„Вещерът“ – Анджей Сапковски

29.05.2013

witcher_4Неслучайно започнах с негативните страни на книгите. Въпреки не особено позитивното написано досега, поредицата има и своите плюсове. Гералт си остава все същия пич, чиято куулнес се стели на талази. И макар да не е най-централният герой, количеството действие с него е достатъчно, за да доразвие образа му и да ни се покаже пълния му блясък и характер. Типично за Сапковски, романите са изпълнени с действия, поглъщат вниманието, разтоварват и се четат леко. Атмосферата е мрачно средновековна, точно каквато и подхожда за едно добро фентъзи. Поредицата придобива дълбочина и мащабност. Изпълнена е с интересни обрати, дворцови интриги и множество герои, сред които има и попадения. Сетингът вече е перфектно развит. Читателят се запознава с мрачно-приказния свят на Сапковски отблизо. Сблъскваме се с бита, историята, географията, митологията, преданията и всички онези неща, характерни за мащабните фентъзи светове и добре познати ни от други поредици.

Въпреки че историята и сетингът се движат по добре изпипаните маниери на класическото фентъзи, полският творец влага много и от себе си, превръщайки книгите си в оригинално и различаващо се от втръсналите ни до болка стереотипи четиво. Все още присъства онова ненатрапчиво и умерено чувство за хумор, което ни показва, че авторът не се е взел по-насериозно от необходимото. Както споменах, романите не са лишени и от достойнства. Така че, ако сте готови да преглътнете факта, че книгите са далеч от перфектното, чете ви се леко, разтоварващо, нелигаво фентъзи и сте готови да преглътне ебати и грозното оформление (най-вече безумния розов последен том), “Вещерът” е перфектната поредица за вас.

witcher_5В заключение ще кажа, че за мен романите за Вещера бяха леко разочарование. Авторът пада с едно ниво по-надолу от първите си два сборника с разкази. При все това обаче поредицата си остава едно от най-добрите неща, които може да намерите на щанда с фантастична литература. И макар книгите да страдат от някои проблеми, “Вещерът” е правилното непретенциозно и интелигентно написано фентъзи.

Оценка:   ако сте подходили с големи очаквания след разказите  – 7/10
aко сте подходили с правилната нагласа – 8/10

Други  Вещерски ревюта:  „Цитаделата“:  Ревю на част от поредицата някъде в брой 54 на списание „Shadowdance“ , „Myfantasyexperience“

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Александър КълбовСред руините на Разделената империя с Марк Лорънс11.03.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино