Възражда ли „Уейуърд Пайнс“ жанра мистерия?

24.11.2015
See Brian Write
Снимка: See Brian Write

Една от последните продукции на FOX ни запраща в мистериозния Уейуърд Пайнс – пасторален и подозрително идиличен град в щата Айдахо, където всички са по-вежливи, отколкото е прието за нормално. И където наскоро са изчезнали двама агенти на Тайните служби. По следите им е Итън Бърк (в ролята Мат Дилън) – вечно контузен брюнет със склонност към изневяра и глас, на който Батман би завидял и в най-добрия си ден. След като една подозрителна катастрофа го запраща в болницата без спомен за случилото се, Итън се оказва изолиран от останалия свят, а всеки негов опит да открие отговори поражда единствено нови въпроси. Сякаш всички в този побъркан град тласкат младия агент към неумолимата истина – че може би никога няма да напусне Уейуърд Пайнс. Поне не и жив.

Базиран на трилогията на Блейк Крауч, сериалът породи не у един зрител опасенията,че ще е просто поредната имитация на TwinPeaks. За наша радост, тази прогноза бе опровергана още с първите епизоди. Историята борави умело с някои от клишетата на научнофантастичния трилър, за да ги превърне в интригуваща и многопластова история. Клаустрофобичният град, заобиколен от гигантска бетонна стена, е пресъздаден пълнокръвно и е способен да наслои у вас усещането за параноя и напрежение още с първите си кадри, режисирани от М. Найт Шиямалан. Колкото до самия Мат Дилън – макар играта му да е на ниво и да е посрещната радушно от критиците, самият персонаж на Итън Бърк трудно може да ви стане симпатичен. Вечно гневен, намусен и по бабаитски тромав, агентът на Тайните служби не притежава никакви черти на характера, които да го отличат и накарат да изпъкне на екрана. Особено на фона на изпълнения като това на сестра Пам (в ролята Мелиса Лео) и шериф Поуп (изигран от Терънс Хоуърд, познати от „Империя“).

Anything Horror
Снимка: Anything Horror

Сюжетът е подплатен с достатъчно обрати и мистерия, за да задържи трайно зрителското внимание. Историята се разплита с темп, който хем поддържа тръпката, хем те оставя поне малко нетърпелив за следващия епизод.Не е забравена и чисто човешката драма, която обаче не измества от фокус основните проблеми, пред които героите се изправят. Саундтракът е лек, ненатрапчив, но спомагащ за постигането на параноична и напрегната атмосфера.

Макар засега да се е разписал само с един сезон, „Уейуърд Пайнс“ изглежда повече от обещаващо.Запленяващата комбинация от история и атмосфера създава интригуващ и непредвидим сюжет, подсилен с талантлив актьорски състав и подобаващ саундтрак. Заглавие, което с удоволствие препоръчваме. И, да, разбрахме вече за „Туин Пийкс“. Дори Крауч е признал, че е почитател на сериала и го е използвал за вдъхновение. И се е справил повече от добре. Какво лошо има?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 202019.03.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика