Възражда ли „Уейуърд Пайнс“ жанра мистерия?

24.11.2015
See Brian Write
Снимка: See Brian Write

Една от последните продукции на FOX ни запраща в мистериозния Уейуърд Пайнс – пасторален и подозрително идиличен град в щата Айдахо, където всички са по-вежливи, отколкото е прието за нормално. И където наскоро са изчезнали двама агенти на Тайните служби. По следите им е Итън Бърк (в ролята Мат Дилън) – вечно контузен брюнет със склонност към изневяра и глас, на който Батман би завидял и в най-добрия си ден. След като една подозрителна катастрофа го запраща в болницата без спомен за случилото се, Итън се оказва изолиран от останалия свят, а всеки негов опит да открие отговори поражда единствено нови въпроси. Сякаш всички в този побъркан град тласкат младия агент към неумолимата истина – че може би никога няма да напусне Уейуърд Пайнс. Поне не и жив.

Базиран на трилогията на Блейк Крауч, сериалът породи не у един зрител опасенията,че ще е просто поредната имитация на TwinPeaks. За наша радост, тази прогноза бе опровергана още с първите епизоди. Историята борави умело с някои от клишетата на научнофантастичния трилър, за да ги превърне в интригуваща и многопластова история. Клаустрофобичният град, заобиколен от гигантска бетонна стена, е пресъздаден пълнокръвно и е способен да наслои у вас усещането за параноя и напрежение още с първите си кадри, режисирани от М. Найт Шиямалан. Колкото до самия Мат Дилън – макар играта му да е на ниво и да е посрещната радушно от критиците, самият персонаж на Итън Бърк трудно може да ви стане симпатичен. Вечно гневен, намусен и по бабаитски тромав, агентът на Тайните служби не притежава никакви черти на характера, които да го отличат и накарат да изпъкне на екрана. Особено на фона на изпълнения като това на сестра Пам (в ролята Мелиса Лео) и шериф Поуп (изигран от Терънс Хоуърд, познати от „Империя“).

Anything Horror
Снимка: Anything Horror

Сюжетът е подплатен с достатъчно обрати и мистерия, за да задържи трайно зрителското внимание. Историята се разплита с темп, който хем поддържа тръпката, хем те оставя поне малко нетърпелив за следващия епизод.Не е забравена и чисто човешката драма, която обаче не измества от фокус основните проблеми, пред които героите се изправят. Саундтракът е лек, ненатрапчив, но спомагащ за постигането на параноична и напрегната атмосфера.

Макар засега да се е разписал само с един сезон, „Уейуърд Пайнс“ изглежда повече от обещаващо.Запленяващата комбинация от история и атмосфера създава интригуващ и непредвидим сюжет, подсилен с талантлив актьорски състав и подобаващ саундтрак. Заглавие, което с удоволствие препоръчваме. И, да, разбрахме вече за „Туин Пийкс“. Дори Крауч е признал, че е почитател на сериала и го е използвал за вдъхновение. И се е справил повече от добре. Какво лошо има?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Rick and Morty
Димитър РахталиевКак “Рик и Морти” промени представите за анимация05.08.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE