Ренесансът на Матю МакКонъхи (първа част)

17.11.2014

alrightalrightalrightПрез 2009 година по кината в цял свят излезе романтичната комедия „Призраци на бивши гаджета“. Главните персонажи бяха изиграни от Матю МакКонъхи и Дженифър Гарнър. Надали тогава някой е подозирал, че болезнено познатата и нееднократно играна роля на опитен сваляч в този филм ще се окаже повратна точка в кариерата на МакКонъхи. А ако ли пък някой тогава е изказвал предположение, че 4 години по-късно тексасецът и екранната му партньорка в „Призраци на бивши гаджета“ ще се съберат отново, за да играят в драма по действителен случай, която ще донесе и на двамата масово критическо одобрение, то вероятно са считали за кръгъл глупак.
ghosts_of_girlfriends_pastНо точно това се случи. И не само. „Призраци на бивши гаджета“ маркира началото на продължителна ваканция за Матю МакКонъхи. Актьорът се оттегли от светлината на прожекторите в търсене на по-предизвикателни и нетрадиционни предложения за роли. Наложи му се да чака 2 години, за да започне да ги получава. И то с цената на значително по-неатрактивни финансови оферти. Но, както заявява в многобройните си интервюта, дадени през последната година, за МакКонъхи тогава парите не са били от значение. Важна е била артистичната му удовлетвореност, насладата от работата и качеството на сценариите, с които e боравил.

Така стигаме до 2011 година и началото на ренесанса на Матю МакКонъхи, наречен от медиите „МакКонасанса“. От тогава до сега актьорът от Тексас е приел 9 роли в киното, които изпратиха звездата му в друга галактика, и 1 главна роля в телевизията, която се яви като апогей на неговото артистично възраждане. В чест на блестящия нов филм с участието на МакКонъхи „Интерстелар“ нека разгледаме МакКонасанса роля по роля, припомним си кои от тях сме гледали и си набележим кои ни остава да видим.

10. „Адвокатът с линкълна“ (2011) – Романите на Майкъл Конъли за премеждията на адвокат Майкъл „Мики“ Холър отдавна се ползват с широко одобрение от масовата аудитория и от критиката и всички очакваха с нетърпение адаптациите им на големия екран. Първокласен актьорски състав с имена като носителката на „Оскар“ Мариса Томей, Браян Кранстън, Джон Легуизамо, Майкъл Пеня и Уилям Мейси беше сформиран, а режисурата беше поверена на Брад Фърман. Но когато стана ясно, че ансамбълът ще се води от Матю МакКонъхи в главната роля на Мики Холър, решението беше посрещнато доста противоречиво.
lincoln_lawyerКак интелигентен калифорнийски адвокат ще се играе от посредствен актьор с неизменен тексаски акцент и опит предимно в романтични комедии? Бидейки един от феновете на романите на Майкъл Конъли, аз също си задавах този въпрос. Никой не беше подготвен за срещата с преродения Матю МакКонъхи, настървен да преоткрие успеха в своята професия със сериозни и интригуващи роли. Без да губи чара или характерното си излъчване (или акцента си), МакКонъхи успява да създаде интригуващ човешки портрет на Холър на екрана, да спечели зрителя на своя страна и да задържи криминалната интрига изострена до самия край. Критическите отзиви бяха предимно положителни, а феновете на Мики Холър и досега очакват продължение с адаптация на следващия роман на Майкъл Конъли.

9. „Бърни“ (2011) – Големият режисьор Ричард Линклейтър е този, който дава на Матю МакКонъхи дебютната му роля във филма от 1993 година „Объркани и непокорни“ и първото му ‘Alright, alright, alright!’, от което произхождат всички следващи. Изглежда подходящо отново той да рестартира кариерата на тексасеца през 2011 година с поддържаща роля в черната комедия по действителен случай „Бърни“.
bernieДжак Блек блести в главната роля, за която е номиниран за „Златен глобус“, но също толкова интересни са превъплъщенията на Шърли МакЛейн и Матю МакКонъхи в двете основни поддържащи роли. МакКонъхи изиграва типично локален персонаж в лицето на тексаския прокурор Дани Дейвидсън и не е трудно човек да се досети защо портретът му на Дейвидсън е толкова ефикасен. Роден и израсъл в Тексас, актьорът с готовност се включва в окарикатуряването на нравите и привичките в големия щат, дирижирано до съвършенство от Ричард Линклейтър. Резултатът е филм, определен от много критици като „най-подценен“ за 2011 година, и поредна стъпка напред в МакКонасанса.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваЕволюцията на Натали Портман26.03.2017

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE