Urban Tapes: разговор с Лина-Никол

15.01.2018

Когато говорим за RnB и соул в България, няма как да не се спрем и поговорим за Лина-Никол. Тя е абсолютно прекрасна и участието и в Urban Tapes беше въпрос на време. Ето го и нашия разговор с нея, а сесията може да видите малко по-надолу.

Как започна да се занимаваш с музика?

Няма конкретна дата или момент на прозрение. Спомням си вечерта, когато качиха първото ми пиано вкъщи, първия ми концерт, първото ми интервю, първото ми прослушване, първите ми по-сериозни изяви. Не слагам конкретно начало, защото явно където и да ме отвежда животът, музиката е там, винаги.

Музиката, която слушаме в някакъв определен период от живота ни, се оказва и тази, която ни прави музиканти после? Как реши, че това е твоят стил?

Израстнах с R’n’B/соул музиката. Тя докосва душата ми. Винаги съм любопитна и търся нова музика, разучавам други стилове, но усещането не е същото. Това си е чувство, не нещо, което може да бъде обяснено. Просто знаеш, че това е музиката, която обичаш.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

Човек се развива и слуша различни неща. Аз съм от поколението, което се вдъхновяваше от Уитни Хюстън, Тони Брекстън, Марая Кери, Чака Кан, Кристина Агилера, Бейбифейс, Лени Кравиц, Стиви Уондър, а сега вече ми е трудно да изброя дори малка част от артистите, които слушам.

Какво е да правиш музика в България?

Същото сигурно каквото е и в Англия, Америка, Германия, Холандия – ентусиасти се събират и творят, мечтаят и се стремят да се развиват. Не при всеки началото е едно и също, но когато правиш музика заради самата музика, най-важното е да твориш с хора, които те разбират и имат твоите виждания и усещания. Магията на изкуството е процесът, не някаква крайна точка.

Кой е най-добрият концерт, на който си била?

Един от най-добрите концерти, на които съм присъствала, беше на Раул Мидон в Sofia Live Club. Един човек на сцената, само това трябваше. Емоцията, разказите, изразяването бяха достатъчни да ме пренесат в тотално друг свят. Клубът беше претъпкан, а аз имах чувството, че съм сама с музиката му. Невероятна магия.

Има ли музикант/изпълнител, с когото би искала да работите?

Наскоро гледах концерт на Бруно Марс, ох, този човек…хаха. Мога да изброя мнооого велики имена.

Разкажи за първото си участие?

Първите ми участия са били концерти по класическо пиано. Винаги излизах с огромен страх на сцената да не направя грешка и краката ми никога не стигаха до педалите, защото си бях и все още съм дребосък.

Защо реши да вземеш участие в Urban Tapes?

Urban Tapes са страхотен екип и още от първото им видео ми хареса това, което правят, чаках с нетърпение възможността да работим заедно и когато това се случи, се забавлявахме много. Пожелавам им да се развиват все повече.

Какво ти предстои?

За концерт, най-скоро ще се видим на 13 февруари в бар “Петък” от 20:00 ч. А другото, което предстои, е издаването на една песен на 9 февруари, която е направена с много любов, търпение и талантливи хора, които се постараха много за тази продукция.

В кой град по света мечтаеш да имаш концерт и защо?

Не мисля, че градът има значение, а по-скоро емоцията, която публиката ще донесе. Но ако трябва да избирам, Берлин ми е един от любимите градове. Винаги когато отивам, се зареждам с много положителни емоции, срещам усмихнати хора и слушам много добри групи или артисти.

Какъв съвет би дала на по-младите (малките) от теб, които се колебаят дали да се захванат с това, което обичат (в лицето на музиката), или с някоя професия, която гарантира по-сигурна реализация?

Ще им кажа, че трябва да следват сърцето си на 1000%. Сега светът е много по-различен и възможностите са много, стига да имаш хъс, да се трудиш и да си достатъчно креативен и гъвкав. Родителите винаги се притесняват и ни учат да си “уреждаме” живота, така да се каже, но когато искаш нещо много силно, трябва да рискуваш. Ако си достатъчно добър, другите също го потвърждават и виждаш, че има смисъл, тръгваш с пълна увереност и не поглеждаш назад.

3 важни неща за всеки, който иска да е музикант и да успее с това?

Постоянство (нищо друго не работи по-добре от този принцип). Търпение (винаги искаме нещата да се случат веднага без да се замисляме дали сме подготвени, а понякога прибързваме и оттам идват грешките). Екипна работа и уважение (няма по-ценно нещо от това да работиш с други позитивни и талантливи хора, да си помагате и заедно да градите нещо хубаво, така че последните две вървят ръка за ръка). Иииии Have fun, always!

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор със Soulmate#230.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование