Ренесансът на Матю МакКонъхи (първа част)

alrightalrightalrightПрез 2009 година по кината в цял свят излезе романтичната комедия „Призраци на бивши гаджета“. Главните персонажи бяха изиграни от Матю МакКонъхи и Дженифър Гарнър. Надали тогава някой е подозирал, че болезнено познатата и нееднократно играна роля на опитен сваляч в този филм ще се окаже повратна точка в кариерата на МакКонъхи. А ако ли пък някой тогава е изказвал предположение, че 4 години по-късно тексасецът и екранната му партньорка в „Призраци на бивши гаджета“ ще се съберат отново, за да играят в драма по действителен случай, която ще донесе и на двамата масово критическо одобрение, то вероятно са считали за кръгъл глупак.
ghosts_of_girlfriends_pastНо точно това се случи. И не само. „Призраци на бивши гаджета“ маркира началото на продължителна ваканция за Матю МакКонъхи. Актьорът се оттегли от светлината на прожекторите в търсене на по-предизвикателни и нетрадиционни предложения за роли. Наложи му се да чака 2 години, за да започне да ги получава. И то с цената на значително по-неатрактивни финансови оферти. Но, както заявява в многобройните си интервюта, дадени през последната година, за МакКонъхи тогава парите не са били от значение. Важна е била артистичната му удовлетвореност, насладата от работата и качеството на сценариите, с които e боравил.

Така стигаме до 2011 година и началото на ренесанса на Матю МакКонъхи, наречен от медиите „МакКонасанса“. От тогава до сега актьорът от Тексас е приел 9 роли в киното, които изпратиха звездата му в друга галактика, и 1 главна роля в телевизията, която се яви като апогей на неговото артистично възраждане. В чест на блестящия нов филм с участието на МакКонъхи „Интерстелар“ нека разгледаме МакКонасанса роля по роля, припомним си кои от тях сме гледали и си набележим кои ни остава да видим.

10. „Адвокатът с линкълна“ (2011) – Романите на Майкъл Конъли за премеждията на адвокат Майкъл „Мики“ Холър отдавна се ползват с широко одобрение от масовата аудитория и от критиката и всички очакваха с нетърпение адаптациите им на големия екран. Първокласен актьорски състав с имена като носителката на „Оскар“ Мариса Томей, Браян Кранстън, Джон Легуизамо, Майкъл Пеня и Уилям Мейси беше сформиран, а режисурата беше поверена на Брад Фърман. Но когато стана ясно, че ансамбълът ще се води от Матю МакКонъхи в главната роля на Мики Холър, решението беше посрещнато доста противоречиво.
lincoln_lawyerКак интелигентен калифорнийски адвокат ще се играе от посредствен актьор с неизменен тексаски акцент и опит предимно в романтични комедии? Бидейки един от феновете на романите на Майкъл Конъли, аз също си задавах този въпрос. Никой не беше подготвен за срещата с преродения Матю МакКонъхи, настървен да преоткрие успеха в своята професия със сериозни и интригуващи роли. Без да губи чара или характерното си излъчване (или акцента си), МакКонъхи успява да създаде интригуващ човешки портрет на Холър на екрана, да спечели зрителя на своя страна и да задържи криминалната интрига изострена до самия край. Критическите отзиви бяха предимно положителни, а феновете на Мики Холър и досега очакват продължение с адаптация на следващия роман на Майкъл Конъли.

9. „Бърни“ (2011) – Големият режисьор Ричард Линклейтър е този, който дава на Матю МакКонъхи дебютната му роля във филма от 1993 година „Объркани и непокорни“ и първото му ‘Alright, alright, alright!’, от което произхождат всички следващи. Изглежда подходящо отново той да рестартира кариерата на тексасеца през 2011 година с поддържаща роля в черната комедия по действителен случай „Бърни“.
bernieДжак Блек блести в главната роля, за която е номиниран за „Златен глобус“, но също толкова интересни са превъплъщенията на Шърли МакЛейн и Матю МакКонъхи в двете основни поддържащи роли. МакКонъхи изиграва типично локален персонаж в лицето на тексаския прокурор Дани Дейвидсън и не е трудно човек да се досети защо портретът му на Дейвидсън е толкова ефикасен. Роден и израсъл в Тексас, актьорът с готовност се включва в окарикатуряването на нравите и привичките в големия щат, дирижирано до съвършенство от Ричард Линклейтър. Резултатът е филм, определен от много критици като „най-подценен“ за 2011 година, и поредна стъпка напред в МакКонасанса.

