Urban Tapes: разговор с Van Cock

05.12.2017

“Overrated love” е парчето, което ни запали по Van Cock, а преди няколко седмици вече ги слушахме и с ново EP. Вече са ни любимци, а музиката им е различна и заслужаваща подобаващо място във всеки плейлист. След като записахме “It’s a lie” зададохме и обичайните си въпроси.

Как започна да се занимаваш с музика?

Случайно. Един съсед ми подари кухарка с една струна и бях сигурен, че на 6 ще бъде много по-забавно.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

С времето преминах през какви ли не стилове, но в основата си остана рокендролът и всичките му ъндърграунд разклонения – пънк, сърф рок, рокабили, гараж. Фундаментални все пак си остават RATM, Sublime, Rancid, QOTSA, Fun Lovin’ Criminals.

Какво е да правиш музика в България?

Предизвикателство, особено с нашия стил. Далеч сме от мейнстрийма, но намерихме своята публика и сцена и се чувстваме уютно там. Не мрънкаме, че няма пари и всичко става на принципа DIY. Това със сигурност помага повече, отколкото пречи, защото имаш пълна свобода на изразяване, което е основата за писане на хубава музика. Без вмешателство на продуценти и натиск от музикални медии.

Кой е най-добрият концерт, на който си бил?

Беше съвсем скоро – Nick Cave And The Bad Seeds в Белград.

Разкажи за първото си участие?

Първият ни концерт беше миналата година и беше голяма тръпка, защото не се знаеше как ще реагират хората и изобщо дали ще се получи добре, пък това е важно за промото на една група. В крайна сметка беше чудесно и това ни мотивира много занапред.

В кой град по света мечтаеш да имаш концерт и защо?

Може би в LA. Защото оттам произлиза и музиката, която свирим.

Какъв съвет би дал на по-младите (малките) от теб, които се колебаят дали да се захванат с това, което обичат (в лицето на музиката), или с някоя професия, която гарантира по-сигурна реализация?

Според мен нищо не пречи човек да се занимава и с двете. Естествено, че е по-приятно да се отдадеш изцяло на музиката, но, както знаем, в България трудно се преживява така. Дано нещо да се промени в тази посока и държавата някога да реши да финансира нещо различно от посредствеността, но не тая големи надежди.

Защо решихте да вземете участие в Urban Tapes?

Харесва ни, че участват нови банди, а не е на динозавърски принцип. Харесва ни, че форматът е насочен към алтернативния и инди рок, а не към комерсиалните течения в българската музиката. И най-вече това, че ни поканиха.

Какво ви предстои?

Загубихме листчето с плана за бъдещето ни, но по спомени януари ще направим концерт, след това ни предстои да запишем и първи албум, което се надявам да се случи в рамките на следващата година, като междувременно ще гледаме да участваме сравнително активно на българската сцена, надявам се скоро да излезем на турне и да видим малко свят.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор със Soulmate#230.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE