. Няма да те търся, няма да те преследвам. Но ако не го сториш… ще те потърся. Ще те намеря. И ще те убия.“

Прости думи, произнесени със 120%-ова убедителност. Твърд, почти издялан от камък поглед. Басов, едновременно приятен и заплашителен, всепоглъщащ глас. Ето така Лиам Нийсън излезе от списъка с не дотам успели драматични актьори с мимолетни успехи като номинацията за „Оскар“ за „Списъка на Шиндлер“, например. И влезе с гръм и трясък в пантеона на екшън героите на седмото изкуство. Пантеон, изпълнен с актуални имена от 70-те и 80-те години, но с липсващи такива от новото хилядолетие.
Във време, в което Дуейн Джонсън – предполагаемият наследник на Арни и Слай – редува появите си в поредицата „Бързи и яростни“ с филми като „Феята на зъбките“, нов тип екшън герой изгря на холивудския небосклон. По-възрастен, по-измъчен, с по-тъмно минало и по-практични методи от 24-инчови бицепси и картечници с безкраен запас от муниции. Независимо дали е искал да въплъти този нов архетип в киното на 21-ви век, Лиам Нийсън стори именно това в рамките на 10 условно поставени свои роли. И затова 7 години след първия ‘Taken’/“Твърде лично“ продуцентите продължават да поверяват подобни превъплъщения на ирландеца, а филмите му продължават да жънат отлични печалби по цял свят. Самият той пък, макар и на почитаемата възраст от 62 години, е по-богат, по-известен и по-обичан отвсякога в своята цветуща кариера. Затова нека разгледаме в хронологичен ред тези 10 основни роли, които рамкираха невероятния възход на Лиам Нийсън като екшън герой през 21-ви век.

Вижте още: За читателите с по-драматичен привкус – проследете невероятния творчески ренесанс на Матю МакКонъхи в подобен обширен материал 🙂

1. ‘Star Wars’/“Междузвездни войни“

Нийсън изиграва първата роля в този условен списък още през 1999 година, т.е. преди 21-ви век официално да започне, но участието в поредица от калибъра на ‘Star Wars’, при това в главна роля, е основополагащо за възхода на който и да е екшън герой. В „Епизод I: Невидима заплаха“ ирландецът играе майстора джедай Куай-Гон Джин и всъщност получава “top billing” във филма – това означава, че името му се поставя първо в актьорския състав, стои в горния ляв ъгъл на постера и именно той е звездата на проекта. Да се окажеш главното име в най-обичаната и комерсиално успешна поредица в историята на киното, и то след като същата поредица е била смятана за завършена в продължение на почти 20 години, е огромна отговорност за който и да е актьор. Е, оставете на Лиам Нийсън задачата да се справи с тази отговорност.
neeson-star-wars-PodMostaГероят му Куай-Гон Джин се оказва джедаят, който намира малкия Анакин Скайуокър на родната му планета Татуин и разкрива съдбата му да се превърне в Избрания и да върне баланса в Силата. Това, което Куай-Гон не знае е, че преди Анакин да реализира съдбата си, му предстои да се поквари и да се превърне в легендарния злодей Дарт Вейдър. Междувременно майсторът джедай се сблъсква с опасни врагове в лицето на Дарт Моул и дава възможност на Лиам Нийсън да демонстрира завидните си фехтовачески умения, придобити по време на снимките на „Роб Рой“, но този път – със светлинен меч.

В ролята на Куай-Гон Джин Нийсън засвидетелства емблематичните си качества, с които днес го характеризират всички редовни филмови зрители – увереност, спокойствие, липса на преиграване, капацитета да редува заплашителност със забележително добродушие и най-вече вродената способност да придава тежест и сериозност на всяка своя реплика, независимо колко абсурдно или детински звучи тя. Героят му среща своята смърт в края на „Епизод I: Невидима заплаха“, но се превръща в неизменна част от необятната вселена на ‘Star Wars’ и персонажът му е изследван в множество предистории на филма. Джордж Лукас не пропуска възможността да го вплете с мимолетни вокални появи и в следващите два филма от трилогията. Ролята на Куай-Гон Джин показва на света, че звездата на Лиам Нийсън е готова да избухне и да се превърне в истинска супернова в момента, в който актьорът започне да получава правилните роли.

2. ‘The Dark Knight Trilogy’/“Трилогията за Черния рицар“
liam-neeson-batman-PodMostaСлед комерсиалния успех на „Междузвездни войни“ Нийсън остава извън светлината на прожекторите за няколко години, докато през 2005 година не приема една от главните роли в „Батман в началото“ на режисьора Кристофър Нолан. Нолан подчертава, че единственият начин да рестартира поредицата за супергероя Батман, белязана от катастрофалния „Батман и Робин“ през 1998 година, в приземен и реалистичен стил е бил да включи в актьорския състав авторитетни и способни имена като сър Майкъл Кейн, Гари Олдман, Морган Фрийман и, разбира се, самият Лиам Нийсън. Ирландецът тук се изявява в ролята на Хенри Дюкард, който първоначално заема позицията на ментор на главния герой Брус Уейн, а по-късно се разкрива като главния злодей на историята Ра‘с ал Гул.

Нийсън е впечатляващ и в двете превъплъщения, но второто е това, което разкрива на света невиждания дотогава капацитет на актьора да играе убедителен злодей. Ролята му на Ра‘с ал Гул е приета много добре от взискателните фенове на Батман, както и от критиката, а режисьорът Нолан я прави достатъчно ключова, за да бъде спомената неколкократно в продължението „Черния рицар“ и да направи повторна поява под формата на халюцинация в заключителната част на трилогията „Черния рицар: Възраждане“. Самият Нийсън много пъти е изказвал афинитета си към персонажа заради дълбочината му и нито един път не е отричал възможността и желанието си да го изиграе пак.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваДжоузеф Гордън-Левит – обещаващият талант на много полюси12.06.2016

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE