Топ 5 роли на Хелена Бонъм Картър

10.07.2016

3. Кралица Елизабет, „Речта на краля” – ‘It’s ‘Your Majesty’ the first time. After that is ‘ma’am’, as in ‘ham.’

Снимка: 'Jane Austen Film Club' Blog
Снимка: ‘Jane Austen Film Club’ Blog

Историческата драма „Речта на краля” съвсем заслужено донася на Хелена Бонъм Картър номинация за „Оскар“ в категорията за най-добра поддържаща женска роля на 2010 година и награда „БАФТА“ в същата категория. Актрисата излиза от кръга на вечно ексцентричните си образи и представя по великолепен и пленителен начин една здраво стъпила на земята личност, практична и мъдра. Именно това са качествата, които прилягат на една кралица, а точно такава играе Хелена Бонъм Картър в „Речта на краля”. Елизабет Боуз-Лайън, позната още като Кралицата майка е съпругата на британския крал Джордж VI и негова незаменима опора по време на управлението му. Филмът не се съсредоточава толкова много върху политиката, а върху далеч по-човешки и духовни теми в своята рамка, което дава възможност на Хелена Бонъм Картър и екранния ѝ партньор Колин Фърт да разкрият напълно актьорския си потенциал. Винаги е истинско предизвикателство да изиграеш реално съществувал човек, защото трябва да го представиш максимално истинно, като същевременно придадеш нужната енергия на образа му. Хелена Бонъм Картър представя Кралицата майка с точната енергия – на грижовна и отдадена съпруга и същевременно на изключително силна жена.

2. Госпожа Ловет, „Суийни Тод” – ‘All good things come to those who can wait.’

Снимка: Popcorn Reel (Archive)
Снимка: Popcorn Reel (Archive)

Колко печално звучат тези думи на госпожа Ловет, когато знаеш злополучния край на историята ѝ. Нейното чакане не свършва с нищо хубаво. Филмовата адаптация на мюзикъла „Суийни Тод: Бръснарят Демон от Улица Флийт” е една пропита с кръв история (наистина, има кръв навсякъде) за саморазрушаващата сила на отмъщението и пагубните човешки страсти. В истински Шекспиров (или пък Джордж-Мартинов) стил почти всички главни действащи лица накрая падат мъртви. Хелена Бонъм Картър е абсолютно на мястото си в зловещата атмосфера на калния викториански Лондон, създадена от съпруга ѝ – режисьорът Тим Бъртън. Ако трябва да изброим начините, по които героинята ни изумява, не знаем откъде да започнем. Дали от пайовете ѝ с месо, за чието съдържание ви съветваме да не питате, дали нейните песни или пък странната ѝ връзка с налудничавия бръснар, чийто бръснач опитват дузина нещастни брадясали мъже в Лондон.

Госпожа Ловет е комплексна героиня и пластовете на нейната личност постепенно започват да се разкриват с развитието на действието, докато не стигнат до трагичната кулминация. Именно заради това, а и заради факта, че през значителна част от филма тя трябва да пее, Хелена Бонъм Картър признава, че това е една от най-трудните ѝ роли в кариерата. Интересно е, че връзката на Хелена с режисьора Тим Бъртън по никакъв начин не ѝ осигурява място на снимачната площадка през 2008 година. Всъщност, за да получи ролята на госпожа Ловет, която е искала да изиграе от много време, тя минава през кастинг. Одобрението на Хелена за ролята на странната хазяйка на демоничния бръснар е безспорно едно от най-добрите решения, взети от продуцентите на музикалния трилър. Само тя може да придаде нужната доза странност и мрак в образа на госпожа Ловет и на този фон да добави и елементи като очарование и прокрадваща се светлина, породена от вярата в бъдещето.

1. Марла Сингър, „Боен клуб” – ‘Tyler, you’re the worst thing that ever happened to me.’

Снимка: Wallpapers Up
Снимка: Wallpapers Up

„Боен клуб”е филм, който определя цяло едно поколение. Създаден в края на 90-те, той се превръща в емблематичен за това десетилетие. Причината – неговият неочакван обрат и привлекателни, макар и объркани герои. Марла Сингър е един от тези герои, притиснати и неудоволетворени от съществуването си. Нейната връзка с неназования разказвач с раздвоение на личността още повече усложнява вече хаотичния ѝ свят, но всичко завършва с една от най-запомнящите се финални сцени в историята на киното. Именно „Боен клуб” през 1999 година показва за пръв път друга страна от възможностите на Хелена Бонъм Картър пред камерата. Актрисата успява да пресъздаде един психически лутащ се образ, който, въпреки своите проблеми, е по своему жив и привлекателен за зрителите. Качествата на лентата и привидната лекота, с която е представен един толкова сложен образ, превръщат Марла Сингър в определяща роля за цялата кариера на Хелена Бонъм Картър. Наградата ‘Empire’ за най-добра британска актриса допълнително доказва приноса на Хелена към успеха на „Боен клуб”.

Това далеч не са единствените добри роли на Хелена Бонъм Картър в киното, но са нейните най-запомнящи се и любими превъплъщения, за които няма как да не се сетим, когато чуем името ѝ. Ако сме пропуснали някоя от любимите ви роли на актрисата, споделете коя е тя в коментарите.

Автор: Алексия Петрова

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия Петрова"Алиса в Огледалния свят" - spoiler-free ревю25.05.2016

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE