Ренесансът на Матю МакКонъхи (първа част)

17.11.2014

8. „Мъд“ (2012) – През 2012 година излизат цели 4 филма с участието на Матю МакКонъхи, с които светът окончателно научава, че възроденият актьор е в съвсем различна форма от демонстрираната такава в романтичните комедии от предходното десетилетие. Първият от тях е „Мъд“ на режисьора Джеф Никълс.
mudВероятно веднага си задавате въпроса защо английската дума ‘mud’ не е преведена на български език и филмът не е озаглавен „Кал“. Това е така, защото в случая става дума за името на главния герой, изигран от Матю МакКонъхи в друг типично локален филм. За разлика от „Бърни“, тук няма и помен от комедия – „Мъд“ е южняшка драма за израстването на две момчета в Арканзас. Мъд, изигран с невиждана преди концентрация на умора, житейски опит и сериозност от МакКонъхи, е мистериозният беглец, с когото момчетата започват да се виждат след първата им случайна среща. Независимо дали дарява младите си спътници с мъдрост, спасява ги, или пък защитава любимата си жена, Мъд е портрет на неуморната човечност и воля, изрисуван със старание и явно удоволствие от МакКонъхи.

7. „Magic Mike: Професия стриптизьор“ (2012) – Стивън Содърбърг винаги е бил неортодоксален режисьор и никога не се е страхувал да се изправя срещу артистични предизвикателства. Точно затова не беше голям шок, когато стана ясно, че до ленти като „Бандата на Оушън“ и „Трафик“ във филмографията му ще се нареди и филмът за стриптизьори „Magic Mike“. И, поради многократно засвидетелстваните качества на Содърбърг, не беше изненадващо, че лентата се оказа интересен поглед към душевния свят и ежедневните премеждия на упражняващите професията.
Magic-Mike-Matthew-McConaugheyФилмът до голяма степен е базиран върху преживяванията на Чанинг Тейтъм, който играе персонажа от заглавието, и е бил професионален стриптизьор преди да се посвети на актьорското поприще. Тейтъм прави забележително превъплъщение, но спекулациите за номинация за „Оскар“ не се завъртяха около неговата главна роля, а около поддържащата роля на Матю МакКонъхи. Тексасецът изиграва Далас – ветеран в стриптизьорската професия, който е собственик на клуб, изявява се периодично в него и е шеф на героя на Тейтъм. Движен от алчност и от апетит към екстравагантния начин на живот, който професията му предлага, Далас не е точно персонаж, който хората да харесат, но това неминуемо се случва под влиянието на неповторимия чар на МакКонъхи. Това не намалява драматичната стойност на превъплъщението му, а дори напротив – донася му много похвали от критиците и, макар че се разминава с номинация за „Оскар“ за поддържаща мъжка роля, се превръща в крайъгълен камък в МакКонасанса.

6. „Убиецът Джо“ (2012) – Уилям Фридкин е стар майстор на съспенса в киното и режисьор на филма, определян от мнозина за най-голямата класика в жанра на хоръра – „Екзорсиста“. Трилърът е доста близо като жанрови характеристики и затова не е учудващо, че „Убиецът Джо“ се оказва в добри ръце и се реализира като напрегнато и изключително брутално произведение на седмото изкуство. Учудващото при неговото излизане беше хипнотичното представяне на Матю МакКонъхи в главната роля.
killer-joeТексасецът отново е в удобна за произхода си роля – този път влиза под кожата на корумпиран шериф от родния си щат, който се изявява и в опасното амплоа на наемен убиец. Безскрупулност, заплаха и неподправен садизъм бележат едно от най-нетипичните представяния на МакКонъхи в ролята от заглавието на филма. Зрителят за първи път го вижда не просто в непозната светлина, а в роля, коренно противоположна на предишните му. Повечето критици оцениха високо филма за качествата му, но всички без изключение изказаха възхищение от безкомпромисната отдаденост, с която МакКонъхи се хвърля в отблъскващата роля на Джо Купър и я превръща в портрета на един пълен психопат.

ТУК можете да прочетете и втората част от статията на Георги Петров, фокусирана върху ролите на Матю МакКонъхи в „Истински детектив“, „Интерстелар“ и други!

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия ПетроваЕволюцията на Натали Портман26.03.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино