Уикенд бягство: Родопската теснолинейка, машина на времето

28.08.2018

Билетът за влак събужда много повече надежди от лотарийния.

Пол Моран

Родопската теснолинейка, снимка: Кристиан Ваклинов

Днес искам да ви продам билет за пътуване назад във времето. 

През Първата световна война в България се усеща липсата на транспортна връзка с някои кътчета на страната. Родопите са тежко засегнати от този проблем. Те са почти недостъпни, оставени в изолация, като това ги прави лесна мишена по време на война. Така, през 1916г. , е решено в района да бъде изграден теснолинеен релсов път, а десет години по-късно първият влак на теснолинейката е в движение. Все пак чак през 1945г. трасето стига до Добринище, последната спирка на теснолинейката и до днес. Нарича се теснолинейка, защото междурелсието е 760мм в сравнение със стандартния от 1435мм.

Влак на теснолинейката, снимка: Кристиан Ваклинов

Теснолинейката изминава 125 км от край до край със скорост от едва 25км/ч. Нещо непознато за съвременния човек, свикнал да “лети” към своята дестинация. Е, тук ще използвам клишираната фраза, че не е важна крайната цел, а самото пътуване. Или поне така е при Родопската теснолинейка. Пътят, който ще изминете с нея от гара ,,Септември” до Добринище, е живописен и осеян с ЖП мостове, тунели, “осмици” и “шесторки”. Самите подвижни състави са на поне тридедет години и носят носталгичното усещане, че някак сме се върнали в 80-те години на 2о век. А от миналата година влак ,,Родопи” разполага и с бюфетен вагон.

По същия начин, по който се възхищаваме на недокоснатата природа, се радваме и на теснолинейката, незасегната от времето и модернизацията.

Родопската теснолинейка, снимка: Кристиан Ваклинов

Все пак сигурно се чудите какво можете да видите и преживеете по пътя. Затова ще ви дам някои идеи:

Дом-музей на теснолинейката

Той се намира на спирка ,,Цепина” и отваря врати през 2017 г. като сградата е възстановена изцяло от доброволци. Дом-музеят е на два етажа и в него може да видите стари снимки, автентично табло- разписание от 1985г. , може да влезете в някогашната канцелария на гарата, да си маркирате ретробилетче на компостьор, както и да обърнете истинска железопътна стрелка. Дом музеят, обаче, отваря само при заявка, която можете да направите на тел.: 0892 288 220. Входът е безплатен.

Дом-музеят на Родопската теснолинейка, снимка: Кристиан Ваклинов

ЖП гара ,,Аврамово”

Това е най- високата гара в България и на Балканския полуостров, разположена на 1267м. надморска височина. Тук през 1912 година се води първото сражение между българи и турци от Балканската война, провело се на връх Велийца, при което тези територии са освободени и стават български. Около гарата има чудесни места, където да се разходите, или да поседнете за неделен пикник сред ливадите. Именно там се и състоя първият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорà и песни край релсите тесни” в началото на август тази година.

,,С хора̀ и песни край релсите тесни”, снимка: Кристиан Ваклинов

,,Добринишко лято” 2018

Последната спирка на Родопската теснолинейка е Добринище. Там, на площада пред кметството, всяка събота вечер до средата на септемрви се събират самодейни състави от България, както и някои от Македония и Гърция, които представят музикална и танцова фолклорна програма. Всеки петък до края на август, пък, има лятно кино с прожекции на български филмови класики.

Събота вечер в Добринище

И като за финал…

102 годишнина от раждането на идеята за теснолинейката

На 2 септември 2018 във Велинград ще се чества годишнината от раждането на идеята за теснолинейката. Той съвпада със 70 годишнината на Велинград като град и 10 години, откакто е СПА столица на Балканите. Тръгва се в 8.30ч. от гара ,,Септември” с влака ,,Родопи” и в 10.00ч. се пристига във Велинград. По обяд в центъра на града концерт ще изнесе ансанбъл ,,Добруджа”. А в 17.30ч. е връщането обратно към гара ,,Септември”.

Теснолинейно, снимка: Кристиан Ваклинов

Ако искате да се повозите, разписанието можете да намерите тук, а цената на билета от гара ,,Септември” до Добринище е 6.50лв. еднопосочно.


Автор: Йоанна Антова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваУикенд бягство: По пътя на виното13.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование