Невротизъм и изтънченост или Тилда Суинтън в нейните най-добри роли

14.06.2017

Когато Катрин Матилда Суинтън била още малко момиче, тичала из полята, пеела с птичките, обезглавяла куклите си или късала косите им. Честно казано – не знам, това са си лични фантазии. И още по-честно казано, дълбоко не ме вълнува. Актрисата Тилда подчинява едновременно холивудския голям екран и малките европейски кина. Тази Тилда е повече от блестяща и никак не искам да знам дали е яла попара като малка или е закусвала с хайвер в компанията на принцеса Даяна в пансиона, където са се обучавали двете.  Какво точно я е направило толкова добра актриса? Да кажем, талант, може би усилена работа? И това не знам с точност.

Познавам Тилда от превъплъщенията й в популярното кино и в независимите филми. Най-честно казано, предпочитам да я познавам чрез работата й. Представям ви пет от най-добрите роли на невротично изтънчената в играта си Тилда Суинтън, които са облечени в смесица от меланхолия, отдаденост и грубовата красота.

Карън Краудър в „Майкъл Клейтън“ (2007)

Тилда Суинтън печели „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля за ролята на Карън Краудър. Освен Суинтън, в състава на „Майкъл Клейтън“ са Джордж Клуни, Том Уилкинсън и Сидни Полак. Дори филмът да беше нелеп, качеството му щеше да е гарантирано дори само заради актьорския състав. За щастие, не такъв е случаят, защото „Майкъл Клейтън“ е фантастичен трилър и има цялото ми сърце.

Карън Краудър е полудяла от работохолизъм и обсебена в опитите си да запази облика на обекта на работохолизма си – фирмата U-North, здрав и стабилен. Тя е сдържана и обиграна дама, която се превръща в безкомпромисен невротик с нарушени възприятия, склонен на необмислени действия и агресия само за секунди. Героинята сама е потресена от постъпките си, но не достатъчно, че да ги прекрати.

Във филма лесно се забелязва онова характерно нервно облизване на устните на актрисата, което притаява ярост, печели време и издава бързо търсене на решения. Само чрез него тя успява да ни разкаже историята на героинята си достатъчно ясно и бързо. То, в комбинация с леките потрепвания на Тилда, предава образа на Краудър с категорично отчаяние и надежда, неуравновесеност и решителност.

Джулия във филма „Джулия“ (2008)

„Джулия“ е прекрасно незахаросан трилър за един лош човек, който е принуден от обстоятелствата да взима решения, характерните за не съвсем лошите хора. Тилда Суинтън облича късата, блестяща, зелена рокля на Джулия, която се поклаща с резки движения на вечния хит на Eurythmics ‘Sweet Dreams‘, за да изиграе една от най-добрите си роли в киното. „Джулия“ е сякаш случайна криминална история, а героинята на Суинтън – случаен престъпник.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница Димитрова„Голямото плискане” окъпва сетивата в наслади, давещи разума19.03.2016

Още от Под Моста

Момчил РусевМанагуа, Виена и Пловдив: историята на група HeptagramМузика