Уикенд бяство: Паркът за танцуващи мечки в Белица

11.09.2018

– Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо.
Пух помисли, помисли и каза:
– Така имат възможност да станат по-добри!

Из ,,Мечо Пух” на Алън Милн

Помните ли историята на Мечо Пух? Едно говорещо мече и неговите приятели ти показват, че всъщност на света само две неща са истински важни: любовта и добротата. Позволете ми да ви разкажа една малко по-различна приказка за едни малко по-различни мечета. Мечетата от парка за танцуващи мечки в  град Белица.

 

Предистория

Знаете ли какво е мечкадарство? Това е традиция, остатък от Средновековието, при която малки мечета се отделят от майките им, а след това се приучват да “танцуват” върху горещи метални плочи. През носовете им, които са най- чувствителната част от телата на мечетата, се прекарват халки. След това те се държат на верига и се хранят с отпадъци и сладко, понякога биват опиянявани с алкохол, бити и обезобразявани. Мечките нямат добър слух, не могат да имат никакви музикални преживявания и техните “танци” са просто резултат от болезненото дресиране на което са подложени.

Паркът за танцуващи мечки

Рай за мечките

През 1999г. Четири лапи и фондация Бриджит Бардо започват своята инициатива за спасяване на танцуващи мечки от българските градове и изграждат за тях убежище край гр. Белица. Година по- късно първите три мечета са вече в парка, а през 2002г. мащабът на проекта става толкова голям, че промяна в българския закон забранява представленията с кафяви мечки. С времето площта на парка се увеличава, както и броят на спасените мечки.

В естествена среда едно малко мече бива обучавано и обгрижвано от майка си около две години. През това време то се научава как да се справя само в дивия свят. Танцуващите мечки се отнемат от майките им около шестия месец след раждането си. Това означава, че те на практика не могат да оцелят в природата. Тук идва ролята на парка. Той имитира максимално естествената среда на кафявите мечки и стимулира развитието на техните инстинкти. Там животните не се развъждат, това не е зоопарк, не е затвор, а шанс за по-добър живот. Създателите го наричат рай за танцуващи мечки.

Ако ги питате какво е бъдещето на парка след като бъде спасена и последната танцуваща мечка, те ще ви кажат това- ,,Няма бъдеще, има само една благородна мисия, изпълнена в настоящето.”

Посещението

Парк за танцуващи мечки

Белица се намира в района на Банско. Тръгваме натам. Наближаваме, а пътят се стеснява все повече и повече, накрая караме по

черен път с чакъл и пясък. А около нас- гората. Отваряме прозорците, въздухът е чист. Дробовете ни се пълнят с щастие. Стигаме до паркинга, той е точно покрай оградата. Посреща ни едно кафяво мече, а след него портата с табела ,,Парк за танцуващи мечки“. Обиколките се правят само с гид на всеки час, а докато чакаме може да разгледаме информационния център и да се качим на панорамната площадка. В информационния център се пуска клип за танцуващите мечки, как са спасени и каква е историята на парка. От панорамната площадка се виждат отделните сектори в които са групирани мечетата по характери.

Започваме обиколката. Нашият гид ни развежда из пътеките за посетители, които минават между секторите. Мечките ни забелязват и идват покрай оградата, на една ръка разстояние. Не са агресивни, по-малките от тях даже ни се радват и ни следват, докъдето могат. Водачът ни разказва историята на всяко едно мече. Показва ни убежищата им за зимен сън. Първоначално екипът на парка ги е изкопавал, но с течение на времето мечките са се научили да го правят сами. Пътеките са на места стръмни и неравни, защото теренът имитира максимално естествената среда на животните. Продължителността на обиколката е около четиридесет минути.

Посещението на парка е едно очарователно преживяване. Като повечето места, които ви показваме в ,,Уикенд бягство“, така и това не може да се усети истински чрез прочит на един разказ. Тук моята приказка приключва. Но вашата още не е започнала! Можете да посетите парка за реабилитация на танцуващи мечки всеки ден до 18.00 ч. с изключение на месеците от декември до март включително. Повече информация можете да намерите тук.

Всъщност на света само две неща са истински важни: любовта и добротата.


Автор: Йоанна Антова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваУикенд бягство: По пътя на виното13.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование