Под купола – читав сериал по Стивън Кинг

09.08.2013

Всеизвестен факт е, че творбите на Стивън Кинг никак не са лесни за филмиране. Били сме свидетели на множество адаптации по книгите му, но някак режисьорите трудно успяват да уловят духа на историите му, което прави екранизациите далеч не толкова впечатляващи и успешни, колкото е бил началния замисъл. Предизвикателството обаче си остава и от време на време се появяват доброволци, които да го приемат и да се опитат да направят нещо наистина впечатляващо, което да грабне зрителите и да ги задържи пред екраните. Поредните такива са Брайън Воуган и CBS, които са се наели с нелеката задача по филмирането на  „Под Купола”.
UNDER-THE-DOME

Сериалът ни отвежда в Честърс Мил  – градче, неразличаващо се по нищо от останалите такива в Мейн. И, разбира се, животът там си тече напълно нормално, докато изведнъж над града не се спуска невидима бариера, която отделя жителите от останалия свят във всеки възможен смисъл на думата – през купола не могат да преминат никакви машинарии, всеки електрически уред в близост гърми, а за капак на всичко и звуците не преминават, оставяйки жителите на градчето тотално изолирани.

Още ревюта на сериали – вижте Тук! 🙂

И докато Куполът се противопоставя на всякакви опити да бъде разрушен, жителите на градчето бавно започват да осъзнават положението си и да показват истинската си същност, а разнобразие от персонажи определено има, като създателите са се постарали да съберат възможно най-приятната комбинация от актьори, които да ни радват.

Започваме с Дейл Барбара (Майк Вогъл – „Бейтс Мотел”, „Брулени хълмове”)  – Барби – чаровник с тъмно минало, попаднал в Честърс Мил „съвсем случайно”, но пък определено необходим в екстремната ситуация, в която са жителите на градчето. Негов постоянен спътник е репортерката Джулия Шамуей, изиграна от Рашел Льофевр („Здрач”),  която търси изчезналия си съпруг и, типично по репортерски, има навика да си вре носа там, където не й е работа.

Pilot

Разбира се, това няма да е екранизация по Кинг без някой и друг психар, който да сее поразии наляво-надясно и да тормози градчето. Е, тук си имаме даже двама – „Големият Джим” Рени и синът му  Джуниър,  и докато бащата опитва да играе ролята на добър кмет, яростно криейки мръсните си сделки, синчето му e перфектният откачалник – ужасно избухлив, ревнив и прекалено опасен, за да бъде оставен да скита свободно из градчето.
Всички те обаче звучат някак прекалено стандартно, затова, освен тях, в „Под Купола” имаме и Джо и Нори –момче и момиче, които започват да получават припадъци, когато се докоснат, а нещата, които говорят по време на гърчовете, са напълно нелогични дори и за самите тях. Двамата са свързани с Купола по мистериозен начин, но вместо да се уплашат, те започват свое собствено проучване, опитвайки се да разберат какъв е източника на Купола и дори достигайки до самия му център, само за да прибавят  още няколко въпроса към вече наличните.
UNDER-THE-DOME-First-Look-600x325
„Под купола” разполага и с подходящата атмосфера – звукът и картината са чудесно съчетани, пейзажът се мени от почти идиличен до напълно апокалиптичен, а и с персонажите се случва подобно преобразяване – изведнъж истинктът за оцеляване надделява и виждаме тълпи, опитващи се да се докопат до възможно най-много неща в супермаркета, банда, която краде, лишавайки останалите хора от важни ресурси и алчен и зъл фермер, който отказва свободен достъп до единствената питейна вода в града, впоследствие поемайки монопола и нещо друго, важно за оцеляването на жителите.

Разбира се, като всеки сериал, и този си има своите недостатъци.
Действието в „Под Купола” се развива някак бавно, мудно дори, в началото героите изглеждат бледи и скучни, но пък, за щастие, нещата не остават дълго така. Постепенно връзките започват да си проличават все повече и повече, стига само да устискате достатъчно дълго.

under_the_dome_blue_on_blue

Важно е да се отбележи и че сериалът има доста разминавания с книгата. Ако трябва да бъдем напълно честни, повечето допирни точки са на база самия Купол, имената на героите и до някаква степен характерите им. Повечето персонажи са доста смекчени, а действието в сериала върви по съвсем различен начин, включвайки неща, които въобще не присъстват в книгата, като например ято красиви (и по всяка вероятност важни) пеперуди и мистериозното яйце, за което все още не знаем почти нищо. Краят на сериала също ще бъде променен и няма да има общо с този в книгата.
Всъщност, аз бих отчела това само като плюс, защото така и челите книгата ще бъдат заинтригувани от това, което се случва на малкия екран и ще тръпнат в очакване за следващия епизод.
Необходимо е да се спомене, че самият Стивън Кинг одобрява промените, а това никак не е малко.

Още ревюта на сериали – вижте Тук! 🙂

Какво ще се случи с хората, затворени под купола, дали ще оцелеят, каква роля имат пеперудите и мистериозното яйце, защо и как Джо и Нори са свързани с невидимата преграда  предстои да разберем, затова, паркирайте се пред телевизорите и проследете с нас съдбата на хората в „Под купола” по Стивън Кинг.

Оценка: 7/10

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледаме01.11.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE