Urban Tapes: разговор с Dead Man’s Hat

19.11.2017

Една от последните сесии на Urban Tapes бе с любимите ни Dead Man’s Hat, а пред обичайните въпроси се изправя Ража.

Как започна да се занимаваш с музика?

Като бях малка ходих на уроци по пиано за около 5 години, след това спрях уроците като бях тийнейджър поради различни причини. Но, мисля че тогава ми се разви слуха сериозно и това го разбрах след като започнах да свиря на китара преди около 6 години.

Научих се сама да свиря акорди на песни, които харесвах и означаваха нещо за мен, същевременно започнах да пея. Една година след това реших да направя един небрежен акустик лайв в Арт Хостела след като моите приятели ме насърчаваха да го направя. От тогава съм на сцена.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

Много са! Edward Sharp&The Magnetic Zeros, London Grammar, Ben Howard, The Staves, Damien Rice, Arcade Fire, Beirut, Lykke Li, Laura Marling, Norah Jones, Iron&Wine, Radiohead… От българските Нова Генерация, Nasekomix, Ревю, Baby Face Clan,Остава

Какво е да правиш музика в България?

Това е като да си на лодка, която има две дупки, които пропускат вода, да ги запушиш с двата крака, с едната ти ръка да гребеш, с другата да търсиш сушата с бинокъл.

Кой е най-добрият концерт, на който сте били?

Мисля, че това е концерта на La Femme в Париж на фестивала Rock en Seine миналата година.

Има ли музикант/изпълнител, с който бихте искали да работите?

Всяка възможност за работа с добър музикант е добре дошла, стига да имаме еднакво виждане и вкус към музиката.

Разкажи за първото си участие?

Първото ми участие беше на 30 oктомври 2013г в Арт Хостела, нямах план да се занимавам с музика, правих го от чиста любов. Но неочаквано за мен мястото се напълни и даже имаше хора, които не успяха да влязат. Бях много притеснена.

Защо реши да вземете участие в Urban Tapes?

Харесваме акустичната музика, мен лично този стил ме зариби най-много да свиря на китара. Като започнахте много се зарадвах и от тогава исках да направим нещо заедно.

Какво ви предстои?

Записи по дебютния ни албум, още един сингъл, концерти..

В кой град по света мечтаеш да имаш концерт и защо?

Париж. С Илияна сме фенове на френската култура и музика. Но не искаме само там, бихме свирили навсякъде, където хората ценят изкуството и културата. Миналата година свирихме в Амстердам и в 4 града в Германия. Мислим да попътуваме през 2018 за да представим това, което правим в момента.

Какъв съвет би дал на по-младите (малките) от теб, които се колебаят дали да се захванат с това, което обичат (в лицето на музиката), или с някоя професия, която гарантира по-сигурна реализация?

Захванете се с това, което обичате, работете много, за да станете добри, много добри. Не правете компромиси въпреки натиските, които ще имате от различни страни. Правете това, което обичате с много труд, хъс, желание и то ще се превърне в професия. Не вярвам, че има професия със 100% гарантирана реализация. Всичко е до човека и желанието му да се развива, както в музиката, така и във всички области.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор с Van Cock05.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование