Пакост или лакомство? Или пък книга?

Инициативата All Hallow’s Read
HalloweenХелоуин е, затова нека за няколко минутки да забравим, че сме в България и да се пренесем в дъждовна Англия, за да се потопим в автентичната красота на празника!

Улицете са осветени от множество тиквени фенери, а навсякъде бродят умалени (или не чак толкова) копия на вампири, зомбита, мумии, духове и всякакви други магични и страшни същества. Къщата е пълна с различни лакомства, а Ваша милост вероятно подскача при всяко чуване на звънеца, готова да раздава сладкиши до откат, само за да спаси току-що измитите прозорци от яйцата, които биха полетели към тях дори при най-малкия намек за липса на сладко и включване на опцията „номер“.

Обаче колкото и хубаво и вълнуващо да звучи това, все пак е някак клиширано и твърде стандартно. Ето защо Нийл Геймън предлага една чудесна добавка и стартира инициативата ‘All Hallow’s Read’, за която мисля да Ви разкажа. Раздаването на лакомства е забавно, обличането на костюми – вълнуващо, но кампанията ‘All Hallow’s Read’ прави празника още по-магичен и вълшебен. Идеята е съвсем простичка – Нийл Геймън предлага на Хелоуин, освен всички сладкиши, които раздаваме, да подарим и книга. Не каква да е книга обаче, а страшна такава – книга за духове, феи, призраци или, ако сте малко по-екстремно настроени – със серийни убийци, разхождащи се измежду страниците, или тъмни мистерии, които чакат разгадаване и държат читателя в напрежение по цели нощи. Разбира се, четивото трябва да е съобразено с възрастта на човека, когото ще зарадвате – детска страшна книга за малчуганите и по-сериозна и плашеща за големите.
Halloween2Замислете се обаче – колко ли хубаво би било да се събудите и да откриете лъскава опаковка, а в нея – страшната книга, която сте искали да си купите от две седмици насам! И макар и вероятно да не сте в Англия или пък в някоя страна, в която празнуват Хелоуин по точно този начин, винаги можете да навлечете някой празничен, страшен костюм, да хапнете някое лакомство, за да уважите традицията, и да посетите близката книжарница, за да се сдобиете с някоя страшна книга или пък да вземете такава за подарък, като едновременно с това участвате в чудесната инициатива ‘All Hallow’s Read’.
Halloween3И ако все още се чудите коя книжка да предпочетете за повода, ето някои от нашите предложения:

Детски страшни книги:
„Коралайн“, Нийл Геймън
„М като Магия“, Нийл Геймън
“Дървото на Вси Светий“, Рей Бредбъри
„Вещиците“, Роалд Дал
Страхотии за възрастни:
“Нощни приказки”, Джон Конъли;
“Нещо зло се задава”, Рей Бредбъри
“Книга за гробището”, Нийл Геймън
“Четири след полунощ”, Стивън Кинг;
„Бялата врана”, Маркъс Седжуик;
„Рога“, Джо Хил
„Баскервилското куче”, Артър Конан Дойл;
“Торба с кости”, Стивън Кинг;
„То“, Стивън Кинг;
„Мизъри“, Стивън Кинг;
„Кутия с форма на сърце“, Джо Хил
„Кървави книги“, Клайв Баркър

С това Ви пожелаваме един страшен и вълшебен Хелоуин!
Пакост или лакомство?

Лилия Кънева
е на 20, е студентка по Психология в СУ „Св. Климент Охридски”. Интересува се от музика, рисуване, кино, телевизионни сериали, танци и астрономия. Като най-млад член на екипа на ПодМоста, все още има желание да е прилежна и усърдна в академичните дела.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to