8. „Мъд“ (2012) – През 2012 година излизат цели 4 филма с участието на Матю МакКонъхи, с които светът окончателно научава, че възроденият актьор е в съвсем различна форма от демонстрираната такава в романтичните комедии от предходното десетилетие. Първият от тях е „Мъд“ на режисьора Джеф Никълс.
mudВероятно веднага си задавате въпроса защо английската дума ‘mud’ не е преведена на български език и филмът не е озаглавен „Кал“. Това е така, защото в случая става дума за името на главния герой, изигран от Матю МакКонъхи в друг типично локален филм. За разлика от „Бърни“, тук няма и помен от комедия – „Мъд“ е южняшка драма за израстването на две момчета в Арканзас. Мъд, изигран с невиждана преди концентрация на умора, житейски опит и сериозност от МакКонъхи, е мистериозният беглец, с когото момчетата започват да се виждат след първата им случайна среща. Независимо дали дарява младите си спътници с мъдрост, спасява ги, или пък защитава любимата си жена, Мъд е портрет на неуморната човечност и воля, изрисуван със старание и явно удоволствие от МакКонъхи.

7. „Magic Mike: Професия стриптизьор“ (2012) – Стивън Содърбърг винаги е бил неортодоксален режисьор и никога не се е страхувал да се изправя срещу артистични предизвикателства. Точно затова не беше голям шок, когато стана ясно, че до ленти като „Бандата на Оушън“ и „Трафик“ във филмографията му ще се нареди и филмът за стриптизьори „Magic Mike“. И, поради многократно засвидетелстваните качества на Содърбърг, не беше изненадващо, че лентата се оказа интересен поглед към душевния свят и ежедневните премеждия на упражняващите професията.
Magic-Mike-Matthew-McConaugheyФилмът до голяма степен е базиран върху преживяванията на Чанинг Тейтъм, който играе персонажа от заглавието, и е бил професионален стриптизьор преди да се посвети на актьорското поприще. Тейтъм прави забележително превъплъщение, но спекулациите за номинация за „Оскар“ не се завъртяха около неговата главна роля, а около поддържащата роля на Матю МакКонъхи. Тексасецът изиграва Далас – ветеран в стриптизьорската професия, който е собственик на клуб, изявява се периодично в него и е шеф на героя на Тейтъм. Движен от алчност и от апетит към екстравагантния начин на живот, който професията му предлага, Далас не е точно персонаж, който хората да харесат, но това неминуемо се случва под влиянието на неповторимия чар на МакКонъхи. Това не намалява драматичната стойност на превъплъщението му, а дори напротив – донася му много похвали от критиците и, макар че се разминава с номинация за „Оскар“ за поддържаща мъжка роля, се превръща в крайъгълен камък в МакКонасанса.

6. „Убиецът Джо“ (2012) – Уилям Фридкин е стар майстор на съспенса в киното и режисьор на филма, определян от мнозина за най-голямата класика в жанра на хоръра – „Екзорсиста“. Трилърът е доста близо като жанрови характеристики и затова не е учудващо, че „Убиецът Джо“ се оказва в добри ръце и се реализира като напрегнато и изключително брутално произведение на седмото изкуство. Учудващото при неговото излизане беше хипнотичното представяне на Матю МакКонъхи в главната роля.
killer-joeТексасецът отново е в удобна за произхода си роля – този път влиза под кожата на корумпиран шериф от родния си щат, който се изявява и в опасното амплоа на наемен убиец. Безскрупулност, заплаха и неподправен садизъм бележат едно от най-нетипичните представяния на МакКонъхи в ролята от заглавието на филма. Зрителят за първи път го вижда не просто в непозната светлина, а в роля, коренно противоположна на предишните му. Повечето критици оцениха високо филма за качествата му, но всички без изключение изказаха възхищение от безкомпромисната отдаденост, с която МакКонъхи се хвърля в отблъскващата роля на Джо Купър и я превръща в портрета на един пълен психопат.

ТУК можете да прочетете и втората част от статията на Георги Петров, фокусирана върху ролите на Матю МакКонъхи в “Истински детектив”, “Интерстелар” и други!

Георги Петров
е на 25 и е завършил бакалавърска степен по специалност "журналистика" в СУ „Свети Климент Охридски”. Работил е като международен и културен редактор за новините на БНТ "По света и у нас", водил е рубрика на филмова тематика по Box TV и в момента работи като водещ на рубриката „Кино Аларма” в БНР „Христо Ботев”.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to