Urban Tapes: разговор с „Остава“

28.02.2018

„Остава“ е една от групите, без които трудно можем да си представим алтернативната сцена в България. Техният вокалист, Свилен, отговаря на няколко въпроса след страхотната им сесия за Urban Tapes.

Можем ли да кажем, че вместо да проговориш си запял/засвирил направо? Как така стана, че музиката е такава важна част от живота ти? Кога започна да живееш по ноти?

Бабата на моя братовчед беше казала, че ще стана певец, защото пеех като луд на “I Want To Break Free” в 4-ти клас и позна. Като войник разбрах,че си пея постоянно и някак си разбрах,че май няма да правя неща далеч от музиката.

Музиката, която слушаме в някакъв определен период от живота ни, се оказва и тази, която ни прави музиканти после. Как реши, че това е твоят стил?

Началото на 90-те беше гръндж, после брит поп, междувременно групи, които нямат определен стил, после инди рок, винаги съм харесвал по-алтернативна музика. Шлагерните форми не ме влекат, обичам в текстовете да има нещо различно, специално, смешка в тъжна песен.

Българите имаме любим национален спорт. Не е футболът, нито Гришо – а да се оплакваме, че всичко е трудно. Как ти се струва излизането на ринга на музикалния бизнес у нас? Хубаво ли е?

Няма лесно неща. Да си музикант не е лесно, но е страхотно удоволствие да свириш пред хора, които ти пеят песните. Много труд има преди някой да ти каже “На теб ти е лесно, ти си известен”. Аз свиря от 30 години, което си е доста голяма инвестиция във времето.

Концертът, който те разтресе и оттогава си в постоянен трепет?

Massive Attack – винаги ме отнасят там, където трябва да ни отнася музиката, на по-добро място, където битовите проблеми ги няма и всичко е спокойно.

Следващият ти сингъл или албум искаш да го направиш заедно със?

Danger Mouse, но засега ще се задоволя с няколко приятели, с  които имаме подобни музикални вкусове.

С какво свързваш първото си свирене пред публика?

Със зверско притеснение. Бях на 15 и свирех на барабани. Когато пееш е още по-страшно, но се свиква и доставя невероятно удоволствие.

Как ние от Urban Tapes успяхме да те спечелим да се включиш?

Спечелихте ме с професионализма си и с желанието да давате на хората всичко ново, което го няма в електронните медии, а само в клубовете.

След кафето ти утре сутрин какво ти предстои да измислиш, свързано с музиката?

Трябва да довърша няколко текста за песни, които записвам сега като самостоятелен албум.

Кое място мечтаеш да приюти музиката ви?

Уембли Арена. Арена Армеец – въпрос на време.

3 важни неща за всеки, който иска да е музикант и да успее с това?

Талант, упоритост, постоянство.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор със Soulmate#230.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE