Усмивки от старите ленти – игралните сериали на нашето детство

18.06.2014

 CBS, BBC, NBC и всички производни ни заливат с купища нови сериали ежемесечно. Идеите в тях са най-разнообразни и зрителите са поставени пред  дилемата „Кой точно сериал да гледам днес?“ почти всекидневно и така, докато не се установи, че единственото разумено решение е а) два телевизора или б) записване на днешния епизод на „Шерлок“ и гледане на ‘True Detective’ междувременно например.   Е, понякога обаче е хубаво да поседнем спокойно и да погледнем назад  във времето, когато сериалите не бяха толкова многобройни, но пък за сметка на това бяха откровено зашеметяващи.  Именно на такъв тип разходка смятаме да ви разведем днес.

Виж още: Защо новите анимационни детски сериали са толкова лоши?

Първата ни спирка са братовчедите Балки и Лари от „Напълно непознати“.  Няма как да не си спомним с усмивка за двамата чудаци, които дълго време ни разсмиваха от телевизионния екран. Изключително забавни и очарователно нестандартни, те бяха едни от първите персонажи, които наистина ни грабнаха и ни задържаха дълго време пред телевизора, а репликата „Естествено, не ставай смешен!“ стана нарициателна и дълго време беше използвана активно и почти постоянно, а дори и сега може да я засечем, изречена от някой запален фен, верен на старата си страст.

Продължавайки по линията на прекрасните комедии, няма как да не се спрем и при „Шеметни години“. Сериалът, макар и не толкова популярен (по мои скромни впечатления), е не по-малко епичен и смешен и, ако изберете да си припомните именно него, измежду бисерите на 90-те години, то определено няма да сбъркате.  В него има за всекиго по нещо – гийковете биха се открили поне малко в Ерик – нърд с невероятно чувство за хумор;  друг тип умник в групата пък е Хайд – „доведеният“ брат на гореспоменатия и доста приличен бунтар; типичните красавци пък са представени в лицето на Келсо, а девойките – Джаки и Донна – са колкото странни и различни, толкова и еднакви, което довежда до тяхното добро приятелство. И така от една смешна и сконфузна ситуация на друга, героите бавно израстват и се променят пред очите ви и всичко това по един страхотен и забавен начин.

THOMAS GIBSON AND JENNA ELFMAN WITH STINKY AND NUNZIO

Разбира се, във всяка класация трябва да има поне малко романтика, независимо колко изчанчено е поднесена, затова телевизонното ни пътешествие във времето продължава с „Дарма и Грег“! Те са една от най-сладките телевизонни двойки на всички времена, а връзката им минава през различни етапи, кой от кой по-странен. А, за да може всичко да бъде идилично, си имаме свекървата Кити, която вечно е недоволна и никак не харесва Дарма, и Едуард, който е окей с всичко, стига да не го закачат много-много. От другата страна са Аби и Лари – вечните хипита, опитващи се да се приближат максимално до природата и пълен антипод на изисканите и кокетни родители на Грег. Винаги ще помним моментите, когато Дарма си взе хипи ван или пък диалогът, в който кубчето лед бе последователно оприличавано на сърцето на майката на Грег или на мозъка на Лари в топящ се вариант.  А и още куп други моменти, заради които сериозно започваме да обмисляме нов преглед на сериали във възможно най-скоро време.
pic_1142705085_3

Е, няма как всичко да е напълно розово, понякога се случват инциденти и именно тук се намесват специалистите от „Спешно отделение“. Отново един от сериалите, които следяхме  с интерес, на който доста от днешните продукции биха завидели.  Уникалните персонажи в него са не един или двама и, ако започнем да ги изреждаме, навярно ще ни трябват повечко статии, а герой, който пък да се задържи като постоянна фигура във всичките сезони въобще не съществуваше. За сметка на това с радост си спомняме за Дъг Рос, Марк, д-р Картър (винаги е д-р Картър, а не просто Картър!) , Лука, Романо, Клео и редица други, заедно с които треперехме при всеки нов случай и с които тъгувахме и се радвахме.
file_193725_0_Alf

