Ренесансът на Матю МакКонъхи (първа част)

17.11.2014

alrightalrightalrightПрез 2009 година по кината в цял свят излезе романтичната комедия „Призраци на бивши гаджета“. Главните персонажи бяха изиграни от Матю МакКонъхи и Дженифър Гарнър. Надали тогава някой е подозирал, че болезнено познатата и нееднократно играна роля на опитен сваляч в този филм ще се окаже повратна точка в кариерата на МакКонъхи. А ако ли пък някой тогава е изказвал предположение, че 4 години по-късно тексасецът и екранната му партньорка в „Призраци на бивши гаджета“ ще се съберат отново, за да играят в драма по действителен случай, която ще донесе и на двамата масово критическо одобрение, то вероятно са считали за кръгъл глупак.
ghosts_of_girlfriends_pastНо точно това се случи. И не само. „Призраци на бивши гаджета“ маркира началото на продължителна ваканция за Матю МакКонъхи. Актьорът се оттегли от светлината на прожекторите в търсене на по-предизвикателни и нетрадиционни предложения за роли. Наложи му се да чака 2 години, за да започне да ги получава. И то с цената на значително по-неатрактивни финансови оферти. Но, както заявява в многобройните си интервюта, дадени през последната година, за МакКонъхи тогава парите не са били от значение. Важна е била артистичната му удовлетвореност, насладата от работата и качеството на сценариите, с които e боравил.

Така стигаме до 2011 година и началото на ренесанса на Матю МакКонъхи, наречен от медиите „МакКонасанса“. От тогава до сега актьорът от Тексас е приел 9 роли в киното, които изпратиха звездата му в друга галактика, и 1 главна роля в телевизията, която се яви като апогей на неговото артистично възраждане. В чест на блестящия нов филм с участието на МакКонъхи „Интерстелар“ нека разгледаме МакКонасанса роля по роля, припомним си кои от тях сме гледали и си набележим кои ни остава да видим.

10. „Адвокатът с линкълна“ (2011) – Романите на Майкъл Конъли за премеждията на адвокат Майкъл „Мики“ Холър отдавна се ползват с широко одобрение от масовата аудитория и от критиката и всички очакваха с нетърпение адаптациите им на големия екран. Първокласен актьорски състав с имена като носителката на „Оскар“ Мариса Томей, Браян Кранстън, Джон Легуизамо, Майкъл Пеня и Уилям Мейси беше сформиран, а режисурата беше поверена на Брад Фърман. Но когато стана ясно, че ансамбълът ще се води от Матю МакКонъхи в главната роля на Мики Холър, решението беше посрещнато доста противоречиво.
lincoln_lawyerКак интелигентен калифорнийски адвокат ще се играе от посредствен актьор с неизменен тексаски акцент и опит предимно в романтични комедии? Бидейки един от феновете на романите на Майкъл Конъли, аз също си задавах този въпрос. Никой не беше подготвен за срещата с преродения Матю МакКонъхи, настървен да преоткрие успеха в своята професия със сериозни и интригуващи роли. Без да губи чара или характерното си излъчване (или акцента си), МакКонъхи успява да създаде интригуващ човешки портрет на Холър на екрана, да спечели зрителя на своя страна и да задържи криминалната интрига изострена до самия край. Критическите отзиви бяха предимно положителни, а феновете на Мики Холър и досега очакват продължение с адаптация на следващия роман на Майкъл Конъли.

9. „Бърни“ (2011) – Големият режисьор Ричард Линклейтър е този, който дава на Матю МакКонъхи дебютната му роля във филма от 1993 година „Объркани и непокорни“ и първото му ‘Alright, alright, alright!’, от което произхождат всички следващи. Изглежда подходящо отново той да рестартира кариерата на тексасеца през 2011 година с поддържаща роля в черната комедия по действителен случай „Бърни“.
bernieДжак Блек блести в главната роля, за която е номиниран за „Златен глобус“, но също толкова интересни са превъплъщенията на Шърли МакЛейн и Матю МакКонъхи в двете основни поддържащи роли. МакКонъхи изиграва типично локален персонаж в лицето на тексаския прокурор Дани Дейвидсън и не е трудно човек да се досети защо портретът му на Дейвидсън е толкова ефикасен. Роден и израсъл в Тексас, актьорът с готовност се включва в окарикатуряването на нравите и привичките в големия щат, дирижирано до съвършенство от Ричард Линклейтър. Резултатът е филм, определен от много критици като „най-подценен“ за 2011 година, и поредна стъпка напред в МакКонасанса.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваЕволюцията на Натали Портман26.03.2017

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература