LIFE

To do list: 100 неща за правене в България

12.03.2019

С началото на всяка година идват редица обещания и цели. От нова татуировка, нова работа, кола, през започването на фитнес до планове за бебе, всеки си съставя to do list. В повечето случаи този списък с цели започва от следващия понеделник, което е много разтегливо понятие. И така животът е това, което ни се случва от понеделник до понеделник, докато ние си попълваме органайзерите с нови цели.

Всяка година заслужава нови предизвикателства. В следващите редове ще ви представя една идея, достойна да заеме място в топ 3 на вашите цели. В англоезичната литература се прави разграничение между goal (дългосрочна цел) и objective (краткосрочна цел). Краткосрочната цел обикновено е много по точно зададена и постигането ѝ може да се измери с ясни критерии. Та, ето списък с няколко краткосрочни цели, които ще ви накарат да опознаете България и да обикнете себе си.

 „100 неща за правене в България“ е скреч постер от shantavo.bg. Освен, че би могъл да е страхотен подарък (опакован е в стилен тубус), постерът ни дава много приключенски идеи. Някои от тях са семпли и лесно бихме ги изпълнили, но за други се изисква кураж. Идеи като да отидеш на театър, да скочиш с бънджи, да посадиш дърво или да се возиш на каруца.  За да не издам всичко от постера, съм направила селекция на моите топ 5 неща за правене в България.

Да пътуваш с БДЖ

За хората, които често пътуват с влак, може би ще им се стори странно, но има напълно осъзнати и зрели хора, които никога не са се докосвали до родното БДЖ. Да, българските влакове имат много недостатъци – вратите им не се затварят, зимата можеш да си направиш снежен човек вътре, носят се странни миризми, а закъсненията с по два часа са нормално нещо. Тук обаче идва едно голямо „НО“. Във влаковете можеш да срещнеш страхотни хора, които да ти разкажат още по – страхотни истории. Самата обстановка предразполага. Ако не сте пътували до морето 9 часа, докато непознати ви свирят на китара и черпят с хляб и лютеница, нищо не сте видели. Като други плюсове ще добавя, че влакът е един от най – безопасните видове транспорт и безспорно щади бюджета. 10/10 за БДЖ.

Да пиеш бира пред Народен театър „Иван Вазов“

За хората, които са от София или по една или друга причина съдбата ги е довела тук, Народният театър е емблематично място. Градинката пред театъра е място за срещи и раздели, за запознанства, за бира, за летни спомени. Едни от най-великите истории започват със „Седях си аз пред Народен…“ Лятото там трудно се намира свободна пейка, а понякога е трудно да се предвиди кога и къде ще завърши вечерта започнала като „На по бира пред Народен“ .

Да присъстваш на събор на кукери

Когато чуя кукери автоматично в главата ми се появява „Сурва“. Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-голямата в България и на Балканите, и една сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света. Ежегодно фестивалът се провежда последните петък, събота и неделя от януари. На пернишкия площад дефилират над 6000 участници . И въпреки че сурвакарите, кукерите, дервишите, бабугерите и всякакви такива български страшилища са мнозинство, всяка година има маскирани и от други държави и континенти. Препоръчвам да обвържете ходенето си в Перник и с посещение на минния музей. Музеят е разположен под земята, в истинска мина.

Да посетиш стария град на Пловдив

Снимка: Теодор Стоянов, Нула 32

От който и край на България да сме, няма как да не се съгласим, че Пловдив е един от най- красивите ни градове. В стария град можете да откриете всичко – от прекрасни старинни къщи, през малки тайни улички до музика на открито в живописни заведения.

Бонус информация: В последните години, когато става дума за Пловдив, редом до него върви и „Капана“. „Капана“ е в същинския център на града и е създаден като средище на занаятчии. През 2013-2014 година бе превърнат в квартал на творческите индустрии с идеята в него да се провеждат културни фестивали. В Османската империя „капан“ често са наричали места за търговия. Думата „kapan“ се е ползвала за везна за големи товари, a с името „Капан“ са били кръщавани места, където има такава везна и тя обикновено е била в търговската част на града. Сегашния пловдивски квартал се е образувал между две пазарни пространства, притиснати отвсякъде с дюкяни.

Да минеш пътя на Ботевата чета

Сложила съм на първо място именно тази цел заради егоистични подбуди. Целия си живот съм прекарала във Враца. Град, който е обвързан с Христо Ботев и Ботевата чета. Градът е областен център, но не се случва нищо. Именно между всички неслучвания и еднакви дни се намира една седмица посветена на Ботев, в която Враца оживява. Върхът на честванията е походът „Козлодуй – Околчица“. Всяка година рано сутринта на 27 май походниците се събират на централния площад във Враца, който носи името на Христо Ботев. Те са от цялата страна – от училищни групи, през пенсионерски клубове до семейства, решили да посетя в децата си любов към родината.

Кметът тържествено изпраща всички желаещи да минат по пътя на Ботев, след което автобусите с походници тръгват към козлодуйския бряг. И приключението започва. Разстоянието е 120км. За хората, които не са били част от похода, вероятно звучи много. Истината е, че има магия около това събитие, която не ти позволява да се откажеш. Има дни, в които вървиш по 40 км. в жега, а на следващия ден в кал и дъжд, после намираш жаба в палатката или се къпеш при непозната баба срещу два лева. Има дни, в които въобще нямаш късмета да се изкъпеш. Всяка сутрин обаче си заслужава ставането в 6, обуването на обувките и поемането по пътя на Ботев. Колкото и невероятно да звучи, групите от походниците вървят през гори и населени места, пеят патриотични песни и им е хубаво, че са българи. И когато стигнеш върха знаеш, че всичко си е струвало.

Ако сте се мотивирали да опознаете България, може да намерите останалите 95 неща за правене тук: https://shantavo.bg/skrech-poster-100-neshta-za-pravene-v-bulgaria

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваУикенд бягство: Българските обекти в Списъка на ЮНЕСКО21.11.2019

Още от Под Моста

Под Моста5 места, на които да си доброволец това лятоLIFE