Връщаме се отново на комедийната вълна с „Алф“. Чаровният извънземен бързо спечели сърцата на малки и големи и, за всеобща радост, епизодите на сериала все още се излъчват най-редовно(или поне достатъчно редовно) и все още можем да се насладим на хумора му и да чуем „Майтап, бе, Уили!“ в оригинал. А, нека си признаем, срещите с чудаткото от Мелмак биха били добре дошли и всеки, израснал  с този сериал, поне веднъж си е пожелавал някой Алф да му се появи на вратата и да го разведри в дъждовния ден, в който нямаш нищо интересно за правене.
The-X-Files-the-x-files-25080861-1024-768

Понеже заговорихме за свръхестественото, няма как да не споменем „Досиетата Х“ – неповторима сай-фай хорър драма, която надали някога ще забравим. Така де, нека си признаем, всички все още безпогрешно разпознаваме интрото на сериала, а някои епизоди са способни да ни сплашат дори и днес. А и определено ще излъжем, ако не признаем заслугата на Мълдър и Скъли за безбройните приключения, които сме преживявали, докато обикаляме и търсим гoлеми, елфи, вампири и всякакви други паранормални същества, които бяха колкото приятни и интересни през деня, толкова кошмарни нощем.
7446C831833CB5CD19343FFDB786

За да завършим максимално ведро и положително, за десерт оставихме двата сериала, които надали се нуждаят от представяне или каквото и да е описание, а именно – „Женени с деца“ и „Приятели“.  С тях е израснало едно цяло поколение (вероятно и повече), а станеш ли фен веднъж, то оставяш такъв до живот. Някак, това, че можеш да си изтеглиш абсолютно всеки епизод или да го гледаш онлайн, не би те спряло да се паркираш пред телевизора точно тогава, когато ще излъчат някоя стара серия на „Приятели“ или пък на „Женени с деца“, нищо, че вече си гледал въпросната над двадесет пъти и я знаеш наизуст, а и българският превод не те радва особено. Единственото, което е важно в този момент, е, че ще видиш своите любимци отново на екран и ще се върнеш 4-5-10 години назад във времето, когато си очаквал всеки епизод с трепет и си броял дните до новата серия, междувременно подготвяйки се да я запишеш на касетка, за да си я гледаш по-късно поне още пет пъти, ей така, за спорта, а и защото е абсурдно да не знаеш новия виц на Чандлър или поредната изцепка на Ал.

Ако все пак не сте гледали поне един от двата сериала (колкото и малко вероято да е това), то тогава смело се хващайте за торентите или онлайн стриймовете и гледайте! „Женени с деца“ няма да ви разочарова дори за секунда – семейство Бънди ще ви забавлява непрестанно, подпомагани от Марси и Стийв или Джеферсън, а  ако трябва да сме напълно честни, дори кучето Бък има своя невероятен чар и може да ни накара, ако не да се разсмеем, то поне да се усмихнем.
actors-from-that-70s-show

„Приятели“ пък от своя страна е чистата класика и  подобно на „Шеметни години“ всеки може да открие себе си в един или много от персонажите. А шансовете да развиете синдрома на  „Приятели“ и да започнете да оприличавате своята компания на тази от сериала и да се чудите кой точно е вашата „Моника“  са твърде високи, но пък процесът определено ще ви бъде забавен. Разбира се, всичко това, придружено с голяма доза хумор от Чандлър,  доза кифленост и много чар от Рейчъл, нърд елемент от Рос, нелепи ситуации и голяма порция Джоуи в тях и, разбира се, Фийби, която е толкова изчанчена, че няма как да не се влюбите в нея още на първите пет минути.  Не забравяйте, че определено трябва да научите текста на „Smelly Cat”, как иначе ще може да го пеете заедно с компанията си, която, щом е разбрала, че ще гледате „Приятели“ отново, моментално се е нанесла у вас, заредена с огромна доза чипс, пуканки и всякакъв друг джънк, който да ви държи сити за двуседмичния маратон?!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак Game of Thrones превърна композитора си в рок звезда?29.03.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър