Пакост или лакомство? Или пък книга?

31.10.2014

Инициативата All Hallow’s Read
HalloweenХелоуин е, затова нека за няколко минутки да забравим, че сме в България и да се пренесем в дъждовна Англия, за да се потопим в автентичната красота на празника!

Улицете са осветени от множество тиквени фенери, а навсякъде бродят умалени (или не чак толкова) копия на вампири, зомбита, мумии, духове и всякакви други магични и страшни същества. Къщата е пълна с различни лакомства, а Ваша милост вероятно подскача при всяко чуване на звънеца, готова да раздава сладкиши до откат, само за да спаси току-що измитите прозорци от яйцата, които биха полетели към тях дори при най-малкия намек за липса на сладко и включване на опцията „номер“.

Обаче колкото и хубаво и вълнуващо да звучи това, все пак е някак клиширано и твърде стандартно. Ето защо Нийл Геймън предлага една чудесна добавка и стартира инициативата ‘All Hallow’s Read’, за която мисля да Ви разкажа. Раздаването на лакомства е забавно, обличането на костюми – вълнуващо, но кампанията ‘All Hallow’s Read’ прави празника още по-магичен и вълшебен. Идеята е съвсем простичка – Нийл Геймън предлага на Хелоуин, освен всички сладкиши, които раздаваме, да подарим и книга. Не каква да е книга обаче, а страшна такава – книга за духове, феи, призраци или, ако сте малко по-екстремно настроени – със серийни убийци, разхождащи се измежду страниците, или тъмни мистерии, които чакат разгадаване и държат читателя в напрежение по цели нощи. Разбира се, четивото трябва да е съобразено с възрастта на човека, когото ще зарадвате – детска страшна книга за малчуганите и по-сериозна и плашеща за големите.
Halloween2Замислете се обаче – колко ли хубаво би било да се събудите и да откриете лъскава опаковка, а в нея – страшната книга, която сте искали да си купите от две седмици насам! И макар и вероятно да не сте в Англия или пък в някоя страна, в която празнуват Хелоуин по точно този начин, винаги можете да навлечете някой празничен, страшен костюм, да хапнете някое лакомство, за да уважите традицията, и да посетите близката книжарница, за да се сдобиете с някоя страшна книга или пък да вземете такава за подарък, като едновременно с това участвате в чудесната инициатива ‘All Hallow’s Read’.
Halloween3И ако все още се чудите коя книжка да предпочетете за повода, ето някои от нашите предложения:

Детски страшни книги:
„Коралайн“, Нийл Геймън
„М като Магия“, Нийл Геймън
“Дървото на Вси Светий“, Рей Бредбъри
„Вещиците“, Роалд Дал
Страхотии за възрастни:
„Нощни приказки“, Джон Конъли;
„Нещо зло се задава“, Рей Бредбъри
„Книга за гробището“, Нийл Геймън
„Четири след полунощ“, Стивън Кинг;
„Бялата врана“, Маркъс Седжуик;
„Рога“, Джо Хил
„Баскервилското куче“, Артър Конан Дойл;
„Торба с кости“, Стивън Кинг;
„То“, Стивън Кинг;
„Мизъри“, Стивън Кинг;
„Кутия с форма на сърце“, Джо Хил
„Кървави книги“, Клайв Баркър

С това Ви пожелаваме един страшен и вълшебен Хелоуин!
Пакост или лакомство?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминПет заглавия, на които да хвърлиш едно око през февруари02.02.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър